Здравейте, през 2019 са откраднати пари от касата на фирмата. Има образувано досъдебно производство .Сумата съм осчетоводила така 499/501. През м. 01 /2020 управителят получава постановление, че се спира досъдебното производство, но постановлението се изпраща за продължава не на издирването срещу неизвестен извършител. Трябва ли през 2020 да отпиша сумата на разход и да преобразувам в ГДД или чакам да получа друг документ за прекратяване на издирването?
Здравейте, искам да попитам при подаване на ГГД на ЗП с 60% НПР се приспадат начислените осигуровки или платените? През 2018 ЗП е работил през цялата година, но  реално е внесъл осигурителни вноски. за 5 месеца и е платил задължения за осиг вноски за предходната година.
Здравейте, ЕООД което не извършва към този момент дейност има като актив 1 помещение. От януари месец ще го отдава под наем на друго ЮЛ, като плащането на фактурите за наем ще е по банков път. Друга дейност ЕООД-то няма да извършва. Същевременно собственикът му живее и работи в Германия по трудов договор. Трябва ли да се осигурява като СОЛ и Бг?
Осигуровки няма да дължим, тъй като сумата е под МРЗ. Лицата са студенти редовно. Само се чудих за норм признатите разходи.
Здравейте, трябва да изплатя хонорар на певица и фотограф. 25 или 40 % процента са НПР? Певицата няма да пее свои песни.
Здравейте,
имам лице, което трябва да назнача на втори ТД.Той се осигурява на макс. доход при основния си работодател. Какви документи трябва да му изисквам, за да не му удържам осигуровки, а само ДОД? Към този момент съм подготвила декларация, с която да ми декларира ,че е осигурен на максимума.
Така ще направя. Мн благодаря за изчерпателния отговор.
И аз се чудих какво да правя със себе си. Правилно е до 11,но питах на един семинар и ми казаха, за да не става объркване в таблиците да си ги правя от 01 до 12.
Във връзка с дискусията по междуфирмени заеми искам да попитам. Фирма нерег. по ДД дава заем на ЗП, рег. по ДДС. Лихва е начислена и платена в текущата година(плащането е по банков път).Трябва ли да издам фактура за лихвата след като не сме рег. по ДДС или някакъв друг документ?
Здравейте,моля да ми помогнете със съвет в този случай. Бълг. фирма рег.до ДДС изработва пясъчни фигури за един увеселителен парк в Дания.Място на изпълнение е Дания.Там наема хора да им помагат.Сега получавам инвойси от тези хора с ДДС номера в ЕС и извън него.Трябва ли да си самоначисля ДДС с протокол или не при положение,че цялата работа се извършва в Дания.
Според мен след като има покана и си съгласна с доклада си коригирай декларациите. Ще ти пратят един линк за активиране и ще си подадеш по ел. път  корекциите. И системата ще ти начисли лихвите. Не мисля, че ще има други санкции.
Попълваш си колоната за ЕТ и си правиш ОПР.
Здравейте, искам да Ви попитам следното. Днес откривам,че в Дн. на продажбите за 10/2017 съм отразила една приходна фактура, която е с плащане по банков път с 30 лв по-малко и съответно сме внесли по-малко ддс. Сега ако подам молба за корекция има ли основание да ме глобят или само ще ми начислят лихва за забава.
Добър вечер.Напоследък имам мн въпроси към вас.Надявам се и сега да ми помогнете - транспортна фирма с международни превози имам назначени шофьори при СИРВ. От 2018 трябва да правим предварителен график,което в този бранш е невъзможно. Моля дайте съвети какво да правя в този случай? Шофьорите карат  в само ЕС  при поръчка, за което ги командировам.
Здравейте,искам да попитам във връзка с новите промени ,които направиха от 2017 при командироването на работници в ЕС. Управител на ЕООД с личен труд отива за 3 дена в Германия на изложение.За него си правя заповед за командировка и размер на дневните до 70 евро на ден,нали?А за пътни за разход се признава самолетния билет? При управителите и други кратки командировки в ЕС си прилагаме този начин на отчитане на командировки, а не да се начислява ставка в страната ,в която лицето е изпратено?
Декл. ОКД 5 съм подава по ел. път със задна дата и я е приемало. Пуснете и декл. 1 от м.07 досега пак по ел. път. Ако ви проверят някой ден ще има глоба за закъснението, но мисля, че е по-добре след като има оборот на касовия апарат да си подадете всички необходими декларации.
Не е задължително,Ако няма а се ползва за лични нужди трябва да има заповед от управителя,че е автомобилът няма да се използва за лични нужди.