Здравейте!
Съдружник в ООД, който е и вписан управител /без уговорена сума за заплата/, ще полага личен труд /в същото дружество, в което е съдружник/, като квалифициран работник, за което ще се сключи трудов договор, който трудов договор в същото време е необходим за удостоверяване стаж по специалността.
Въпросът ми е, след като ще се осигурява по ТД във фирмата, в която е съдружник, трябва ли задължително да се осигурява и като СОЛ ?  :hmmm: Лицето няма други фирми и не е осигурено в други случаи. 
До момента, четейки не можах да си го изясня  :blush:/, а в разговори с колеги, получих различни мнения, затова, моля за Вашите компетентни отговори.
Маля да ми изпратите опис по чл.76 от ЗДДС - не мога да намеля бланката в интернет.
Благодаря много предварително

Опис по чл.76
..., а последните - ноември и декември - като СОЛ без доход.Кои приложения трябва да се попълнят? А нещо друго освен ГДД, това лице трябва ли да подаде - Д6?
Освен ГДД, трябва да подаде и Д6
Покупките с този вид документ не се отразяват в дневник за покупките. Споделям мнението на irenabrili и го подкрепям с две извадки:

Скрит текст :
"Тръгвайте по счетоводните къщи-пък където се съгласят  :smile1: "
Пък, може и благотворително някой да се съгласи...   :smile1:

Уважаема Татиана,
факт е, че имате регистрирана фирма в България, при това действаща, и това ,че сте гражданка на Руска федерация не Ви освобождава от осигуряване в България, а това, че сте пенсионерка не Ви освобождава напълно от осигуряване! Какво е "редно" да плащате за счетоводител, едва ли има някой, който би могъл да Ви каже!  Не зная как е в Русия, но в България няма фиксирани цени за извършването на определени услуги, пазарна икономика...  Повече от ясно е, че имате нужда от счетоводител и заплащането за такъв е договорка единствено  между вас двамата! Успех!   :smile1:
 :hmmm:Преди раждането е работила няколко години в Кипър /страна в ЕС!/ и там е осигурявана за всичко - трудов стаж и здравно.
Ще пробваме с няколко дни /не с месец,както са казали нап/, пък каквото стане!
 :thumbup:
Знаех си, не може да се вярва на думите на напажиий...
След като зададох въпроса си, разбрах, че майчинството в Кипър е във вид на еднократна помощ, само 4 месеца /а детенцето е вече на 1 г./, , така че няма да се прехвърля, а ще го започваме от сега в България, както вече ми се изясни с ТД и поне 1 д  тр.стаж.
Благодаря Ви!!! :give_rose:
Здравейте!
Моя приятелка досега живееше в Кипър и получаваше майчинство за отглеждане на дете там, детенцето е на 1 година. От м.12.2012 г. се премести за постоянно в България и трябва да получава майчинството си тук. Ходила е в НАП да пита каква декларация да подаде и там са й казали, че първо трябва да бъде назначена някъде на работа тук в България /да е осигурена/ поне 1 месец и тогава ще се подаде декларация за продължаване и получаване на майчинството в България.
Не зная, дали това е точно така, как точно става прехвърляне на майчинство от дадена страна от ЕС в България, а имам и съмнения относно този 1 месец, дали не може да е и по-малък този срок?
Моля, ако някой е запознат и има опит с подобни случаи и желае да помогне, нека пише!
Цитат
Нещо не разбирам, дали в една и съща фирма е работила жената и как  12 г.са станали, след като сте  дала данни само от 2004 г.

Да, в една и съща фирма за периода от 01.04.2004-02.11.2012г, но 12г беше първоначалната ми дадена устна информация, след това ми донесоха ТК.

Благодаря на всички! :give_rose:
Цитат
Може и да е правилно записването й в ТК, зависи от това какво е работила и да не е задължително издаването на УП-3 за 7ч. Ако лицето е работило на 7ч, защото длъжността и работата, която е работила е била с такова законно работно време!?!? Как да Ви се отговори, като не споменавате нищо за длъжността, която е заемала и какво е работила, когато е била на 7ч?

Благодаря, Таня-ЛС! Ето и по-подробна информация.
През въпросните 3 години  е работила като себестойчик, в търговска фирма, правила е калкулации за цената на продукти /в счетоводен отдел/.  Назначаването по трудов договор е по чл.68 ал.1 т.1 с клауза "непълно работно време - 7 часа". Освен това, е по програма от Бюро по труда, ако това има някакво значение, като от там са плащани на работодателя осигуровките за тези 7ч /само тези за сметка на работодателя/. Периоди и дължости описани в ТК:
       01.04.2004 - 01.01.2007 непълно раб. време  7ч  себестойчик
       01.01.2007 - 02.11.2012 пълно раб.време 8ч специалист продажби
В трудовата книжка:  равен осигурителен и трудов стаж  8г  7м  1д.

Правилно ли е това и необходима ли е корекция в трудовата книжка?
Благодаря, Ledenata! Да, УП-3 /все още не си го е получила/, но въпросът ми е дали трудовата книжка е правилно оформена? И ако не, проблем ли е това, дори и при наличието на УП-3. Така може ли да остане или да ходи за корекция? 
 
Здравейте!
Моя позната е работила 12 години, като първите 3 години е била на 7 часов работен ден и после на 8 часа. При освобождаването в трудовата книжка е отбелязано, че "осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж". Не би ли следвало в книжката да е отбелязано, че осигурителният стаж е различен от трудовия и да е посочен колко е?
Има притеснения за евентуални проблеми след време при пенсиониране.
Благодаря, ХХХХХ !  Аз също мисля така, но шефът ми не е на това мнение. Той тълкува КТ, че 3-месечният срок е в сила до изтичане срока на договора, и че с преминаването му в безсрочен започвали правилата за безсрочен договор, т.е. 1 месец., а аз от своя страна няколко дни се ровя, къде ли не, и не намирам някакво официално становище, указание, коментар, тълкуване..., на  каквато и да е институция, конкретен случай от практиката..., в подкрепа на моето мнение /или на неговото/.
Здравейте! Моля, помогнете!!! Срочен трудов договор, сключен на основание чл.68 ал.1 т.1,  автоматично е преминал в безсрочен с изтичане срока на договора, като не е сключван нов договор или ДС за това, и в същият е уговорен срок на предизвестие 3 месеца. Въпросът ми е този 3-месечен срок на предизвестие уговорен в срочния договор остава ли в сила, при положение, че договора е вече безсрочен, или срока на предизвестие е 1 месец?
НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА И МОРСКИТЕ ЛИЦА
Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., доп. - ДВ, бр. 67 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.01.2012 г.) Едноличните търговци, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители и лицата, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност на основание на регистрация, внасят осигурителните вноски по сметка на съответната компетентна териториална дирекция на НАП поотделно за всеки месец, като в документите за внасянето им се попълва ЕГН, ЛНЧ или служебен номер, издаден от НАП на лицето.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 83 от 2000 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) Физическите лица - съдружници в търговски дружества или собственици на ЕООД, и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества, внасят осигурителните вноски по сметката на компетентната териториална дирекция на НАП на самоосигуряващото се лице поотделно за всеки месец, като в документите за внасянето им се попълва ЕГН, ЛНЧ или служебен номер, издаден от НАП на лицето.


Не! За всеки месец се пише отделно платежно нареждане: 05.02.2012-29.02.2012; 01.03.2012-31.03.2012 и т.н.