От 2021 година ковид тест може да се продава без начислено ДДС. Аптека продава ковид тестове без да начислява ДДС. Продажбата като освободена доставка ли да се осчетоводи в дневника на продажбите?
Тестовете се купуват с цел продажба. Фактурата с нерегистриран по ДДС доставчик ли е или като освободена доставка?
Тестовете се купуват с цел продажба.
Фактурите са без ДДС от 01.01.2021г. като освободени доставки ли се осчетоводяват или като нерегистриран доставчик?
Счетоводни операции при осчетоводяване фактура за покупка на ковид тест.
Осчетоводяване фактура за покупка от аптека на ковид тест 2021г
Самоосигуряването остава иосигуряването по ТД-код12 и код01
В Декларация обр.1 сега е с код 12. След сключване на Трудов договор ще бъде и с код 01.
Собственик на ЕООД се осигурява като СОЛ на 610 лева. Може ли да бъде назначен  и на трудов договор като магистър фармацевт на 4 часа .Става въпрос за аптека.
Питам за месечния осигурителен доход.
Едноличен собственик на ЕООД се осигурява върху доход 610лева като самоосигуряващо лице.Може ли да се увеличи осигурителния доход и подава ли се допълнителна информация в НАП.?
Имаме работник , който работи при нас на втори трудов договор при 4 часов работен ден. При основния работодател е осигурен на максимален доход. Какъв е кода за вид осигурен в този случай и какви са осигуровките на този служител- лични и от работодател ,или само лични за получения доход?
Майка , която е в платено майчинство до 2 годишна възраст на детето ,се връща на работа, а детето е на дадено на детска ясла. Подали сме Декларация - Приложение 12 в срок. Сега до 15 на следващия месец трябва да се подаде Приложение 4. Не мога да разбера с програмата на НОИ за болнични коя част се попълва. Майката е самоосигуряваща се.
Новооткрита фирма подава заявление за регистрация по ДДС по чл.100 от ЗДДС-по собствено желание.Задължително ли е собственика да е подал Декларация за регистрация на самоосигуряващ преди подаването на заявлението или след като реално започне дейност?
Фирмата е регистрирана по ДДС в България, седалището и е в България. Получаваме фактура за закупени стоки от Германия.Как се отразява в дневниците за ДДС? Какви са счетоводните операции?Съставя ли се Протокол по чл.117 или само превод на фактурата?
Имам сключен трудов договор по чл.67 на основание чл.70 , със срок на изпитание 6 месеца. В договора не определен срок на предизвестие и в чия полза е договора. Има ли право работодателят да прекрати договора без предизвестие? Дължи ли обезщетение за неспазен срок на изпитателния срок и предизвестиеза прекратяване на договора?
фирмата е новосъздадена с капитал 500 лв и регистрирана по ДДС по чл.100, ал.1 от ЗДДС.От банката не разрешават кредит ,тъй като фирмата няма обороти , но отпускат кредит на собственика. Фирмата иска да закупи машини  за дейността си на стойност над капитала.Може ли собственика да отпусне заем на фирмата си( ЕООД) или трябва заема да бъде от друга фирма или физическо лице?
Имам малко магазинче. Искам да назнача майка си , която е пенсионерка, да работи като продавач. Може ли да работи без трудов договор и без да я осигурявам?
ПОЛУЧАВАМЕ СТОКИ ОТ УНГАРИЯ ,ЗА КОИТО СЪСТАВЯМЕ ПРОТОКОЛ ПО ЧЛ.117 ЗА САМОНАЧИСЛЯВАНЕ НА ДДС.КАКВА Е КОНТИРОВКАТА ПРИ ОСЧЕТОВОДЯВАНЕ НА ТЕЗИ СТОКИ( ПРОТОКОЛ ПО ЧЛ.117)?
304/  С-КА?
ЧАСТ ОТ ТЕЗИ СТОКИ ИЗПРАЩАМЕ В ТУРЦИЯ- КАТО ПОСРЕДНИК В ОПЕРАЦИЯТА . КАКВА  ФАКТУРА ИЗДАВАМЕ ЗА ТЕЗИ СТОКИ?
Фирмата плаща наем на физическо лице със 100% инвалидност и дохода от наема не превишава необходимия праг от 7920 лв.Трябва ли да подаваме Декларация по чл.55 от ЗДДФЛ, тъй като не внасяме данък за платения наем.