Мерси много. Бях на 99.9 % сигурна, но не ми се посещава НАП за подобна глупост и реших да си сверя знанията :)
Днес съм сътворила страхотна глупост - разменила съм сумите за заплата на двама работника. Осигуровките като цяло за фирмата се запазват непроменени, промяната е само в увеличение на единия и в намаление на другия, като сумите в + и сумите в - са еднакви. Например, на Х намалявам със 100 лв, на У увеличавам със 100 лв и съответно сумите по фондове също са реципрочни в намаление и увеличение.
Д1 подавам с код корекция само за двете лица с вече верните суми, а Д6 не е нужно да подавам, нали така? Д6 се запазва без промяна и не би следвало да я иска. Д1 и Д6 подадох преди обяд и сега забелязах грешката.
Системата АВТОМАТИЧНО не равнява Д1 и Д6 по отношение на данъка при подаването им. Обаче, ако случайно се наложи да се прави корекция на Д1 и Д6 за някакъв бъдещ период, по някаква обективна или субективна причина, тогава Служител на НАП вади един хубав списък за 5 години назад, прави проверка РЪЧНО и ви кара да коригирате ВСИЧКО, което не се равнява при тях. А те много стриктно си го изпълняват това, вярвайте ми.
Иначе, да, НАП не се самосезира, но никога не се знае кога и по какъв повод кой ще бръкне и какво ще търси в системата и ще попадне на това неравенство. Пък при двойно внесен ДОД със сигурност ще изискат да видят защо не са внесени осигуровки върху тези доходи и този ДОД на какво основание е удържан от работниците.
Как ще го подвади от следващия месец, като задължението, което е декларирано и платено, е за м. 07.2020 и то седи в системата на НАП като задължение за м.07? Аз не мисля, че това е ОК, нали няма да й се равнят ДОД за м.07 и 08 спрямо декларираните в Д1 и ще направи още по-голяма каша? Или имате предвид да подаде Д6 с м.07.2020 и отрицателна сума, което е абсурд? Според мен най-добре да отиде в местното ТД на НАП, да потърси служител, отговарящ за корекция на Д6 /в Пловдивския НАП са различни служители в различни отдели/, да обясни какво е направила до момента. На място ще проверят какво има в системата и ще й кажат какво е нужно да направи, за да коригира. По-горе в поста писах на мен какво ми искаха. По електронен път няма да стане, вижте по-долу какво пише в Наредба-13:
(10) Декларация образец № 6, подадена от лицата по чл. 4, ал. 3, т. 2, 4 и 5, може да се коригира до изтичане на срока за подаването й. След този срок декларации се подават на хартиен носител или на електронен носител и хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите.
Всякакви подваждания, приравнявания и т.н. ще доведат до по-големи проблеми.
Здравейте,

както става ясно не желаете да подавате молба в НАП за корекции на данъка. В този случай единственото, което Ви остава е да декларирате за следващия месец данък, намален с надвнесеното от предходния, за да си равните задълженията и плащанията.  :smile1:
Няма да стане по този начин. След като е коригирала Д1, тогава двойно подаденото Д6 увисва без Д1-ца. Тоест, за дадения период ще има едно Д1, вързано с Д6 и едно Д6 висящо само. Ако в НАП не го забележат, или няма проверки по друг повод, може и да мине номера. Имайте предвид, обаче, че когато правят проверка, връщат 5 години назад и всички неточности изискват да бъдат оправени. Понякога това коства доста време, усилия и нерви.
Преди 7 години, като прохождащо ТРЗ, бях дублирала по същия начин Д6 по отношение на ДОД. По грешка, вместо да чукна месец 5, аз съм чукнала месец 4 в Д6-цата в полето за ДОД. Това стана в периода, когато промениха закона и ДОД вече се декларираше с един месец назад. И така имах 2 Д6 за м.4 по отношение на ДОД и нито една за м.05. Отне ми 6 месеца тичане, за да се оправя. Тогава лъснаха и още поне 10-тина неточности за коригиране от колежката преди мен. В НАП ми казаха, че няма да ми направят корекцията, която искам, докато не оправя всичко за 5 години назад.
Съветвам авторката да си подготви необходимите документи и да жертва малко от времето си. Батакът, непоправен на време, води до по-голям батак в точно най-неподходящия момент в бъдеще. В НАП са доста учтиви и ще Ви обяснят какво да носите. На мен ми искаха молба, ведомости, рекапитулация към ведомости, банково извлечение за изплатени заплати и/или РКО. Може и да е имало и друго, но вече не помня, беше отдавна. Обикновено за месец и две-три ходения до НАП нещата се оправят. Като ги коригирате, надвнесените суми ще Ви покрият други бъдещи задължения.
В ПР имало данни  до м. 11.2006 г., а в регистъра на ТД договорът е прекратен от 01.12.2006 г. Това е инфо от познатата ми. В същото време във ведомостта за м. 12.2006 г. лицето фигурира с 11 дни платен и 8 дни неплатен отпуск, ТК също е оформена до 31.12.2006 г. включително. Понеже оригиналът на ТК е в НОИ, имам само копие на две от страниците - тези, на които са записите на конкретната фирма.
Ако тези дни не се свържа с НОИ-Пловдив, ще го пратя да си вади ПИК. Иначе, при тези обстоятелства нещата стават тотално омотани.
Логично е да има прекъсване в осигуряването за дните на НО без стаж, но би следвало после осигуряването да се поднови, за да се отразят тези 11 дни платен отпуск, които лицето е ползвало. Във ведомостта и рекапитулацията за м. 12.2006 дните са отразени, осигуровките са удържани, навярно и внесени. Но какво е подавано в Д1, един Господ знае.
Там е работата, че той няма ПИК-код, говорих току-що с него. По мои сметки, ако първо е ползвал неплатения, то той трябва да е от 01.12.2006 г до 12.12.2006 г., а платеният - от 13.12.2006 г. до 31.12.2006 г. В такъв случай за стаж ще му се признаят 19 календарни дни, а 12 календарни няма да му се признаят. Стажът му от 21.01.2005 до 30.11.2006 включително му е 1 г. 10 м. и 11 дни. Което, като се сумира, дава 1 г. и 10 м. и 30 дни.
Ако първо ползва платения, то той би следвало да е до 17.12.2006 г. включително, което означава, че стажът му ще е 1 г. 10 м и 28 дни, а 14 календарни няма да се признаят за стаж. Разликата идва от празничните дни по Коледа и Нова година. Въпросът е, че все има разлика и не е точно, колкото е в книжката.
Другото, звъннах на една позната в местния клон на НОИ и тя ми каза, че в регистъра на ТД договорът на лицето е прекратен на 01.12.2006 г. Шах и мат с пешката.
От Териториалното поделение не си вдигат телефоните, за да разпитам и тях.

Здравейте,
съжалявам, че повдигам толкова стара тема, но не откривам по-нова, а казусът ми е почти идентичен.
Лице работи във фирмата от 21.01.2005 г до 31.12.2006 г. включително. Трудовият стаж за периода би следвало да е 1 г.11 м. и 11 дни. В трудовата книжка, обаче, е оформен стаж от 1 г. и 11 м., като е записан период от 21.01.2005 г. до 31.12.2006 г.  в правоъгълния печат.
Лицето е подало документи за пенсия и НОИ са му изпратили писмо, в което изискват да му се издаде УП-2 за периода от 01.12.2006 до 31.12.2006 г и УП-3 за периода от 21.01.2005 г. до 31.12.2006 г., като се уточни периода на осигурителния стаж, предвид наличната разлика. Разравяйки ведомостите за м.12.2006 г. се натъкнах на следната информация - лицето има 11 дни платен отпуск и 8 дни неплатен отпуск без стаж, в месеца няма отработени дни. Проблемът е, че нямам грам идея през кои точно 8 дни е ползвал неплатения отпуск. Разполагам само с една гола ведомост и копие от ТК, в която не е отразено неравенство между трудов и осигурителен стаж, както и няма запис кои дни не се признават за стаж. Фирмата няма дейност и при мен са само ведомостите, съмнявам се някъде да има запазени други документи, предвид това, че са изминали 13 години от тогава. Електронен подпис нямам, за да проверя какво е подадено в ПР.
Имате ли идея от къде би могла да се почерпи тази информация? Евентуално НОИ дават ли подобна информация? Или да стрелям на посоки по логика, че първо е ползван единият отпуск, а после другият?
Само за потвърждение, а и може да е от помощ на други колеги - успях да се свържа с НОИ. Задължително се подава корекция на предходния болничен за този ден застъпване, като се приспада съответния брой дни на застъпване /в моя случай 1 работен ден/. Новопостъпилият болничен, вече за майчинство, се подава в пълен размер по общия ред. Те каквото трябва, ще си преизчислят и доплатят за деня на застъпването, съобразно разликата в процента на обезщетението.
Благодаря за съветите на всички, полезни, както винаги.
Здравейте, момичета!
Темата за застъпване на болничните е дъвкана много пъти, но моят казус е малко по-особен:
Бременна служителка носи болничен за общо заболяване от 16.02.2019 до 18.03.2019 вкл. Болничният е предаден в НОИ в месец март. На 15.03.2019 г момичето постъпва с усложнения на бременността в болница и на 18.03.2019 /тоест в последния ден от болничния за общо заболяване и 10 дни преди издаване на 45-дневния болничен/ вадят бебето по спешност. Издаден е болничен за 42 дни, считано от 18.03.2019 г., както и трябва да е. Доколкото разбирам 45-дневния и 48-дневния ще й ги издадат в един болничен, след като изтече 42-дневният.
Въпросът ми е при деклариране на 42-дневния болничен, необходимо ли е да подам корекция на предходния за общо заболяване за дата 18.03.2019 г.? Не мога да действам по общия ред при застъпване, като приспадна този ден от втория болничен, защото болничните са с различни по размер обезщетения. Или подавам 42-дневния както си е, не правя корекции по предходния, а НОИ си следи застъпването и си преизчислява обезщетението?
След това, когато изтекат 135-те дни, се подава ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ
за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка до 410 календарни дни, като за ден 1-ви броим в случая деня на раждането, нали така или има нещо специфично?
Благодаря предварително.
При тестване на файл за Д6 програмата на НАП, версия 11.3 дава същата грешка. Вчера /19.03/ е публикувана нова версия 11.4 и тази грешка е изчистена.
Колеги, има нова версия на програмата за Д1 и Д6, версия от дата 19.03.2019 г. Отстранени са грешките във въвеждането на датата на плащане при въвеждане на код 5. Вече приема данните за месец 2 с дата 31.03.2019 без да изписва грешка.
Здравейте,
подадох корекцията по този начин:
м. 02-  т. 16-"02188", т. 16.1-"12", т. 16.2-"5", т. 16.3-"0", т. 16.4-"1", т. 16.А-"3", тоест преместих този един ден болничен без право на обезщетение от НОИ от т. 16.2 в т. 16.4. Д6 не съм подавала, базирайки се на това, че здравното е на база болничен, а не неплатен отпуск.
Д1 е приета успешно в НАП.
Кога са предадени болничните листове? Ако това е станало в м. 02.2016, работодателят има задължение да ги предаде до 10.03.2016 г. В такъв случай, ако всичко е наред с болничните, то те трябва вече да са изплатени. Другият вариант е да има проблем и болничният да е върнат. Нека съпругът ви направи справка в ТРЗ отдела на фирмата, в която работи.
Допълвам се - говорих с програмистите. Този 1 ден разлика се пуска с код "Болничен без заплащане", съответно в Д1 денят отива в 16.4, където го искат от НОИ. Относно здравното - изчислява се като за болничен, а не като за неплатен отпуск. Утре сутрин пускам корекцията и ще дам инфо какво е станало.
Интересно, но моята ТРЗ програма го изчислява на база 4,8 % върху 420 лв. Вече съвсем се обърках. Този прословут 1 ден го задавам като болничен без стаж. Ще звъня на програмистите да видя какво са имали предвид с това "болничен без стаж".
А всъщност този 1 ден не се ли води Болничен без право на обезщетение. Тоест здравното няма ли да е като за болничен, а не като за неплатен отпуск?
Сега си поиграх малко с ТРЗ програмата - наистина нищо не се променя относно осигуровки. Ще го подам така и ще им пиша писмо. Те по принцип по телефона инфо не дават, а да отида на място ми е далече.
Мисля, че и в двата случая се дължи само здравно за този един ден, от това съдя, че промяна няма да има. Просто НОИ няма да го плати.
Относно фактът, че трябва да се направи корекция, не споря. Болничният е до 04.02, но дефакто ще е платен до 03.02, а 04.02 трябва да е ден без осигуряване със стаж. Значи дните ще се променят от 6 на 5 и този 1 ден ще иде в т. 16.4. Мисълта ми беше, какво ще стане, ако не изпълня това, което те са написали, а подам това, което според мен е вярно.
Другият въпрос е дали мога да подам само Д1, защото в Д6 няма да имам разлики.