НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ
Чл. 7. (3) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, съответната дирекция "Инспекция по труда" по местоседалището му го задължава в срок не по-дълъг от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка по образец съгласно приложение № 2.
Съгласно чл.325 ал.1 т.9 от КТ трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие при невъзможност на работника или служителя да изпълнява възложената му работа поради болест, довела до трайно намалена работоспособност, или по здравни противопоказания въз основа на заключение на ТЕЛК. В този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме.
При прекратяване на ТД на това основание от КТ работодателят Ви дължи обезщетение в размер на 2 брутни заплати на основание чл.222 ал.2 от КТ и ще имате право на обезщетение за безработица за срок, определен от общия Ви трудов стаж.
По чл.119, без уведомление към НАП.
В сайта на НОИ  в раздел Е-услуги има тестване на данни.

http://www.noi.bg/eservicesbg/datatesting
Здр,
Имам клиент който е собственик на ЕООД, но не живее вече в България и работи по трудов договор в Германия. Фирмата му има недвижим имот и е регистрирана по ЗДДС. От този месец недвижимият имот ще се дава под наем на друга българска фирма и ще пускаме съответно само 1 фактура на месец. Въпросът ми е трябва ли да внася осигуровки като самоосигуряващ се?
В "Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица " в чл.1 ал.2 пише: При започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, се подава декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице, в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

За мен нямаме трудова дейност. Някой имал ли е подобен казус?
здр,
имам следният проблем.Работничка до сега се осигурявала по трудов договор до 08.2013.През септември разбира, че е бременна и става съдружник в ООД.Започва да се осигурява на 2200 лв като самоосигуряваща се.От НОИ ни казаха, че ако не подаде декларация по чл.50 от ЗДФЛ, т.е. да ги докаже тези доходи за тези месеци ще вземат за осигурителен доход не 2200, а 420.Някой имал ли е подобен случай?
Свързано е,но по-скоро с декл. 1 от където гледат последен ден в осигуряване. Също така проверяват дали е подадено уведомление за прекратяване на договора.
ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕТЕ ИСКАНЕ ЗА КОРЕКЦИЯ НА ЛИХВИТЕ И ТЕ РЪЧНО ЩЕ ВИ ГИ ПРЕИЗЧИСЛЯТ. ИЛИ ШЕ ОТПАДНАТ НАПЪЛНО ИЛИ ЩЕ ОСТАНАТ НЯКАКВИ СТОТИНКИ