Вижте отговор на НАП относно запитване с вх. № 96-00-204/25.08.2022 г
Здравейте,
Фирма има сключен договор със ЗП с Булстат за обработка на зем.земя, която не е негова собственост. С кой код на дохода се посочва изплатена рента при пренаемане и лицето с Булстат или ЕГН се идентифицира?
Механизмът за обратно начисляване, с място на изпълнение на територията на страната, е регламентиран в Глава деветнадесета „а” от ЗДДС.
Документиране на доставките - Чл. 163в. (Нов - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Когато доставчикът е данъчно задължено лице, доставките на стоки и услуги, посочени в приложение № 2, се документират с издаване на фактура, в която като основание за неначисляване на данък се посочва "чл. 163а, ал. 2".
В приложение № 2 освен семена за посев има и позиция други, която се отнася са слънчоглед шарен или друг (черен)
1206 00   Семена от слънчоглед, дори натрошени:
1206 00 10   - За посев
    - Други:
1206 00 91   -- Обелен; необелен шарен слънчоглед
1206 00 99   -- Други
Да, правилно е. Излиза съобщение за грешка, да не Ви притеснява. Грешката не е фатална.
§ 74а. (Нов - ДВ, бр. 14 от 2021 г., в сила от 01.01.2021 г.) Данъчното облекчение по чл. 189б от Закона за корпоративното подоходно облагане, представляващо държавна помощ за земеделски стопани, може да се ползва до 31 декември 2022 г., включително за корпоративния данък за 2022 г.
Здравейте, може ли съдействие по следния казус:
Местно лице за България и работи на трудов договор. Не извършва търговска дейност. Има хоби фотография и е регистрирано в няколко интернет сайта за фотографии. Тези сайтове, които са регистрирани в САЩ, извършват продажба на права на снимки /фотографии/. Получена е комисионна за тези продажби.
1. Как трябва да се третират и облагат тези доходи?
2. Може ли да се осъществява дейност като физическо лице?
3. Доходът не постоянен, а инцидентен. Следва ли да се правят осигуровки при услови че се осигурява по трудов договор?
Благодаря! Съвсем се ошашках с тия дати.
Здравейте,
имам нужда от помощ във връзка с допусната греша в декларация 6 т.18: дата на изплащане/начисляване. За 2016 и 2017 година в декларация 6 в точка 18 е попълнено 25 число на месеца, а не последния ден на  от месеца, в който възнагражденията са начислени и изплатени. Така подадени според Указанията излиза, че възнагражденията са неначислени. Как трябва да извърша корекцията?
Благодаря!!!
Здравейте,
Фирма ЗП си закупува препарат за растителна защита от фирма А, като получава ваучери на определена стойност за закупеното количество. Сумата на ваучерите се изпалаща по банков път на ЗП от фирма Б, която управлява тази промоция /премия/ от името на производителя фирма В.
Как се третира тази парична премия? Трябва ли фирмата ЗП да издаде някакъв документ? Попада ли под обхвата на ЗДДС?
Благодаря!
Благодаря!
Да, сумата е с данъка, но е грешно маркирана при необлагаемите доставки, и съответно в месечния отчет на касовия апарат е при оборот А (0% ДДС).
Здравейте,
По погрешка е пусната касова бележка, данъчна група А - 0% ДДС, при извършена облагаема с 20% ДДС продажба . Бележката е за м.08/2017 и влязла в дневния и месечен отчет. Как е най-удачно да се процедира ; да начисля ДДС върху сумата по касова бележка или да сторнирам, при положение че не разполагам с касовия бон (даден е на клиента - физ.лице)?