Основания за дерегистрация по избор (чл. 108 от ЗДДС) възниква:
•За лице, регистрирано на основание задължителна регистрация (по общия ред, при доставки на стоки с монтаж и инсталиране, дистанционни продажби с предмет на доставката - акцизни стоки по чл. 20, ал. 4 от ЗДДС) или регистрация по избор (чл. 100, ал. 1 от ЗДДС), когато отпадне съответното основание за задължителна регистрация. Лица, регистрирани по избор, нямат право да прекратят регистрацията си по-рано от 24 месеца, считано от началото на календарната година, следваща годината на регистрацията по този закон.
•За лице, регистрирано на основание дистанционни продажби (чл. 98, ал. 2 и чл. 100, ал. 3 от ЗДДС), когато за всяка от двете календарни години преди текущата година сумата на данъчните основи на извършените доставки при условията на дистанционна продажба на територията на страната (без доставките на акцизни стоки) не надвишава 70 000 лева и към датата на подаване на заявлението за дерегистрация не е налице основание за задължителна регистрация.
•За лице регистрирано на основание вътреобщностно придобиване (ВОП) (чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от ЗДДС), когато за предходната календарна година сумата на данъчните основи на облагаемите ВОП, с изключение на нови превозни средства и акцизни стоки, не надвишава 20 000 лева и  към датата на подаване на заявлението за дерегистрация не е налице основание за задължителна регистрация.
•За лице, регистрирано на основание чл. 97а, когато към датата на подаване на заявлението за дерегистрация не е налице основание за задължителна дерегистрация, в сила от 01.01.2010 г.
Защо да няма право на дан. кредит, щом помещението  е ваше - нали извършвате облагаема дейност  ще си ги заприходите като ДМА и така.
 Кодекса на труда и в Закона за държавния служител обаче изрично е регламентирано, че това е вид обезщетение, което се изплаща при прекратяване на правоотношението. Условието за изплащането е към момента на прекратяването работещият да е придобил право на пенсия, независимо дали се е възползвал от него или не. Това означава, че обезщетението е дължимо и при прекратен договор, когато междувременно лицето се е пенсионирало по новия ред - без да прекрати осигуряването си.
И още нещо:Върху обезщетението при пенсиониране не се правят осигурителни вноски и сумата не се облага с данък върху общия доход.
Обезщетението за придобито право на пенсия се изплаща само веднъж.  Ако работник или служител е получил това обезщетение от един работодател, дори да упражни правото си на пенсия при друг, новият работодател не му го дължи.

Според Кодекса на труда работодателят дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за 2 месеца при прекратяване на трудовите правоотношения, независимо от основанието, с работник или служител, придобил право на пенсия. Ако лицето е работило при същия работодател през последните 10 г. от трудовия си стаж, дължимото обезщетение е брутното трудово възнаграждение за 6 месеца (чл. 222, ал. 3).
Съгласно новата редакция на чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ, работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 при навършване на 65-годишна възраст за професори, доценти и доктори на науките. Когато работодателят иска да прекрати трудовото правоотношение с работници или служители извън посочените в разпоредбата длъжности (включително и тези, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст), съществува възможността да предложи прекратяване по взаимно съгласие на основание чл. 325, ал. 1, т. 1 от КТ или да предложи прекратяване по чл. 331 от КТ срещу уговорено обезщетение. За да се прекрати трудовото правоотношение в този случай е необходимо изразено писмено съгласие от страна на работника. Работник или служител, който отговоря на условията за пенсиониране и иска да му бъде отпусната пенсия, също има право да предложи на работодателя си прекратяване на договора по взаимно съгласие – чл. 325, ал. 1, т. 1 от КТ или да прекрати трудовия си договор с предизвестие на основание чл. 326 от КТ. ЕКБ"
Здравейте!

След промените в ЗДДС в сила от 01.01.2010 г., получателят ДЗЛ ще си самоначислява ДДС във всички случаи на получени услуги когато са изпълнени едновременно следните условия:

- Доставчикът е ДЗЛ, което не е установено в България, независимо дали е установено в друга държава-членка на ЕС или в трета страна.

 - Услугата е с място на изпълнение в България. С оглед общият принцип за определяне на място на изпълнение на услуги с получател ДЗЛ  (там, където е установен получателя) почти във всички случаи мястото на изпълнение на услугата ще се определя по реда на чл.21, ал.2 ЗДДС и е в България, т.е. ще възниква задължение за самооблагане.

-         Услугата е облагаема, независимо дали с 20 % ДДС или с 0 % ДДС.

Вече ясно ли е!
Интрастат декларация  не се подава при тристранните сделки!
Първо купувате от Испанската фирма е ВОП и после продавате на Италянската фирма това е ВОД - тристранна и за нея се подава и VIES декларация!
И още нещо задължително  VIES декларация?  от България към Италия
Тристранна операция е доставката на стоки между три регистрирани за целите на ДДС лица в три различни държави членки А, Б и В, за които са налице едновременно следните условия:
- А (прехвърлител) регистрирано за целите на ДДС лице в държава членка 1, извършва доставка на стока на лице Б (посредник), регистрирано за целите на ДДС лице в държава членка - 2, което след това извършва доставка на тази стока на лице В (придобиващ), регистрирано за целите на ДДС в държава членка 3.
- стоките се транспортират директно от държава-членка 1 до държава членка 3;
- посредникът не е регистриран за целите на ДДС в държавите членки А и В;
- придобиващият начислява ДДС като получател по доставката
Посредникът в тристранната операция документира доставката до придобиващия, като издава фактура по чл.114, ал.2 от ЗДДС, за която не начислява данък, тъй като данъкът по нея е дължим от придобиващия. На основание чл. 124, ал.2 от ЗДДС регистрираното лице-посредник в тристранна операция отразява фактурата, издадена от него в дневника си за продажби за данъчния период, през който е издадена фактурата за доставката към придобиващия в тристранната операция. Тази фактура се отразява в дневника за продажби в:
Колона 25 - Данъчна основа на доставката като посредник в тристранна в тристранна операция.

Разяснение : От Испания към България ВОП със протокол чл 117 а движението от Испания към Италия издаването на инвойс от  - България Италия тристранна сзелка.

Изисквания трите държави трябва да са регистрирани по ДДС.
Благодаря много,за изчерпателното обяснение и се извинявам ако има нещо! irenabrili
 irenabrili очаквам становище  по въпроса Благодаря.
 Транспорта е за сметка на Българската фирма и корабните такси.
 irenabrili  условия по Инкотермс CIF  И аз предполагах че е износ . Но в бързината  се подведох като парите ги получих от Швеция  а тя е в европейския съюз и декларирах като ВОД + Виес Сега какво мога да направя като в два последователни месеца декларирам ВОД. Благодаря предварително.
   irenabrili Благодаря предварително .Това е подробно обяснение.
Стоката се продава от Българска фирма по ДДС към фирма от Швеция рег.по ДДС  фирмата от Швеция превежда пари към Българската фирма . По желания на клиента Швецката фирма той иска да изпратим стоката кът трета страна извън европейския съюз който е негов клиент.
  irenabrili Очаквам отговор Благодаря много
   irenabrili Благодаря много но можеш ли малко да ми разясниш за моя случай че прочетох но все още много не ми е ясно.Дали има ВОД