Здравейте,
имам въпрос относно майчинството. Детето ми е на 3 месеца и след последния болничен ми казаха, че трябва да подавам пред работодателя декларация. До колкото разбрах това е Приложение 2 - Декларация за изплащане на парично обещетение за бременност и раждане по чл. 50, ал 1 и 5 от КСО до 410 дни. Това ли е правилното или греша?
Благодаря предварително!
Здравейте,
как счетоводно се третира отдаването на карава под наем - като вид туристическа услуга или като отдаване на движима вещ? Имали някава връзка с изискванията на туристическите услуги или няма връзка с тях? Питам чисто хипотетично.
Благодаря предварително.
Да, да само в България е дейността, но понеже е он лайн ползвам реклама  в ФБ и Гугъл и използвам Зум като платформи. Фирмата ми сега прохожда, няма оборот за ДДС изискаването (дано някога да достигне:)))) Водя уебинари по коучинг на хора от България, но всичко е в зум.
Извинете, значи трябва да се регистрирам по ДДС само заради Фейсбук и Зум таксата? А тогава когато извършвам консултански услуги ( единствено и само в България) и там ли трябва да начислявам ДДС?
Здравейте, ЕООД съм, без регистрация по ДДС. Дейността са консултации, които са он лайн. Как стой въпросът с разходи за реклама във Фейсбук и съответно такса членство в Зоом? Трябва ли за да ползвам сумата като разход да се регистрирам по ДДС? А има ли проблем , ако не се регистрирам и плащам тези разходи като лични?
Благодаря предварително.
Здравейте, имам един странен въпрос - фирма ЕООД занимаваща се с консултанскта услуга, собственикът е единственият работещ във фирмата. При излизане във отпуск по майчинство или болничен какво се случва? В смисъл, държавата ще му изплаща обещетение, но реално няма да има кой да работи във фирмата??? Ако две години си гледа детето, какво се случва с фирмата????
Благодаря предварително!
Много ви благодаря за изчерпателния отговор. Оценям , че се опитвате да ми помогнете.
Малко сте злобен/злобна. Няма да влизам във вашата негативна позиция. Стойте си в нея и живейте негативно.
Здравейте, искам да ви помоля за мнение по моя казус и ще се радвам ,ако някой пожелае да помогне :wink1:  Аз съм физическо лице което има намерение да закупи къща която да предлага за гости. Няма да живея в нея. Искам да се регистрирам като ЮЛ и да се осигурявам и да си работя за себе си. И тук не ми става ясна разликата , въпреки че четох из нета , но явно....  :wink1: Каква е разликата ако се регистрирам като ЕТ и купя къщата на името на фирмата и ако пък пак се регистрирам като ЕТ, но купя къщата на мое име като физическо лице? Ще трябва да отдавам под наем къщата на мое име под наем на фирмата? Не мога да разбера? Благодаря
нямам никакви познати с фирми за съжаление. Как да намеря фирма която да ме осирурява.
А извинявайте, ако имам само разходи по дейността без приходи и тогава ли е проблем?
Благодаря ви, уви значи нямам други варианти как да се осигурявам за майчинство.
Здравейте,
може въпросът ми да е малко глупав, но търся начин да реша проблема си. Аз съм безработна от година и половина, но трябва да започна да се осирурявам за майчинство за да вземам обещетение. Това което четох като инфо е , че трябва или да си намеря работа по трудов договор, или да ме назначат на т.н. фиктивен тр. договор или като краен вариант да си създам фирма и да съм самоосигуряваща. Въпросът ми е - ако създам ЕТ за извършване на услуги и аз се водя управител за да се осигурявам, а фирмата няма никаква дейност понеже е фиктивна така да го кажа, може ли по този начин? Или това не може да стане? Просто търся варианти.
Благодаря предварително:)
благодаря ви за отговора
Здравейте, искам да попитам един може би глупав въпрос:)))) Назначена съм на работа от 03.04.2017 - понеделник и тогава започвам работа.Трудовият ми договор е от 03.04.  Понеже в договора ми е посочена брутна заплата, а не нетна не мога да се ориентирам - сега заплатата която получавам за месец Април е от 03.04 до края на Април и това означава, че другия месец от 01.05 до 31.05 ще получа повече заплата? Не мога да се ориентирам.
Благодаря предварително
Да тя работи при нас , но от септември заминава да специализира и ние искаме това, т.е. няма да напуска, после ще се върне и ще работи при нас. Въпроса е какво става със заплатата и осигуровките при нас, защото ще специализира 1 година?
Здравейте, една от нашите служителки - лекар отива да специализира извън България в страна от ЕС. Чудя се как да постъпя. Ще сключим ДОГОВОР ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ЧЛ.234 ОТ КТ
 с нея и искаме да и продължаваме да внасяме осигуровки  въпреки, че един вид тя няма да работи а ще е извън БГ.  Сега като замине трябва ли да  внасяме осигуровките и трябва ли да плащаме заплатата,отсъствието и води ли се за трудов стаж ? Не ми е мнг ясно:))))Моля да ми помогнете, защото писах на много места но не получих отговор, явно никой не знае:)))))
мерси
Здравейте, във връзка с колективният тр. договор за здравните ранотници имам един въпрос. Ние сме частна лабораторият и не мога да разбера сега споре тоя договор трябва ли да променям основните заплати на служителите или нас това не ни касае? Обърквам се нещо и не ми е ясно много. Може  би чл. 7 ни касае, незнам??????????За мене е по добре да не променям заплатите ама .........това задължително ли е?В МОД 2012 мин осигр. прагове са по малки от основните заплати според новият договор , не ми става ясно
мерси мнг
Нямаме договор, използваме сградата като нищо не плащаме. Изцяло нашата фирма плаща всички разходи по инсталацията на газовата сиситема. Искате да кажете. че трябва да сключим договор с другата фирма за наем на сградата.
благодаря ви много :)