Здравейте,
Реших да не отварям нова тема, тъй като е тясно свързано с тази тема, а именно:
В нашата фирма, нямаме особени проблеми да работим от вкъщи, защото повечето са Ай Ти Специалисти.
Една майка си е писала в детската градина, в която е кандидатствала, че работи от дома си.
Освен, че трябва да и издам сл. бел. с нейния адрес, предполагам трябва да и пусна заповед за работа от дома и. Изгубих се в нормативната уредба по този въпрос.
Моля за помощ, както и за някаква примерна заповед за работа от вкъщи и трябва ли да е предшествана от молба от страна на служителката или не?

Благодаря предварително за отговорите и коментарите.
В полиците за гражданска отговорност има графа за "застрахован" и "застраховащ"
В случая фирма А е застрахован, тъй като по талон на МПС е собственик, а фирма Б по силата на договора за наем е "застраховащ" и си ползва разхода
Ами, ако работя 6 часа в този празничен ден при СИРВ ще получа ли удвоено възнаграждение за 8-часов работен ден?  :question:

ще получите удвоено възнаграждение за реално отработените часове
От както въведоха плоския данък -много хора започнаха да се осигуряват на реалните си заплати, а и много фирми изляоха на малко по-светло. Ако го махнат ще стане като преди полвината заплата в пликче без данъци. А фирмите .....
И как точно се очаква това да увеличи приходите в хазната ?!?!?
И аз мисля, че плоския данък е справедлив !!! Все пак процента е равен за всички, който получава повече,  ще плаща повече - логично е
а не както се тръби по разни предизборни и следизборни :) агитации, че богатите плащат по-малко. Ми не е така!! На тези хора им липсва математиката от прогимназия - процент от по-голяма сума Е съответно по-голяма сума и за данък.
Според инспекторката от преди две години, когато беше нашият казус за работа на официален празник, при СИРВ се взема БТВ за да се изчисли един час.
това изчисление ще е малко по-различно ако има и част нощен труд.

Имахме подобен казус при нас и имаше спор за двата часа от 8 до 10 работни часа, които се водят "извънреден труд" от инспекция по труда ни отговориха, че се смята по този начин, тъй като текста за официални празници гласи, че "независимо дали представлява извънреден труд или не"

Надявам се да съм помогнала
ако 1012лв му е брутното
то 1012лв/160часа = 6,33 лв за час
при отработени 10 часа * 6,33 лв = 63,3 лв за нормален ден и умножено по 2 ( за удвояването ) = 126,6лв за деня на празника (брутно)


Чл. 264. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работа през дните на официалните празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение.

тоест двойно за този ден
Има и други фирми със системи за елеминиране на "нетипичен трафик", но да съгласна съм, че има известен риск.

И все пак по темата - дали чрез SMS или друг вариант на месечни плащания, поне според мен би бил по-удачен.
Е SMS услугите са най-лесни и мисля, че много повече хора биха си плащали абонамента по този начин, но то си е само мое мнение.
Сега например ми трябва да ползвам един от платените калкулатори, но за да го ползвам трябва да платя поне 54лв. за тримесечие, а се съмнявам да ми се налага ежедневно да ползвам калкулатори за следващите 3 месеца.
Да кажем така ако трябваше да платя 6,7 или 8лв с един SMS - щях вече да съм го направила.

Съгласна съм, че всичко се плаща и е справедливо, но аз както и други потребители просто молим за гъвкавост.
Колеги, според мен вариантът със SMS е неподходящ, защото:
1. Когато пускате SMS, той се калкулира в текущата Ви месечна сметка, но реално плащате в следващия месец. Едва тогава получателят вижда постъпилите суми.
2. Чрез SMS може да се плати за абонамент за седмица или месец (1.20лв и 2.40лв), системата не позволява по-големи разплащания.
За справка:
http://www.nalov.com/forum/index.php?showtopic=2331

Не ми се вярва, че не ползвате интернет банкиране. :wink1:


Здравейте,

Системата на "на лов" може и да не позволява по-големи разплащания, но други системи позволяват. Освен това как паркинги и гаражи могат веднага да разберат дали някой си е пуснал SMS, а пък другите да не могат. Самата система за SMS разплащания си има своите механизми за уведомяване в рамките на секунди. Относно сумата на SMS-ите - аз лично съм плащала и по 6 лв за SMS разплащане.


Извън SMS известяването на разплащания и вече по темата.
Вие от КиК сте направили толкова много за нас, е може би е дошло време да започнем да си плащаме за това. Все пак всички работим за пари. Вярно е, че повечето работодатели няма да си направят труда да платят абонамент за година и ще трябва ние да си ги правим тези разходи и ДА 100 лв. за година не са много ама като излязат на куп от внимателно сметнатия семеен бюджет, си става много.
Та в тази връзка и аз съм много ЗА да се въведе някакъв вариант за SMS плащане или нещо подобно за месечен абонамент.
общия размер на командировките в чужбина не могат да надхвърлят 180 дни в рамките на една календарна година
Да вписан е!
Трябва ли да се осигурява тук в Б-я, ако не пребивава тук?

щом е вписан като управител,то значи би следвало да има договор по ДУК. За чужденците е спорно дали трябва да се осигуряват в България, но от НАП са правили проблеми за невнасяне на осигуровки на чужденци по ДУК.

Този чужденец трябва да си пусне заявление за служебен номер от регистъра на НАП (и пълномощника може да го пусне, ако пълномощното му го позволява) и на този номер да се внасят осигуровки. Отделно с този номер трябва и да се обяви в НАП като управител. Този номер от НАП ще ви трябва и за ел. подпис - на мястото на ЕГН.
когато лицето откаже да подпише връчената му заповед, може двама свидетели (колеги от фирмата или служители на обслужващата ТРЗ-то компания да подпишат отказът му. Тогава уволнението по чл. 71 се смята за възникнало. Ако няма кой да подпише обратната разписка и/или лицето не може да бъде открито на посочен адрес - тогава се алармира ИТ. Има различни процедури, по които този човек може да бъде уволнен, включително и дисциплинарно (пак със съдействието на ИТ)
- фирмата като няма счетоводител, то тогава има договор за счетоводство - на нас винаги ни го искат
- без оборотна ведомост няма да стане

Този чужденец вписан ли е като управител на фирмата в търговския регистър?
За да бъде ефективно прекратяването на договора трябва да му изпратите заповедта (която влиза в сила от датата на получаването - отбелязана на обратната разписка) и вече може в същото писмо да му отправите и покана да дойде да си вземе документите и да си предаде трудовата книжка за приключване.

Ако няма кой да приеме писмото на адреса му по лична карта - тогава може да го прекратите чрез инспекция по труда.

в този случай не попада ли под защита?
могат ли да уволнят служителка, която разбира че е бременна в срок на изпитване (договорът е безсрочен със срок на изпитване 6месеца)
Аз лично им давам да подпишат декларация, че са получили при прекратяване на ТД:
трудова книжка
УП-2 и ако е наложително УП-3
декларация за доход
Минавали сме инспекция по труда и от там са ми казвали, че това е напълно достатъчно и само издадените от работодател (нови или продължени) се вписват в дневника.
Посъветвайте се с инспектор от местната Инспекция по Труда (или от главната) - те са контролният орган все пак. В такива случаи най-добре като си пускате едномесечното предизвестие да го обосновете (нищожността на клаузата) и да го изпратите с копие до териториалната и главната инспекция по труда, ако след това работодателя не ви уважи предизвестието, имате пълно право да му предизвикате проверки, както и да сезирате компетентния съд.