Поствам тук част от указание на НАП от 30.09.2020, за да не се чудят други колеги от печатници дали продават продукт "книга" или услуга "отпечатване на книга" ако търсят из форума:
8.2. Доставки, свързани с производство на нови книги, за които се прилага намалена ставка
8.2.1. Единна доставка на стока и/или множество доставки на стоки и/или услуги
доставка на стока
Когато автор или притежател на авторски права, или на права за разпространение възложи на доставчика (печатар/издател) отпечатването на определен тираж на продукт, който има характеристиката на книга, като му предостави материалния носител на нейното съдържание, следва да се приеме, че произвеждането и предоставянето от доставчика на възложителя на съответните бройки на тиражирания продукт представлява доставка на стока – книги, която се облага с данъчна ставка 9 на сто. Това е валидно и в случаите, когато за цялостното изработване или за отделни дейности по изработването на книжния продукт, този доставчик (печатар/издател) използва услугите на подизпълнители (за данъчното третиране на доставките, извършвани от подизпълнителите към основния изпълнител виж т. 8.2.2.). Аргументи за това третиране се съдържат в Решение на СЕС по дело С-88/09. В тези случаи намалената данъчна ставка се прилага включително и за всяка подготвителна или следпроизводствена работа, част от цялостното изработване, възложено на основния изпълнител (различна от промени), която се извършва във връзка с производството на продукта. Това важи и когато при ценообразуването са описани различните процеси със съответните им цени, включително ако за извършването им са използвани подизпълнители.
Такъв би бил и случаят, в който предприемач възложи на доставчика отпечатването на произведение с изтекли авторски права или без авторски права. Или когато издател възложи цялостната дейност по отпечатването на печатар.
Когато издател организира за своя сметка производството на книги с авторски произведения, за които е придобил правата за разпространение, както и при отпечатване на книги с произведения с изтекли авторски права или без авторски права, включително ползвайки подизпълнители за различните дейности, предмет на последващата доставка от издателя към книгоразпространители и крайни потребители също е книга – доставка, облагаема с данъчна ставка 9 на сто.
Определящо при разграничаване на доставката на стока от доставката на услуга е наличието или не на прехвърляне на право на разпореждане с материална вещ (по аргумент от чл. 14, пар. 1 от Директивата 2006/112/ЕО). В разглежданите случаи това прехвърляне се отнася именно до носителите, листове хартия, подшити и подвързани във формат на книга, върху които е извършено възпроизвеждането на съдържанието на възложителя, носители, с които печатарят/издателят се разпорежда, преди те да бъдат предадени на клиента - възложител. Тази доставка, извършена от издателя/печатаря към клиента представлява доставка на стока, тъй като е налице прехвърляне на правото на разпореждане с материална вещ – готовото книжно тяло. Още повече, че следва да се отчете и фактът, че основна цел за възложителя - клиент по доставката, е придобиването на отпечатани книжни тела със специфично оформление и изработка, в които е отпечатано предоставеното от него съдържание (арг. т. 29 от Решение на СЕС по дело С-88/09).
Друг важен момент е, че можем да фактурираме и доставка с суриер с 9%
- Съгласно чл. 26, ал. 3, т. 3 от ЗДДС данъчната основа се увеличава със съпътстващите разходи, начислени от доставчика на получателя, като например комисиона, опаковане, транспорт, застраховка и други, пряко свързани с доставката. Предвид това, в случаите, когато при направена например по електронен път или по телефон поръчка на книга се доплаща на доставчика на книгата за опаковане и/или транспорт, със стойността на същите се увеличава данъчната основа на доставката на книгата. Това доплащане се третира като част от цената на доставката на книгата, за която в цялост се прилага намалена ставка на данъка.
Тук не става въпрос за сложността на процесите на производство /предпечатна подготовка, копиране, печат, сгъване, лепене, шиене и т.н./ Предмет на доставката е готовата продукция, в случая книги. В чл.66, ал.2 не виждам никакви ограничения или различия в ставката за производители, издатели, търговци или разпространители. В становището на НАП https://nap.bg/news?id=4291 . също няма такива уточнения и заради това се чудя дали пропускам нещо
Здравейте,

Според НАП производството на книги е услуга и следва да се облага с 20 % ДДС. Аз не съм съгласна - според мен след като печатницата произвежда продукта "книга" и го продава би трябвало да се облага с 9 % ДДС. Моля споделете вашите мнения по въпроса...
Доходи от трудови правоотношения не се включват. Доходи от наем и граждански договори се включват при определяне на облагаем оборот.
Здравейте! И аз не знам дали се включвам на точното място, но ще си питам :)  Чуждестранно физическо лице, определящо се като местно лице има доходи от наем от недвижим имот в страна-членка на ЕС. Лицето живее в БГ, има апартамент в чужбина, който е даден под наем там на чуйдестранно физическо лице. Въпроса е дали може да декларира този доход в България и дали трябва да прилага СИИДО?
 От НАП са длъжни да извършат регистрацията в 3-дневен срок от подаване на заявлението за регистрация. могат да поискат примерно:
1. Справка за реализиран облагаем оборот за период една година назад
2.Справка за реализиран облагаем оборот от задължено лице по чл.21, ал. 2 от ЗДДС в сила 01.01.2010
3.Писмени обяснения
4.Декларация за получени и предоставени услуги на ДЗЛ от ЕС и извън Общността
5.Декларация за доходи, които биха били облагаеми за целите на ЗДДС
6.Банково извлечение за период от 1 година на зад за всички разплащателни сметки
7.Писмени обяснения за дейността
8.Превод на договори, кореспонденция и т.н. доказващи наличието на основание за регистрация