Здравейте!Учител съм и участвам в проект като технически сътрудник.Получихме детска художествена литература и счетоводителят от Общината(който не е счетоводител по проекта) иска да я заведем в инвентарна книга за ДМА.Книгите водят ли се ДМА и как се попълват графите в книгата ,като на някои от тях не ми е ясно какво да се пише? За мен това е излишен труд ,след като тези книжки ще се разглеждат от децата и не може да се гарантира тяхното пълно опазване.

Благодаря! Приятен ден!

"Дълготрайните материални активи в бюджетните предприятия са средствата и обектите, в които то е направило дългосрочни инвестиции, и се използват в текущата им дейност за относително продължителен период от време."

Направете си опис на книгите, заглавие и автор, няма смисъл да се прави тази глупост, която Ви е казана.
Каква е връзката на училището с Общината, че да има каквито и да е изисквания от техен персонал?
ало някой има ли от екипа да провери къде е грешката
През 2001 година 06,09 е отбелязан с червено, което значи официален празник. Не помня тогава дали се отработваше. Може би този ден има значение. Иначе са 157 дни разделено на 30 дена/месец е равно на 5 месеца и 24 дена.
с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния и вътрешния финансов одит
Четох този текст много пъти. И точно за това ми беше питането. Дали моят стаж минава за счетоводен, тъй като длъжностите, които съм заемала до сега не са точно "счетоводител"
Работила сте като вътрешен контрол.....това имах предвид. Аз съм работила 14 години като финансов ревизор и старши вътрешен одитор в Агенция за държавен вътрешен финансов контрол и се счита за счетоводен стаж. За да си одитор и  финансов контрол няма как да не разбираш от счетоводство! Поне това е мое мнение.
Имам стаж 9 месеца като младши експерт във Финансово счетоводен отдел и над 3 години като вътрешен контрол във Инвестиционен посредник /голяма част от работата беше оперативно счетоводство/. Завършила съм бакалавър и магистър счетоводство.
Дали НАП ще ми признае този стаж като счетоводен, за да съм единствен счетоводител във фирма с много малка дейност не регистрирана по ДДС. Не ми се дават 1500 лв за глоби за незаконен съставител на гфо. Четох ЗС чл. 35 няколко пъти но не знам НАП дали ще се съгласи с мен че трудовия ми стаж е счетоводен.
Благодаря предварително за вашите мнения
Чл. 35. (1) Съставител на годишен финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1. с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния и вътрешния финансов одит, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.;
б) при бакалавърска степен - 3 г.;
в) при степен "специалист" - 4 г.;
2. с друго висше икономическо образование и 5 г. стаж в областта на счетоводството, външния и вътрешния финансов одит, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;
3. със средно икономическо образование и 8 г. стаж като счетоводител.
(2) Съставител на годишен финансов отчет може да бъде лице, което не е осъждано за престъпление от общ характер по глава пета и по раздел I на глава шеста от Особената част на Наказателния кодекс.
(3) Министърът на финансите може да определя и допълнителни изисквания към лицата, които съставят годишните финансови отчети на бюджетните предприятия.
 За 2013г. тя си има пълен размер отпуск, като за 12 мес., така смятам! Ако по ТД, КТД и прочие са 20 - 20 са и за 2013г. Все пак, този неплатен й се признава за тр. стаж.
П.П.
Бреее, много сте бързи!
Докато пишех, колко наведнъж сте се "изказали" :-)
:laugh:
Значи и се полагат 20 дни за 2013г. Може да ги ползва наведнъж или на части :)
Благодаря :smile1:
 За 2013г. тя си има пълен размер отпуск, като за 12 мес., така смятам! Ако по ТД, КТД и прочие са 20 - 20 са и за 2013г. Все пак, този неплатен й се признава за тр. стаж.
Да, просто исках да чуя и други мнения, за да не сгреша. Благодаря!
Към 30.06.2013 на нея и се полагат 10 дни отпуск без значение дали е на 8 или 4 часа. работодателят ако разреши може да и даде и всичките 20 дни. Щом сега се е завърнала на работа от майчинство ще има и отпуск от предходните години за ползване.
Всичко е ползвано, всички платени и шестте месеца неплатен
Ако това е по чл. 168, ал.1 - нека и други кажат! - но правото е само за майки на ПОНЕ две деца, няма такова нещо - едно дете - един ден, две деца - - два дни. А и, според мен, много точно е написано в КТ
Не, тя ползва този отпуск. Сега се завърна на работа.На 11,02,2013 и я преназначихме на 4 часа по нейна молба. Въпроса ми е за размера на платения годишен отпуск като редовен работник. И има ли право на един ден повече за детето. Правилно ли е  изчисляване на отпуска  - 20:12=1,66666х10=17 дена,тъй като февруари не го вземам за пълен работен ден, или не е , като приемам че тя се завръща от майчинство?
минимум 20 +  1
Благодаря, Далила, и аз така смятам, независимо, че тя няма да има пълни работни  12 месеца.
Колежка се завърна на работа след шестте месеца неплатен за гледане на дете на 11.02.2013 година. Преназначена е по нейна молба на 4 часов работен ден. Какъв е размера на годишния платен отпуск, който има право да ползва за 2013, вкл. и 1 ден за едно дете.
Подавам уведомление за прекратяване на ТД. Отхвърля се от системата на НАП, като пише, че е "неправилна последователност от подаване на данни в поле тип на документа".
Моля ви, кажете ми къде греша?

Имах такъв случай, вместо корекция е подадено заличаване.Изяснете случая в НАП.
Работник назначен на основание чл.68 ал.1 т.2 от КТ до завършване на определена работа, считано от 23.05.2013 г. го освобождавам по взаимно съгласие и пак считано от 23.05.2013 г. го назначавам на друга длъжност, но със изпитателен срок и другата седмица го освобождавам по чл. 71 ал.1 от КТ - всичко това законно ли е? Работника ако реши да се регистрира в БТ ще получава ли пълна борса ? За фирмата има ли някакъв риск ?


http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=51961
Така съм съгласна, но от първия Ви пост, начинаещ колега ще реши, че не може на повече от 8 часа да се работи
ами да, усетих се, по-добре късно отколкото никога
Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основното трудово правоотношение при подневно изчисляване не може да бъде повече от:
1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители;
2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.

На какво основание е това указание от ИТ?

р.р. междувременно сте се допълнила. Вероятно заради шофьорите?
да
Напротив, много добре го прочетох, но не разбрах защо сте направили тази "гимнастика" по основния договор
Защото не могат да работят 12 часа на ден по два трудови договора, и по изрично указание на ИТ.
Първата им длъжност е монтажници на отводнителни системи,  втората - шофьори.
Темата е много дълга. Според мен неправилно е това становище на НАП - за изискванията за подаване на уведомления. От 2011 до тази година сме имали проверки на 5 строителни обекта от до, както се казва, за каквото се сетите. Никакви забележки от нито една държавна институция, само дето не припаднаха като видяха заплатите на хората, - не може да бъде- беше първата реакция, докато се усетят. Изкривена информация и  до подизпълнителите, и до всякакви институции за възнагражденията на хората.
Да, към Вас
Да, към Вас
Имаме седем човека на втори трудов договор, подали сме уведомления,променено е работното време от 8 на 4часа по първия /основен/ договор, съобразено че по втория договор са назначени на друга професия,също на 4 часа.
..............написах го в началото. Явно не сте го видели.
Защо?
не могат по първия да са 8 часа и по вторият - на 4?

Защо?
не могат по първия да са 8 часа и по вторият - на 4?

Въпросът към мен ли е отправен?