Здравейте,

запознат ли е някой дали получателите на гориво / Земеделски производители/ са длъжни да правят банкова гаранция, ако превишат зареждането над 25 хил. лева?

Благодаря!


Здравейте,
Фирма купува лавандулово маслото от производителя и директно го изнася в чужбина.
Можете ли да ми кажете, нужен ли е лиценз за търговия с лавандулово масло?
Ако да от къде се издава ?

Благодаря птредварително!

Зравейте!

Нужно е да изготвите крае ликвидационен баланс, както и пояснителен доклад. Освен тези докуемтни има и други, Препоръчвам да се консултирате с адвокат.
дано бъде полезно

Благодаря!

Обаче, мисля, че ние нямаме транспорт и попадаме в Спедиторските таблица 4, която липсва в приложените.
Благодаря ви много още веднъж.
Ще продължавам да умувам.

Българска фирма рег. по ДДС има издадена фактура от Френска фирма за производство и продажба на стока. Стоката пътува директно от Франция до Украйна до нашите клиенти.
Ние издваме фактура на Украйнската фирма без ДДС. Стоката не преминава през България. " транзитна продажба" мисля, че така може да се нарече.
Въпроса ми е фактурата от Французите, как я осчетоводявам? начислявам ли си ДДС в двата дневника? Можем л ида приемем, че е ВОП на услуга?
Малко ситуацията с Френската фактура и отразяването и тук не ми е много ясна.
В крайна сметка Протокол правим ли в двата дневника с 20% или не?
Не се отваря линка на Лиляна Панева, платен е .
Моля да ми разясните, защото тука един данъчен ми твърди, че трябв да начисля ДДС в дневника за продажб и и да си го внеса.
Информацията, която намерих до момента  не е защитена с цитиране на закона.
Затова реших да не я взимам за чиста монета. Помислих, че тук някой може да ме упъти в закона, къде да чета.
Здравейте!

Имам следния въпрос и моля да ми помогнете:
ФЛ е земеделски производител и от един месец е регистриран по ДДС по чл. 97а, защото ще извършва услуги в ЕС, като ФЛ. 
Въпроса ми е като подаваме декларация чл. 50 догодина, кое приложение попълваме за тези доходи от чужбина, за които е пуснал фактура, показани са в дневниците по ДДС. Съответно има ли нормативно признати разходи за тези приходи по чл. 97А и колко процента е данъка?
Някъде бях чела, че когато е регистрирано ФЛ по ДДС, отчитането на печалбата се приравнява като на ЕТ или нещо такова.
Моля ви за помощ, защото клиента ми твърди, че има нормативно признати 25%, а аз мисля, че няма. Иска доказателства да му дам...
Благодаря предварително!
С каква ставка да е данъка?
Здраввйте! Аз искам да попитам оборота ни е сам ои единствено от предоставени услуги в Турсия и свободната зона. Скоро ще достигнем оборот 50 000 лева. Трябва ли да се регистрираме по ДДС?
Здравейте!

Въпроса ми е свързан със следното: Фирмата ни е дерегистрирана по чл. 176 от ЗДДС по инициатива на НАП, има запор на имуществото и извършени продажби на имуществото от ЧСИ. Приходите от продажбите на имуществото от ЧСИ, включват ли се в облагаем оборот за последните 12 месеца за регистрация по ЗДДС?
В ЗДДС чл. 96 ал. 3 е написано че в облагаемия оборот не се включват доставките на ДМА или ДНМА използвани в дейността на лицето, това отнася ли се и за продажбата им от ЧСИ.
Ще Ви бъда благодарна ако получа отговор на въпроса ми!
Приятен ден!
Само още нещо да питам.
Да разбирам ли, че е доброволна тази регистрация по чл. 156,т.е. не е задължителна дори да осъществяваш този вид услуги?
Здравейте!

Можете ли да ми кажете регистрация на основание чл. 156 спец. регистрация за прилагане режима в съюз, къде в заявлението за регистрация по ДДС трябва да отметна. Не намирам такъв член като основание за регистрация по ДДС?
Българска фирма - юридическо лице, изплаща на физическо лице от Швеция доход за комисионна  услуга, извършена от него.
Чуждестранното лице няма регистрация по ДДС. Чуждестранното физическо лице издава фактура на българската фирма, като основание за плащане на възнаграждението. Какви данъци трябва на начисли и удържи българската фирма при плащане на това възнаграждение?
Здравейте!

Българска фирма има закупен лек автомобил от Германия от Фирма. Автомобила не напуска Германия. Не е ВОП. Сега българската фирма решава да продаде автомобила на ФЛ в Германия.
Трябва ли Нашето Дружество да начислява ДДС, при условие, че не е влязъл в странта този автомобил. Незнам дали правилно разсъждавам, но този автомобил го третираме в случая вече като стока. И по мое мнеие не начисляваме ДДС на основание чл. 17 ал. 1 от ЗДДС във връзка с чл. 86 ал. 3 от ЗДДС.
Моял ви да ме ориентирате в правилна посока ли вървя?
Благодаря предварително!
Ще отчита приходи от продажби на стоки  с Протокол за продажба направен с „Еконт Експрес” ООД, с който работи на следния принцип: Наложен платеж с пощенски паричен превод:
-не се налага предварително да отчитаме продажбата, да издаваме касов бон;
-използваме услуга  Наложен платеж при условията на Законово основание за услугата Наредба Н - 18 от 2006г. чл.3 за „Регистриране и отчитане на направените продажби“. Съгласно текста в наредбата един от вариантите, който ни освобождава от задължението да издаваме Фискална касова бележка, е плащането от/към „Еконт Експрес” ООД чрез Пощенски паричен превод. Тази услуга е извършена от лицензиран пощенски оператор, какъвто е „Еконт Експрес” ООД.

За направеното от клиента плащане „Еконт Експрес” ООД издава разписка за пощенски превод на стойността на дължимия наложен платеж. Тази разписка е законово признат документ, който ни освобождава задължението да издаваме касова бележка. В края на всеки месец оформяме документ под формата на Протокол за Продажба от пощенски парични преводи направени от „Еконт Експрес” ООД. По този начин отчитаме прихода от получените преводи по банков път именно от „Еконт Експрес” ООД.


Имам същиия случай и по-горе в инаписах подробно какво правим всеки месец. Фирмата ни постоянное на проверки и няма никакъв пробелм. Само, че е нужно да изискате от Еконт Справка ежемесечна за направените пратки и прилагате към протокола.
Добро утро!
Местно юридическо лице, изплаща дивидент на чуждестранно физическо лице от Казахстан, трябва ли да удържа данък при източника и да подава декларация по чл. 201 от ЗКПО. Т.к. в закона се упоменава навсякъде чуждестанно юридическо лица, а не мога да намеря за ФЛ, може ли някой да ме насочи, какви са стъпките, които фирмата платец на дивидент трябва да следва. Следователно и чуждестранното лице - трета страна - уточнявам!
Благодаря предварително!
Спорен Ден!
Задължение за подаване на СПБ-1 имат ЮЛ, които са получили и предоставили заеми в размер на и над 50 000 лева от/на чуждестранно физическо или юридическо лице. Така, че вие нямате задължение да подавате. В наредбата пише доста подробно!
Много ви благодаря!
С ДДС в двата дневника нали?