Предстои ми осчетоводяване на ваучери за храна. Имам молба да  споделите коя балансова сметка практически е най-удачно да се използва за отчитането им  като социален разход.  Срещнах различни становища по въпроса:
1/ в указанието на МФ – се цитира  с/ка Разходи за персонал, аналит. Социални р-ди - ваучери
2/ в бр. 02/2022 на „Счетоводство”  Христо Досев предлага  с/ка Разходи за заплати, анал. подсметка – социални разходи, предоставени в натура – ваучери за храна
3/ в „Труд и право”  - посочват да се дебитира с/ка от група 60 Разходи по икономически елементи


Зададох глупав вупрос, защото в достъпите на ел.подпис липсва декл. по чл.50. Фигурира декл.по чл.92 незнайно защо и как.
Здравейте!
Физическо лице, упажняващо свободна професия и имащо вече Булстат, коя декларация следва даподаде за 2022г.: по чл.50 или по чл.92? 
 В новите изисквания от 14.03.2020 г. е казано, че "За обявяване на ГФО за 2019 г. на микро, малки и средни предприятия се подава ГФО и годишен доклад за дейноста в оригинал..."
Този годишен доклад не касае ли само тези микро, малки и средни предприятия, които подлежат на задължителен одит?
Или аз не тълкувам правилно текста?
Фирмата е ЕАД. Лицето е едноличен собственик на капитала, представител и член на съвета на директорите. В същото време  е и студент първа година. Има ли нещо специфично по отношение на осигуровките?
За да не откривам нова тема, може ли да се вмъкна и да попитам и аз?
Имам нужда от съвет: фирма е закупила автомобил /лека кола/ от фичивеско лице за 30 хил лв. Съгласно т.4 от тези
 разясненията :
https://www.tita.bg/free/taxes/535
Доходи, които не следва да се посочват в Справката по чл. 73 от ЗДДФЛ
Доц. Д-р Людмила Мермерска, данъчен консултант /Актуално към 02. 03. 2018 г./
би следвало, независимо че сделката е необлагаема, да се посочи в Спр. по чл.73.
Не разбирам логиката. Наистина ли трябва да се посочи?
От м.04 до м.07.2018г. работникът е в отпуск по болест. Подава молба за напускане от м.08.2018г. Трябва да му се изплати парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск за 2018 г. С работодателя не можем да постигнем консенсус: той иска да го обезщети само за 3-те месеца, които е отработил /от януари до март/. Но нали и болничните се признават за прослужено време? Има ли някаква особеност?
Здравейте! Фирма преустановявя дейността си. Освобождава всичките си работници. Но в нея има две майки: с отпуск по чл.163 от КТ /разликата до 410 дни/ и по чл.164 ал.1 от КТ/за отглеждане на дете до 2 годин/ . Работодателят няма нищо против да ги назначи в друга своя фирма. Какво и как е най-добре да се направи, за да не бъдат ощетени майките и да нямя проблеми с ИТ?
Ползваме "Стил ТРЗ". Много сме доволни. Проверки от ИТ сме имали -  без проблеми.
Явно грешно тълкуваме и четем закона между редовете. От толкова задължения , които ни се вменяват и заплахи дори със затвор, човек става параноик.
Благодаря за отделеното време! Лека и спорна работа!
Фирмата има  този предмет на дейност, лицето отговаря на изискванията за съставител на ГФО, но понеже не попада в изключенията /ЕТ с едностранно счетоводство под 100 000 год. оборот или неизвършвалодейност през годината/, собственика не може да бъде съставител на своите финансови отчети. Може би неправилно тълкуваме закона?
Правилно ли тълкувам изменението на закона:
Съпругът ми извършва счетоводни услуги. Фирмата му е ЕООД. Досега сам си водеше счетоводството и си съставяше годишните финансовите отчети. С последните  изменения на Закона за счетоводството в сила от 01.01.2016г. значи ли, че  няма това право, независимо, че има нужното образование и съответния професионален стаж.
Ако е така може ли синът  да бъде съставител на финансовите отчети, който също извършва финансови и счетоводни услуги, но е регистриран като извършващо свободна професия лице, или понеже са свързани лица, ще трябва да се възложи задачата на външно лице?
Как всъщност трябва да се приложи закона за счетоводните предприятия или физическите лица, упражняващи същата дейност?
Здравейте!
Имаме нужда от съвет: Съпругът ми извършва счетоводни услуги. Фирмата му е ЕООД. Досега сам си водеше счетоводството и си съставяше годишните финансовите отчети. С последните  изменения на Закона за счетоводството в сила от 01.01.2016г. излиза, че  няма това право, независимо, че има нужното образование и съответния професионален стаж.
Въпросът ни е може ли синът му да бъде съставител на финансовите отчети, който също извършва финансови и счетоводни услуги, но е регистриран като извършващо свободна професия лице,  или трябва да се възложи задачата на външно лице?
Здравейте!
До сега не бях се замисляла върху следния откъс от Указанията за попълване на Таблица 2 към ГДД по чл.50:
 "3. В колона 3 лицата по т. 1 попълват осигурителния доход по чл. 40, ал. 1, т. 1, 2а, 4 и 5 от ЗЗО.
Данните се вписват въз основа на ведомостите за работни заплати или други документи.
Доходът, получен от пенсии, е равен на размера на пенсията или сбора от пенсиите, без добавките към тях."
За кои пенсии  става въпрос? Всички ли? Питам, защото сестра ми е  пенсионерка от 2014г. и в същото време упражнява свободна професия. Ще се взима ли под внимание тази пенсия при определяне на окончателния размер на осигурителния доход за 2014 г., върху който се дължат здравноосигурителни вноски?
Благодаря на отзовалите се. Ще последвам съвета на  irenabrili и  miro7874, защото не се знае кога и как ще направят в НАП промените за двата доставчика.
Лека и спорна работа!


 
Здравейте!
В м.10/2014, при осчетоводяване на покупките е допусната грешка:
Вместо от доставчик №4/примерно/ покупката е обработена от доставчик №14. Автоматично грешката се пренася и в дневника за покупките по ДДС.
Как да изправя грешката в дневника през м.ноември?
Не, вече не било необходимо да се подава ОКД5. Това категорично потвърдиха от НАП.
         Здравейте!
         Имам следния казус: Смоосигуряващо се лице е пенсионер от 20.09.201г. Решението на пенсионното носи дата 10.10.2013г.Лицето не желае повече да се осигурява и за м.10/2013 внесе само здравно /за м.09 е внесло пълни осигуровки/. От пенсионното му казали, че трябва да внесе  осигуровки до 10.10.2013 - датата на решението, тъй като НАП го смятат за пенсионер от датата на решението. В НАП се объркаха и не можаха да потвърдят нито едната нито другата дата. Не знаят има ли някакво изменение.
         Имали ли сте подобен случай? Наистина ли ще се ръководим от датата на решението? Лицето е пенсионер от 20.09.2013 и получава пенсия от тогава.
Благодаря Ви за отделеното време и внимание. Ще се опитаме да оборим ИТ, но ни се е паднал страшно чепат инспектор. Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
Да, наистина такова е предписанието: "Работодателят да предостави на ..................ползва нето на платен годишен отпуск за 2012г. съгласно изискванията на чл.173, ал.2, т.3 от КТ"
Не признаха писменото искане на майката.