Впрочем, по темата с вноските по чл. 134 и вписването на размера им в Приложение № 4 към ГДД възниква още един въпрос , за който бих се радвала да имам потвърждението Ви. От указанието на Министерство на финансите разбирам, че следва да попълня не общия размер на вноските по чл. 134, а само онзи, който е внесен през 2015 год? През предходните години обаче вноските по чл. 134 не са били декларирани в Приложението, а вноски през 2013 и 2014 година е имало. Следва ли да посоча в Приложението за 2015 пълния, натрупал се до момента, обем на вноски по чл. 134 или трябва буквално да се спази указанието за възникналите през отчетната година, в частност - 2015год.?
Ще очаквам отговора с благодарност.
Впрочем, възниква още един въпрос, за който бих се радвала да имам потвърждението Ви. От указанието разбирам, че следва да попълня не общия размер на вноските по чл. 134, а само онзи, който е внесен през 2015 год?
Освен това, ако внесените допълнителни вноски през предходните години не са били декларирани, дали тогава не е правилно да се посочи целият натрупал се обем на вноски по чл. 134?
Много благодаря и аз го разбирам така, именно заради това питам.
Хубав ден!
Здравейте, имам още едно двоумение във връзка с попълването на Приложение №4 към ГДД. Дали допълнителните вноски по чл. 134 от ТЗ се считат за сделки между свързани лица - съдружниците и дружеството, и дали са обект на деклариране в Приложението. Поставям тези въпроси, защото в Указанието на Министъра на финансите от март 2014г. е казано, че не подлежат на деклариране вноските в капитала, вкл. при учредяване на дружеството, а допълнителните вноски по чл. 134 не са вноски в капитала. Реално те представляват, макар и императивно постановен, вид временен заем на средства от съдружниците. Моля за помощ и предварително благодаря!
Здравейте, имам още едно двоумение във връзка с попълването на Приложение №4 към ГДД. Дали допълнителните вноски по чл. 134 от ТЗ се считат за сделки между свързани лица - съдружниците и дружеството и дали са обект на деклариране в Приложението. Поставям този въпрос, защото в Указанието на Министъра на финансите от март 2014г. е казано, че не се декларират вноски в капитала, вкл. при учредяване на дружеството, а допълнителните вноски по чл. 134 не са вноски в капитала, а представляват, макар и императивно постановен, вид временен заем на средства от съдружниците. Моля за помощ и предварително благодаря!
Много благодаря. Не очаквах такава светкавична реакция.
Хубав ден!
Въпросът възниква по повод попълване на Приложение №4 към ГДД. Явява ли се ООД получател по сделка със свързани лица, когато майката на един от двамата съдружници отпусне паричен заем на ООД-то, примерно за 5 000лв.