Здравейте,
Има следният казус:
Наш клиент е подал заявление за регистрация по ДДС чл.96 ал.1 изречение първо.
Регистриран е обаче по чл.96, ал.1 изречение второ. Заявлението е подадено в седем дневен срок след данъчния период, в който е набрал оборота, т.е той го е набрал през 11/22г., а е подал заявление на 06.12.2022г. Имал е издадени фактури и преди това в почти всеки месец преди въпросния, но оборота е набран през 11/22г. и по конкретно на 10.11.2022г.
Към настоящият момент от НАП /установено с ревизия/искат да внесе ДДС-то, на издадените фактури след 10.11.2022г., по чл.102 ал.4.
Моля, за съвет, какво може да се посочи като основание, за да се обжалва РА!
Благодаря предварително!
Благодаря ви за съветите! Ще помисля как да процедираме.
Благодаря Ви за отговора
Да, май това е най-добрият вариант в случая.Само не знам за НСИ какво да правим. Може да им се обадя да попитам какво ще посъветват.
Здравейте,
Имам следния проблем-става въпрос за фирма /без дейност през 2021, но с дейност и подадени ГФО за 2020/, която не си е подала декларация за без дейност към НСИ и Г3 към ТР.
Моля, да ми кажете сега какъв е "най-безболезненият" вариант за подаване.
Дали да подадем нулеви отчети към ТР или Г3, а за НСИ...

Благодаря ви предварително!
Много благодаря за отговора.В тази връзка ми възниква въпросът, възможно ли е заемът да се тълкува като авансов дивидент или скрито разпределение на печалбата.

По въпроса за авансовият дивиент , в случай че се внесе данък дивидент текущо и се декларира съответно в декл.по чл.55, отново ли е "скрито разпеделениена печалбата"?
Подбутвам темичката, в случай че някои реши да се ключи, моля! :wink1:
Здравейте,
Имам следните въпроси и ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите, защото се лутам цял ден:
Може ли, акционер да изтегли заем от акционерното дружество и след приключване на финансовата година и вземане на решение за разпределяне на дивидент да върне заема като се прихване с начисленият дивидент?
Другият ми въпрос е :Може ли, да се изплати авансово дивидент от акционерно дружество?

Целта всъщност е един от изпълнителните директори да ползва определини средства за собствени нужди.
Предварително благодаря!
Много благодаря!
Сетила съм се за този вариант, но те са отминали вече разходи и ако ги осчетоводя сега като разходи за бъдещи периоди, след това как трябва да стане  -тогава да минат за разход за периода и да се префактурира приход  или .. ,моля за малко пояснение.
Здравейте,
Има нещо, което много ме притеснява и реших да Ви попитам.
Става въпрос за това, че работя в две фирми на един собственик. Едната издава списание и е новообразувана.Другата е рекламна агенция и си е ок.Фирмата, която издава списание няма възможност да си покрива всички разходи, например за печат на изданието и другата ги поема т.е фактурират се на другата с тенденция да се префактурират тази година. Да, обаче за годишния отчет не знам как е по правилно да ги заведа:
-като разчет в с/ка 498 и като се префактурират ще ги изчистя ;
или
-като разходи сега, а като се преафактурират ще са като приходи.
Ще съм Ви много благодарна ако ме посъветвате , защото това много влияе на резултата, дори почти "изяжда " печалбата на дружеството .
Здравейте,
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
Имам следният случай-продаваме списание,което се разпространява само чрез абонамент.Има издадена фактура на клиент ,която той не е платил за онлайн абонамент на списанието,  но в края на годината  каза ,че всъщност не иска повече да е абониран и се отказва.Това вземане е абсолютно несъбираемо ,става въпрос за 100 лв.
Моля,посъветвайте ме как да го изчистя преди давностния срок.
БЛАГОДАРЯ!
Да, разбирасе , че може и в двата варианта.Срока е до 15.02 -по ел.път до 00,00 ч, на 15.02, а на хартиен да края на раб.ден:)
ЧЕСТИТА НОВА 2016 ГОДИНА НА ВСИЧКИ!
ПОЖЕЛАВАМ ВИ МНОГО ЗДРАВЕ, ЛЮБОВ И КЪСМЕТ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА!

Във връзка с моя казус искем да допълня нещо и да попитам :
Консултирах се и с одитор и той ми каза че може да отпишем имота и чрез съставяне на документ за влизане във владеене на новият собственик и че до дата ..... ще има нотариално прехвърляне, а начислените консумативи -ток, вода после ще се префактурират на новия собственик и така може да го отпишем.
За корекция на данъчния кредит , каза че коригираме и връщаме само на сградата , не на идеалните части.Ето това не го разбрах, ползвали сме целия данъчен кредит и на сградата и на земята , а сега коригираме само на земята.
Моля, за съвет.
Много благодаря за изчерпателния отговор!
Така е.Весели празници на всички!
Здравейте,
В навечерието на Новата година имам един казус.
Дружеството ни иска да продаде имот и да им изчисля ДДС-то по чл.79  от ЗДДС, което трябва да върнем .За покупката на имота нашият купувач ни е внесъл аванс, но не е прехвърлен нотариално имота, няма нот.акт , че собственост на друг.Аз им казах, че нямам основание за отписване на имота и няма как да внеса ДДС-то , защото няма нотариален акт.Но шефа казва , че сигурно имало друг начин.
Моля, кажете дали съм права или греша.
Корекцията е с  код К и променям само цифрата в т.31, а всичко останало е същото нали така
Моля, някой ако знае да ме посъветва как да постъпя.
Може ли и аз да попитам  нещо във връзка с корекция на Д1.
Подадох Д1 и Д6 съответно на 23,12,15 за м.11/2015 , но в точка 31 на Д1 съм записала сумата слез приспадане на СО, а трябва да е брутната сума и да е равна на т.29.
Сега мога ли да коригирам , тъй като дори е срок на подаване.
Благодаря!