Здравейте,
Ако по фактура за покупка на лек автомобил сме ползвали данъчен кредит, на който нямаме право, как е по-правилно да се направи корекция - с протокол за корекция или сторно на фактурата и включване отново без право на ДК. Предвид акцията на НАП за отваряне на стари периоди и коригиране на документи предполагам втория вариант не е ок. А за първия се колебая протокол на база кой член да издам - чл. 79 или чл. 79а? :hmmm:
Благодаря предварително на отзовалите се!
Здравейте,

Някой от вас сблъсквал ли се е с отчитане на абонаменти за месечна кутия с определени продукти?
Доколкото разбирам фирмата има сайт и фейсбук страница, която за регистрация препраща към сайта. Там в регистрационна форма се абонираш за период и тип кутия. Хората си получават кутиите чрез куриер и плащат с наложен платеж. Това вид онлайн магазин ли е, СУПТО, Н-18, одиторски файл и т.н.... Получава фактури от Фейсбук за кампаниите и броя посещения.

Благодаря предварително!
Здравейте,

Бъгарска фирма иска да възложи извършването на определена работа на македонски гражданин. Имате ли такива случаи и какви са особеностите при осигуряване и облагане на изплатените хонорари?

Благодаря предварително за съдействието!
Здравейте,

Имам следния казус. БГ фирма трябва да продаде стока на МК фирма, за да може тя да я застрахова и след това да я продаде на друга БГ фирма, като стоката няма да напуска територията на страната. Мисля си, че в този случай БГ1 трябва да издаде фактура към МК с 20% ДДС, тъй като мястото на изпълнение е територията на страната. След това обаче МК каква фактура ще издаде на БГ2, като това пък няма да е внос?

Благодаря предварително за съдействието!
Здравейте,

Фирма, която е дерегистрирана по ЗДДС през миналата година, ще трябва да плати за обучение в университет в ЕС - сертификационен курс. Трябва ли да се регистрира по чл. 97а от ЗДДС и дали обучението не се изключва от изброените там услуги?

Благодаря предварително за съдействието!
Може ли да разширим казуса:
Българаска регистрирана по ЗДДС фирма купува и внася на територията на страната стока от Китай, след което я изнася и транспортира до Македония. Какъв вид операция се води и какви документи се издават?
Здравейте,

Имам следната ситуация:
Две юридически лица купуват заедно апартамент чрез ипотекиране собственост на едно от двете. Съотношението в собствеността ще бъде 50:50. Апартаментът ще се отдава под наем.

Как според вас мога да отразя счетоводно този апартамент: ДМА или Инвестиционен имот. И ако го заведа като ИИ докато се обзавежда и дойде време за отдаването му под наем, може ли едната фирма да отдаде под наем на другата нейната си част и втората фирма да отдава имота под наем.
Малко ми е странна цялата схема, но управителите първо действат, а после питат.
Много се надявам някой да може да ме ориентира в мъглата.

Благодаря предварително!

Здравейте,

Имам следния казус:
Адвокатско дружество извършва правна услуга на регистрирано ЮЛ в ЕС. Във фактурата не начисляваме ддс. Адвокатите обаче трябва да си изплатят полагащото им се възнаграждение. Двама от тях са и съдружници, а третия е подизпълнител. И тримата са регистрирани по ДДС. Има ли начин фактурите от адвокатите към дружеството също да са без ДДС и какво е основанието?
Ще съм благодарна за всяко мнение по въпроса!
Разбрах идеята - ползва се чл. 17 ал. 1 или ал. 2 от ЗДДС.;)
Да, така трябва да бъде. Но ми носят три МД с данните на клиента. А сумата е доста голяма.
Та се усъмних дали пък нещо не са променили закона и вече да са възможни и такива въртележки.
Здравейте,

Имам следния казус и много ще съм ви благодарна, ако споделите опита си в тази ситуация:
Българска регистрирана по ДДС фирма внася стоки от Китай, за което получава фактура. Стоката е по предварителна поръчка от клиент. Условията на доставка са EXW. Всичко до тук е ок. Клиентът освобождава стоката и митническата декларация е издадена на него. ДДС-то по МД също е платено от клиента. Ние трябва да издадем фактура на клиента за доставената му стока и да начислим ДДС. Не можем обаче да ползваме данъчния кредит от МД. И така ние плащаме ДДС-то по продажбата на държавата, клиента е платил ДДС по МД и трябва да ни плати ДДС-то. В крайна сметка клиента плаща два пъти.

Какво ви е мнението по този казус?
Кодът, по който е назначен е 2353-5001 .
Здравейте,

Имам малко странно питане. Имаме назначен преподавател в търговско дружество - обучава персонала, длъжността е точно преподавател. Колкото и да чета Наредбата за работното време, почивките и отпуските ми се струва, че трябва да има право на 48 работни дни годишен отпуск, но логически погледнато това не е училище, няма ваканции и т.н както при останалите работещи в системата на образованието.

Ще бъда много благодарна за всеки ваш отговор.

Здравейте,

Едно принципно питане - имаме превишение над двукратния размер на дневните, значи удържаме данък в общия случай. Каква декларация обаче подава за него работодателя?
Ако лицето е по трудов договор се включва във фиша и данъка се декларира с декл. 6.
Ако лицето обаче е собственика, който е самоосигуряващо се лице осигурено на максимума на друго място удържа ли му се данък или не.
За годишната декларация е ясно, че се посочва. Но през годината кой и как е длъжен да декларира данъка?

Благодаря предварително!