Значи понякога(и нерядко) от ТЕЛК провождат решението заедно с болничния по работника, за да не се занимават със служебни изпращания, така че го имайте предвид!
Относно освобождаването, в тази ситуация трябва да сте много внимателни с последващото развитие. Според мен, е рисково да предприемате някакви действия, при положение, че в случая съществува значителна неопределеност. По-добре изчакайте крайния резултат(като имате предвид, че документацията  от ТЕЛК винаги идва със значително закъснение) и после прекратете отношенията си с работника по установения ред и предварително разрешение от ИТ, в случай, че бъде трудоустроен.
Ще го имам предвид! Сърдечно благодаря за всичко!  :flowers:
ТЕЛК служебно изпращат на работодателя решението

р.р. ЧР = Човешки ресурси

Благодаря!
Длъжно ли е лицето да представи решение от ТЕЛК след 08.04.2016? И ако не представи такова какво се прави?
Много благодаря на всички и съжалявам, ако съм прекалила с въпросите, но наистина казусът е сложен (поне на мен), а тук има доста хора, които знаят доста и помагат!
Може да ги продължи, уви. В правомощията на ТЕЛК е да прецени дали ще инвалидизира лицето, или ще му издаде продължение на болничните след този срок, в случай на преценка, че лицето може да се възстанови без инвалидизиране. Дори напоследък имам наблюдение, че от ТЕЛК масово издават болнични с продължения, покрай шумотевицата с безразборното отпускане на пенЦии за инвалидност...

Но все пак лицето трябва ли да се  яви на ТЕЛК? И след това да представи решението на работодателя... Разсъждавам някакси  :blink:
Но лицето не може да продължава с болничните, както досега, щом вече има 6 месеца непрекъсната временна неработоспособност, нали? А пък лекаря или който трябва да преценява. Въпросът е докога лицето може да носи болнични, както досега?

Говорих с лицето и вероятно болничния ще бъде коригиран, ще видим.
Но въпросът ми беше лицето след изтичане на 6 месеца неработоспособност не трябва ли да отиде на ТЕЛК, което пък да дава възможност на работодателя да го освободи?
Не разбрах какво е ЧР, но наистина ли касае само лекарите????
(5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
(6) Неработните дни, както и ползването на друг законоустановен отпуск не прекъсват временната неработоспособност. Прекъсване на временната неработоспособност се допуска само когато лицето се е явило на работа със съгласието на органа, разрешил отпуска по болест (лекуващият лекар, ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК). Това обстоятелство се отразява в ЛАК по реда на правилника по чл. 109 от Закона за здравето (ЗЗ).

Моля ви за коментар!!!
Мога ли да ползвам горния текст от Наредбата за медицинска експертиза в решаването на този казус? Първият болничен на лицето е от 08.10 2015г. След него има още няколко, без прекъсване, като последния от поредицата е до 26.12.2015г. Следва отпуск 3 дни( колкото бяха работните дни до края на годината) и нови болнични от 04.01.2016 до момента (в случай, че коментираният по-горе БЛ е сбъркан и ще се коригира). Аз поне разбирам, че след 08.04.2016, в случай, че лицето представи пореден болничен, вече ще е необходим ТЕЛК. И може ли да бъде освободено лицето на основание чл.325, ал.1 т.9 от КТ, а именно:
9. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) при невъзможност на работника или служителя да изпълнява възложената му работа поради болест, довела до трайно намалена работоспособност, или по здравни противопоказания въз основа на заключение на трудово-експертната лекарска комисия. В този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме.
Болничния го възстановява. Затова и в Д1 последна дата в осигуряване е 24 и възобновява на 26 /датата на болничния/. Осигуряването ще се възобнови, но няма да бъде платен болничния, защото не отговаря на условията. Още веднъж казвам, говорете с жената, защото ако болничния се окаже грешен и да е продължение, само дето сме гадаели :)

Много съм ти благодарна за всичко, което написа по темата, както и на останалите включили се. Ако зависеше само от мен вероятно щях да говоря с нея. Обаче тя наистина се постара да вбеси шефа си максимално и затова той ще се възползва от всяка възможност срещу нея. И затова продължавам да разпитвам. Доста оплетен казус се оказа, поне за мен, този случай. И все още не разбирам защо, след като не се явила на работа, да има право да й се възстанови осигуряването. Което не значи, че не е така. Но явно доста ще трябва да почета, което пък изисква мнооооооого време. И т.н.
Още веднъж благодаря  :flowers:
Разбрах, че самоотлъчката е основание за прекратяване на осигуряването. А на какво основание да го възстановя, след като лицето не се е явило на работа, а дава болничен?
Според мен е вариант да се води на работа на 25.02 при условие, че подпише 30-дневно предизвестие за освобождаване, за да може да ползва обезщетение за следващите болнични. И ако работодателят се съгласи, разбира се. Само не знам какво се прави с болничния след прекъсването, който се води продължение, а би трябвало да е първичен.
Точно така. То си е казано към датата на настъпване на обстоятелството, лицето трябва да е осигурено за този риск. Към 26.02 лицето не е осигурено, защото осигуряването прекъсва на 25.02
:good: Благодаря
И двата болнични, между които има ден прекъсване са издадени от едно болнично заведение. А в резултат на всичко, което жената причини на работодателя съм почти сигурна, че той ще предпочете да не говори с нея, а да се възползва максимално от пропуските на лекарите и да я уволни час по-скоро. Но като гледам кашата ми става доста гадно  :(
В допълнение на горното, което писах за обясненията - може да й кажете, че за да й бъдат плащани следващите евентуални болнични трябва поне един ден да дойде на работа за да й се възстанови осигуряването. Може да използвате този работен ден...

Единият ден самоотлъчка е достатъчен към деня на новия болничен лицето да се води неосигурено за съответния риск, така ли?
Имам чувството, че кашата става все по-голяма!

1. Самоотлъчка един ден, в резултат на което се прекъсва осигуряването.
2. Следващ БЛ, който се води Продължение, но реално не е, след като има прекъсване от 1 ден. От което следва, че
   - или е грешка на ЛКК
   - или не е продължение, а Първичен
Това с обжалване на БЛ ли трябва да се реши?
3. Дори и служителката да реши да подпише предизвестие, за да не загуби право да получи обезщетение за болничните след самоотлъчката този БЛ, който се води продължение излиза, че пак не е наред?!
На болничния пишело "продължение".
Каша от всякъде.

Абсолютно!  :cray:
Включвам се и аз за малко. Видях, че лицето е имало болничен след това един ден, който е самоотлъчка и на следващия пак в болничен. Та, когато е самоотлъчка осигуряването се прекъсва,

Прекъсване на осигуряването за този един ден ще отразя, като в кл.15 на Д1 отбележа 24 в първото квадратче, а в кл.14 - 26. Така ли е?

а за болничния след това като се подава лицето към деня няма да е осигурено за този риск. - това обаче не го разбрах  :blush:
Като я водите самоотлъчка в д.1 за м.февруари ще прекъснете осигуряването за този ден и тя няма да получи обезщетение.
Пак ще наблегна - проверете добре датите на болничните след като Ви бъде представен поредния.

Болничен от 26.01 до 24.02. Следващият БЛ е от 26.02 до 16.03. Отбелязан е като продължение ??? Но 25.02 го няма.
 
А дисциплинарно наказание може ли да й се наложи за този ден самоотлъчка? За уволнение май не е достатъчно, но поне някакви последици и за нея да има!
Разбирам, че няма вариант за връчване на предизвестие. Денят, в който не се е явила на работа и съответно работодателят не е използвал да й връчи предизвестие, защото знае, че е в болничен, се води самоотлъчка, което не води до никакви последици за нея. Дали разбрах правилно?  :(
Благодаря на всички 
Нямате избор - трябва да чакате да се върне на работа, за да й връчите предизвестие. Тя няма вечно да взима болнични, все някой ден ще свършат.

Не знам кога ще е този ден. Доколкото разбирам тя има право на болнични до 180 дни без прекъсване и до 2 години с прекъсване. Първият болничен е от 08.10.15. И прекъсване в края на декември за няколко дни, от които 3 работни и тя си пусна отпуска. Следващ болничен от 04.01.2016 и прекъсването е сега, на 25.02. Но ако остане само със самоотлъчка пак нищо. И така ...