Здравейте,фирмата има дебитни карти,които не смята да ползва,но има застраховка карт проект и съответно се удържа застрахователна премия от разплащ.сметка.
Да си призная не зная как се осчетоводява това,моля дайте насоки.
Лека седмица на всички!
Благодаря в крайна сметка май така и ще направя.
Привет, на всички при преглед на счетоводните документи се установи ,че за месец май в дневник покупки е въведена фактура с грешна дата,т.е вместо 05.05.23 е въведено 05.02.23,останалите стойности като контрагент и суми са верни.И това установяваме сега, не знам дали да уведомяваме НАП по чл.126,става дума за техн.грешка,или не.Ще се радвам ако някой  е имал подобен случай да сподели.
 Винаги проверяваме дневниците,но... все пак стават грешки и пропуски.
Това са обекти на фирмата-офиси,а сумите са за плащане към етажна собственост
Привет на всички,как осчетоводявате сумите за фонд ремонт и обновяване като външна услуга,или като други разходи,или такси-т.е 602,609,629 и съот.614-тук при нас е весело,всеки със своя "версия" и всяко мнение по темата е добре дошло.Приятни почивни дни.
Привет на всички,получихме ф-ра от Италия,на която пише облагаем подарък,става дума за материал,как би следвало да се отрази-в смисъл самоначислявам си ДДС с протокол в двата дневника и така,имам и транспортна фактура.Надявам се да не греша,ако пък е грешно моля дайте повече инфо къде да прочета.Благодаря предварително.
Сметката по-която са заведени тези допълнителни резерви е 117 не е аналитична,за да стане   ясно,причината за образуването на допълнителни резерви.
Да,предприятието е на 30 години,и да вече не подлежи на одит.
Привет на всички-чуденката е следната:непокрита загуба-66500,00,неразпределена печалба-186 500,Допълнителни резерви-250 200,та от всичко това се чудя :hmmm:да покрия загубата от допълнителните резерви,а неразпределената печалба-за дивиденти.Всичко това с протокол- решение на Общото събрание,опасенията ми са,че не знам "произхода"на тези допълнителни резерви,така ги наследихме.Ще се радвам "да чуя" и други мнения.Спорна седмица.
Благодаря на всички,лека седмица!
Привет,представиха ми фактура за покупка на газов калорифер и бутилка га битова,калорифера е на с-ст 220 лв.,а бутилката газ-170 лв.Ще се плозват като отопление в цех.Мисля да ги осчетоводя в с-ка 601 имам парт.А-ви под с-стен праг и след това задбалансово в стопански инвентар.Чуда се дали е ок?Някакви идеи?Приятна почивка.
Привет,получихме фактура от Топлофикация с две данъчни ставки 20% и 9% ДДС,да си призная не знам как да я осчетоводя- въобще откога се начисл.и 9%. :hmmm:
Ще се радвам ако някой ми помогне,явно една глава не стига,Лека вечер на всички.
Въпроса ми е свързан с получени рекламни мостри в случая от Кайро,изпратени от физически лица и осчетоводяването им.Имаме МД,с транспорт и съот.ДДС,но самите материали са с незначителна стойност,ще помоля за помощ относно осчетоводяването
В случая ние доставяме стока на друг в случая на гръцка фирма,а това е транспорта,които май си е чиста услуга.
Нуждая се от "помощ"относно осчетоводяване на извършен транспорт София-Корфу,имаме издадена фактура от бълг.доставчик,с начисл ДДС.Транспорта е във връзка с доставка на стока до Гърция,за което сме издали ф-ра.
Питането ми е свързано с  осчетоводяването,осчетоводява се като трансп.услуга по вод,или как?Това ни е първия ВОД и да си призная,колкото чета толкова се обърквам.Ще се радвам,ако някои ми отговори,лек ден!
Ще се радвам да пишете по-късно,относно примера, надявам се всичко останало да е ок- в смисъл пускам vies дек-я.Хубава вечер.
Ще бъде ли удобно с пример,не съм издала авансова ф-ра,авансовото плащане е по проформа и да си призная не знам как да го отразя накрая,и къде.