И от мен едно удържане.
Вие винаги сте много точна и естественно много знаеща.
БЛАГОДАРЯ.
Извинявам се за правописната грешка.
Благодаря и за изчерпателният отговор.
Хубав ден.
Здравейте,
Много моля,ако някой може да отговори на следният въпрос,като се аргументира или напише къде може да се прочете ,за да може съпругът ми ,ако разбирасе е прав да реагира.
При съкращение /обещетение1 брутна месечна заплата/ и обещетение за неизползван
отпуск ОТДЪРЖА ЛИ СЕ ОТ ОБЕЩЕТЕНИЕТО ЗА ЧСИ.
Предварително благодаря.
Успешен ден на всички.
ЗДРАВЕЙТЕ,
Много моля,
Ако някой има възможност да ми отговори на следният въпрос.Моля също,ако има някаква информация по казуса да пише,за да може съпругът ми да се обоснове-ако разбирасе е прав.
1,При съкращаване -получаване на обещетение и неизползван отпуск ОТДЪРЖА ЛИ СЕ СУМАТА НА ОБЕЩЕТЕНИЕТО ПО ЧЛ..... И ОБЕЩЕТЕНИЕТО ЗА НЕИЗПОЛЗВА ОТПУСК ЗА ЧСИ.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
УСПЕШЕН ДЕН НА ВСИЧКИ.
Много сте права.че си ВРЪЗВАТЕ ГАЩИТЕ.А мнението на един адвокат например много може да помогне.От начина по който отговаряте не мисля,че ИМАТЕ въобще мнение по въпроса.Силно се надявам като проЗ чсетоводител да си позволите лукса да завършите Таквоз ВИШО,но съм сигурна ,че тогава не само няма да мислите така и така леко да коментирате.Българите имаме един недостатък -ДА РАЗБИРАМЕ ОТ ВСИЧКО,което ни пречи на моменти да уважаваме колеги и т.н
Хубав ден.
Хубаво, де - а вие защо мислите, че в темата не е взело отношение лице И с юридическо образование и съответната правоспособност? И едно такова образование и правоспособност, сами по себе си, показател за какво са? Нима не може някой проЗ счетоводител да си позволи лукса да завърши таквоз виШо?
Аз лично, до момента(и преди излизането на Решението) не съм имал проблеми с ЧСИ и ДСИ. По една или друга причина съм следил нещата от близо, още когато този въпрос, заедно с останалите(защото имаше още няколко питания, които комплексно бяха изпратени за тълкуване) пораждаше неопредленост. Но тогава имаше и редица еднозначни съдебни решения, формиращи т.нар. "островно право", според които ограничаването на несеквестируемостта само до пенсия е дискриминационно,  освен това един юридически специалист(при това професор) направи семантично-морфологичен анализ точно на този абзац от ГПК и стигна до същия извод.
Аз пък винаги изпращам уведомление, в което уведомявам за обстоятелствата, прилагам надлежна справка за брутно и нетно възнаграждение(едно време се позовавах и на конкретни съдебни решения от районни и окръжни съдилища), накрая завършвам с учтив призив в така създалата се ситуация да ми изпратят становище как да действам. Хората ми връщат писмо отговор - действайте по описания начин, или не действайте изобщо, аз си го прилагам към досието, "връзвам си гащите" - и с това приключвам нещата. Толкова ли е трудно да процедирате така с конкретния съдия, уведомявате, че до МРЗ няма да удържате при всяко положение, нагоре по установения ред - и толкова. Така или иначе нормата Ви задължава да го уведомите...
Най-лесно е да се мрънка и рови в някаква неопределеност, която от това става още по-неопредлена...
http://
В "446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само: ..."   думата чийто е написана с "й", което означава че автоматически се отнася към нещо дето е в единствено число и в контекста на този член това нещо е "пенсия". Моето тълкуване е породено от граматическите правила в българския език. Ако този член имаше предвид като несеквестируеми до размера на минималната работна заплата и трудовите възнаграждения след запетаята следваща "пенсии" трябва да е написано "чиито" (мн. число), а не "чийто".

 Може да поканим и филолози да се включат в обсъждането.   :-)))

А ако тълкувателното решение от 26 юни 2015 год. е последна инстанция, то как пък не намериха време да променят нещо в този чл.446. (1), па макар и само това "й" в "и".

Вече почвам да се чудя и кое е водещото в нашето законодателство - обнародвания и влязъл в сила нормативен акт (ГПК) или тълкувателните  решения на ВКС.
За съжаление нищо не е направено.
Има Тъл.решение на ВКС-ЗАБЛУДА за обикнновените хора и няма време за промяна на чл.446 от ГПК.Колкото и странно да Ви звучи говорих два пъти с ПРАВНАТА КОМИСИЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.И познаите отговора-ЩЕ БЪДЕ РАЗГЛЕДАНО,АМА........
Аз лично не разбирам защо е това Тъл.решение след като всеки го тълкува,както иска.
Как да разбирам -МРЗ-1/2,1/3,-никаква логика,след като няма промяна в ГПК.
Благодаря Ви за мнението.
Надявах се лице с юридическо образование да вземе мнение,но такова до момента няма.
Добър съвет-и филолг.
Хубава вечер.
Това, че съм съвместявала и задълженията на касиер ми е записано в длъжностната характеристика още при назначаването ми преди 10 год. До момента на уволнението ми в щатното е фигурирала само една бройка за Гл.счетоводител..
Абсолютни съм съгласна с Вас,че новите шефове идват с нови колеги.Изразявам се в момента много меко.За 20г. съм видяла не едно и две скалъпени уволнения.Това ,обаче са почти единственните дела,които рядко се печелят от работодател-имам впредвит скалъпени дисциплинарни уволнения.
В частна фирма съвместяват и 5 длъжности,а някога не се и заплаща за това.
С две думи:
Трябва да Ви възстановят на длъжност.Главен счетоводител.
Внимаваите и не подписвайте декларации,и др.документи,несвързани с КТ.
ПОЖЕЛАВАМ ВИ МНОГО КЪСМЕТ.
Ако искате пишете как се развиват нещата.

Назначена съм след конкурс на длъжност Гл.счетоводител като изискването беше - Магистър по икономика..нямаше изискване за определена специалност..

В такъв случай трябва да Ви възстановят на длъжността Главен счетоводител т.с.длъжността,която се заема преди уволнението и която е поТД.Това ,че сте изпълнявали 2 длъжности пише ли го някъде.
Всъщност,колежката която са освободоли на коя длъжност е била.
Скрит текст :
Ами нали това ми е въпроса , кое от лицата ?..Или и двете..Защото съгл. съдебното решение трябва да бъда възстановена на заеманата длъжност преди уволнението / която съвместяваше сегашните две / , в противен случай работодателя носи наказателна отговорност..Ако освободи една от двете ..би означавало , че не съм допусната да упражнявам правото си на труд.. /Макар, че и за мен ще е по-добре да имам колежка вместо да си вземам работа за в  къщи..ме притеснява факта , че след премерно  1 месец може да му хрумне да съкрати бройката и по този начин да се отърве от мен../


От зад напред-ДА СЛЕД 1 МЕСЕЦ МОЖЕ ДА ВИ СЪКРАТИ.Но бихте ли  Написали преди уволнението на КАКВА ДЛЪЖНОСТ СТЕ БИЛА ПО ТРУДОВ ДОГОВОР.
Отговаряте ли на изискването -СЧЕТОВОДСТВО И КОНТРОЛ
Цитат
Запозната съм с написаното от Вас..въпреки това Ви благодаря..Но въпросите ми бяха от съвсем друго естество..Съгласно КТ лицето, което е назначено на моето място се освобождава в деня ми на възстановяване от съда , независимо от проведените конкурси..
Кое лице е освободено в дена на възстановяване от съда-Гл.счетоводител или Касиер счетоводителя.
Цитат
Много ми се иска да Ви помогна,но никои от работодателите,по точно служителите ТРЗ се  ПЛАШАТ ОТ ГЛОБИ и не си правят труда да питат.
Изпращам Ви питането по Тълк.решение на ВКС И ОТГОВОРА.
По надолу съм пуснала едно тълкуване на адвокат Русев.Ако може с нещо да Ви помогне.Има и негов телефон.
Според мен трябва да ви отдържат,ако съберем дветв заплати и договорите са в една и съща фирма-което не пишете-горницата над 800.00лв.
Пишете,ако мога да помогна с още нещо.
Никои колега не взе отношение,което е жалко.
Цитат
Цитат
Може ли да ми бъде пояснено -работя на основен трудов договор с нетно възнаграждение 800лв. и допълнителен трудов договор с възнаграждение 400лв.Разведена съм с едно дете под 18 год.Имам запор ,каква сума е редно да ми бъде удържана от работодателя-за превод към ЧСИ ? Благодаря предварително !
Много ми се иска да Ви помогна,но никои от работодателите,по точно служителите ТРЗ се  ПЛАШАТ ОТ ГЛОБИ и не си правят труда да питат.
Изпращам Ви питането по Тълк.решение на ВКС И ОТГОВОРА.
По надолу съм пуснала едно тълкуване на адвокат Русев.Ако може с нещо да Ви помогне.Има и негов телефон.
Според мен трябва да ви отдържат,ако съберем дветв заплати и договорите са в една и съща фирма-което не пишете-горницата над 800.00лв.
Пишете,ако мога да помогна с още нещо.
Никои колега не взе отношение,което е жалко.
Цитат
]
Цитат
[/url]
Цитат
Аз доуточня.Човека работи на трудов договор в друга фирма.Остава си там и след навършване на вързрастта.Но в неговата си фирма,иска да мине само на здравно осигуряване.От датата на навършване на възрастта ли става,или когато излязат документите за пенсия?]А ако не подаде документи за пенсиониране,след навършване на годините-може ли или не-да мине само на здравни?

Не може.На базата на какво като СОЛ ще се осигурява само за здравно.
Нека и други колеги да напишат мнение.
СТРАННО.
1.С каква заплата е назначен по ТД.
2.Има ли ДС за промяна на трудовото възнаграждение.
С две думи :
КАКВА Е РЗ ПО ПОСЛЕДЕН  ДОКУМЕНТ .
КАКВО ПЛАЩАТЕ ПО РВ И КАКВО ПОПЪЛВАТЕ В ДЕКЛ.1 И 6.
казусът намира решение в Закона за счетоводството. Законът не борави с термина "главен счетоводител", там са описани изискванията, при които едно лице може да съставител на финансов отчет - чл 35 ал. 1 т. 1:
Чл. 35. (1) Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.
Това е цитат от ЗС.
Сега,ако по щатно разписание има Длъжности:
1.Главен счетоводител
2.Касиер-счетоводите не би трябвало да махне и двете служителки,въпреки,че Вие сте изпълнявали и двете позиции.
Лощото е ,че пишете за конкурс.ТЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВИНАГИ СИ НАМИРАТ ПРАВОВИ ВРАТИЧКИ ДА ВЪРШАТ КАКВОТО СИ ИСКАТ.
Стискам Ви палци,но един конкурс може да Ви извади извън борда.Директора трябва да спази решението на съда,иначе отговаря по Наказателния кодекс.Но може ,повтарям-че е обявен конкурс и Вие-недаи си боже не отговаряте на изискванията.
Много личен съвет прочетете ЗС-ЧЛ.35 АЛ.1 Т.1-това е всъщност не е за длъжността точно-не се цитира длъжност,а изисквания за изготвяне  на ГФО и т.н.Проверете,разбира се ,ако можете и назначените дали отговарят на изискванията.
Съдът си е свършил работата,сега Вие се борете.Дано не съм песимист.
Ако имате нужда пишете.
Здравейте отново,
Не бяхте написали ,че лицето е назначено по чл.68.ал.1т.2.
1.ТД може да прекратите на основание чл.325 ал.1 т.4 КТ.-БЕЗ КОЯТО И ДА Е ОТ СТРАНИТЕ ДА ДЪЛЖИ ПРЕДИЗВЕСТИЕ СЪС ЗАВЪРШВАНЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНА РАБОТА.
НЕ СЕ ДЪЛЖИ ОБЕЩЕТЕНИЕ ПО ЧЛ.222 КТ.Да не забравя дължите обещетение за неизползван отпуск,ако има такъв,пропорционално на месеците по чл.224 ал.1 КТ.
Един  съвет-не слючваите такива договори,крият подводни камъни-сключват се само в
много ограничени случаи,които са изброени в закона.Въпреки,че много работодатели все още го правят.
Ако има нещо неясно пишете.
Здравейте , във фирма съкратиха работник с предизвестие  от 07.01.2016  до 06.02.2016. Но поради проблеми между работник - работодател , лицето е освободено на 16.01.2016 г. , за което й е начислено обезщетение за не спазено предизвестие . Лицето не си намира работа до 16.02.2016 г. и подава декларация за изплащане на обезщетение по чл. 222 ,ал.1 от КТ.
Не става ли дублиране на обезщетение за един и същ период от 16.01 до 06.02. или всяко едно е дължимо.
Благодаря.
Да и двете са дължими,но второто 1 месец след като сте съкратили работника и той представи ТК ,че не е започнал работа,а ако е започнал с по ниска заплата -разликата.
Здравейте,
Ще се опитам да Ви дам съвет, а Вие преценете.Винаги пиша от гледна точка на практиката.
По принцип има-неписано- такова споразумение.
Според мен чл.328 ал.1т.3-намаляване обема на работа,защото т.2-е закриване на част от предприятието или закриване на щата.Разбирам,че не така ,защото пишете-ЛИЦЕТО ДА БЪДЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4м./т.с.в зависимост от трудовият стаж/.
Знаете и за обещетенията които трябва да се платят.
Ако мога да бъда повече полезна пишете.
Здравейте,
Преди да се опитам да Ви отговоря не разбирам нещо.
Какво значи,че сте работила като Главен счетоводител и касиер-счетоводител- без точна специалност в Щатното разписание/цитат/.Фирмата няма ли щатно разписание.Какво значи заемайки тези длъжности-ДА НЯМА ТОЧНА СПЕЦИАЛНОСТ  В ЩАТНОТО РАЗПИСАНИЕ.
04.03.2016
          Бях възстановена, след което отново бях уволнена ,защото нямах точна специалност вписана в щатно разписание..Обжалвах.. Отново спечелих на всички инстанции, тъй-като притежавам изискваната магистърска степен по икономика и 20г. тредов стаж като " Главен счетоводител " , 14 от които в тази организация.. Предстои ми отново явяване пред работодателя, който своевременно е направил конкурс и назначил 2 жени - Главен счетоводител и Касиер-счетоводител. Въпросите ми са :
      1. И двете ли трябва да бъдат освободени  за да се счита,че съм допусната до работа , /тъй-като по щат бройката бе само една и съвместявах функциите и на касиер/?
      2. Щатното разписание възстановява ли се във вида преди датата на уволнението ми?
    Опитах се да получа еднозначни отговори в Общината и в ИТ , но ударих на камък..само мънкане и препращане от стая в стая..Това, което сама чета и анализирам , е че..В деня на явяванета ми ,за да започна работа работодателя е длъжен да възстанови старото щатно разписание..т.е двете лица трябва да бъдат незабавно освободени и обезщетени по надлежния ред..Въпреки това Ви моля за инфо.и мнения, за да не сгреша неволно..
Здравейте,
Преди да се опитам да Ви отговоря не разбирам нещо.
Какво значи,че сте работила като Главен счетоводител и касиер-счетоводител- без точна специалност в Щатното разписание/цитат/.Фирмата няма ли щатно разписание.Какво значи заемайки тези длъжности-ДА НЯМА ТОЧНА СПЕЦИАЛНОСТ  В ЩАТНОТО РАЗПИСАНИЕ.