Здравейте, защо във всички таблици с осигуровки липсва мисля че  вид осигурен 25-лицата за безработица.?Те бяха с различни осигуровки. Нямаха 1% за безработица. Сега как е?
В периода няма дни, а дати. Като не попълня дата на придобиване на стажа пак не приема болничния. При тестване изписва: липсва дата на придобиване на 6 месеца осигурителен стаж.
Сигурна съм, че няма друг проблем. Проверих и трих приложението сто пъти както се казва. А и при тестване на данните си показа като грешка само това, че датата на навършване на осигурителен стаж 6 месеца е след датата на болничния, но това си е и реална дата.
  Здравейте,
  системата на НОИ не приема болничен. Когато лицето не е придобило 6 месеца, попълвам, че е осигурено и че няма 6 месеца осигурителен стаж. Така не го приемат. Когато сложа, че дата на придобиване на 6 месечен стаж е 28.02.2018 г. пак не го приемат. Пише, че датата е след датата на болничния лист, а лицето тогава придобива стажа. Не мога да сложа нереална дата. Интересно е, че миналата седмица имах такъв болничен и системата го прие, а сега не.
Благодаря Ви много, но това не го схващам с данъка. След като  заплатите са за м.07, защо пишем, че данъкът се отнася за м.08.2017 г. И самият програмен продукт позволява опция данък текущ месец и данък предходен месец.
Здравейте, когато заплатите са за  м.07.2017 и  са изплатени в месец юли , в графите за осигуровки и данък  пишем, че се отнася за месец юли, а дата на изплащане и за осигуровки и данък пишем 31.07.2017 г. ли?
Когато заплатите за юли са платени през август за осигуровки м. юли ли пишем, че се отнасят, а за данък, че се отнася за месец август? Дата на изплащане 31.08.2017 г. ли пишем и в двете графи?  Ако е така за данъка и сме сгрешили има ли нещо рисковано?
Например за заплати м.07, изплатени през м.08 сме написали, че данъкът се отнася за юли, а сме го платили през август ще се обвържат ли осигуровки, данък и плащане? Кое е вярно? Благодаря предварително!
 Здравейте,
съгласно Решение № 3377-ПВР/НР /16.08.2016 г. на ЦИК, т.6 членовете на СИК за времето, необходимо за работата в комисия се осигуряват за деня преди избора, за изборния ден и за следващия ден след избора. Как го разбирате това? Ако лицата са пуснали платен отпуск и са осигурени за понеделник от работодателя, в същото време се осигуряват и за понеделниците, дните след изборите от републиканския бюджет, не става ли двойно? Правилно ли разбирам, че трябва да осигурим лицата за 6 дни- 12.13.14 и 5.6. и 7 ноември? И под " членовете" имат в предвид без председател, зам.- председател и секретар, т.е. те да се осигурят само за деня на избора ли?
  Лицето донесе болничен, който е анулиран след 2 месеца. Изплатили сме му 3 дни работодател, а останалите дни са от НОИ. Сега как да процедираме, да му пуснем отпуск
ли?
    Здравейте,
    искам да попитам следното:
 след издаден болничен  лекарската комисия го анулира, защото лицето е с ТЕЛК.
 Как се оправдават дните, лицето в платен или неплатен отпуск да го водим?
  Здравейте,
  какъв документ се издава освен служебните бележки по чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ при пенсиониране на лице , което има доходи по извънтрудови правоотношения? Бележките са годишни, а лицето не е получавало възнаграждение всеки месец. Аз прикрепих справка по месеци към бележките. Трябва ли да пиша и служебни  бележки свободен текст от какво са доходите?
   Благодаря!
   Здравейте, казусът е следният:

Лице излиза в болнични.
Има  6 месеца осигурителен стаж.
Назад има 6 месеца, а не 12 стаж с осигуровки. Преди това лицето е било безработно.
Ще се изплати ли болничният на лицето?

   Болничните са издадени от една лекарка.
   Причината за намаляване срока на болничния лист, е че лицето е оздравяло и му намаляват дните в болничен престой.
 Здравейте, искам да попитам ако лице донесе болничен от 20.06.2015 г.-03.07.2015 г.
и след това донесе втори болничен за по-къс срок 20.06.2015-26.06.2015 г., който не анулира първият болничен, а е нов, по същият начин ли се процедира както ако има застъпване на дните? Подават се и двата в НОИ?
   Не става въпрос за самите бланки, а за доклада в тях за свършена работа. Докладът ще е един обобщен, но когато има бланки командировъчни и не са попълнени всички реквизити, задължително имаме забележки от проверяващи. А какъв отчет да напишем в бланките като ще има подробен от екипа по проекта?
   Здравейте,
   въпросът ми е относно командировка за много служители с общ документ. Става въпрос за проект по ОПАК ,който трябва да завърши с командировка на служители. Според мен може да се пусне обща заповед със списък на служителите и след това с общ доклад ,за да се избегне писане на 30 бланки.Изводът ми е от Наредбата за командировките в страната чл.29 (2) /Командированите, които отчитат резултатите от работата си в отделен документ - ревизионен акт, следствен протокол и др., могат да не правят отчет за извършената работа /и Чл. 32. (Нов - ДВ, бр. 21 от 1991 г.) Командировъчните пари се изплащат срещу представяне на:
1. заповед за командировка, а в случаите по чл. 8, ал. 2 и 3 - командировъчно удостоверение;. препис от писмен отчет, когато това се изисква със заповедта за командировка.Според мен ако в заповедта си упоменем, че отчетът ще е общ няма да има проблем.
    От ОПАК казват, че трябва да си пишем 30 бланки. Затова изписах всичко това. Правилно ли разсъждавам?
   Здравейте,
   имам за разрешаване следния казус:
Майка е в последен болничен до 135 ден до 23,12,2013г.включително.Договорът е срочен и изтича,считано от 25.12.2013г.В Заявление-Декларация прилож.2 към чл.4 в раздела данни от осигурителя т.1,кое трябва да се отбележи,че лицето не е осигурено към деня на разрешаване на отпуска или,че е осигурено?Трябва ли да се пуска заповед за отпуск за 1 ден-24.12.2013г.?От 25.12.13г.лицето не е е в трудовоправни отношения с нас.
   Благодаря и успешна година на всички!
 Така и направих току що,благодаря Ви!
 В това е проблемът.При работодателят нищо не е върнато,болничният е приет.Само лицето е получило разпореждане за отказ за плащане,поради непозазени две приложения 15.
 В НОИ звъня често на телефона,който имам за болнични,но никой не се обажда.
 Здравейте,
 как може да се направи корекция на декларация 1 за минали години и кой да поиска разрешение от НАП?
  Казусът е следният:служители са работили при нас до 2010г.Сега са на работа при друг работодател и той открива грешка в часовете,вместо на 7 часа работно време са подавани на 8.На какво основание да направим корекция и кой да поиска разрешение след 3 годишния срок-ние,сегашният работодател или самото лице?