Колегата който трябва да назначим ще се назначава чак през май ако благоволи да се появи на работа. Тогава вече ще подам с код 18 дължимите осигурителни вноски понеже нали този период му се води осигурителен стаж и фирмата дължи суми за лицето към фонд пенсии.
Исках сега да му подам този данък удържан на 21.07.2020г, но явно ще чакам като се появи на работа и с другите данни ще декларирам и обезщетението по чл.225 ал.1.
Здравейте колеги бяхме освободили един колега от работа, но сега ни го връща СЪДА отново на работа при нас. Съда ни наложи да му платим обезщетение по чл.225, ал.1 в размер на 6 брутни заплати + лихва към тях.
Платихме му това обезщетение по банков път на 21.07.2020г. и ми се искаше да декларирам 10% данък, който сме му удържали за изплатената сума сега до 25.08.2020 заедно с осигуровките за заплати, НО НЕ СТАНА!!!
Опитах с няколко кода но все ми излиза грешка на декларация 1
Ако някой е декларирал такова обезщетение моля да каже как го ПОДАВА в НАП с какъв код .
Здравей аз съм ги отразил, като служебен отпуск т.е. не се бъркат с редовния годишен отпуск. Подали сме документи за 60/40 надявам се всичко да е ок, но ако в най лошия случай нещо се случи и ни откажат компенсацията, платените суми си остават за сметка на работодателя.
Твоя шеф е уникален, но предложи му да си остане при вас и тя да си пусне болнични да иде при личната лекарка и от сега до края да и дават болнични като патологична бременност, предполагам че я водите на добра заплата и ще взема добро обезщетение през този период.А пък като се върне може и твоя шеф да е размислил и да и даде шанс да остане при вас.Иначе няма как да я накара на сила да си пусне молба.
Здравейте колеги налага ми се да освободя една колежка-счетоводителка, която наскоро се завърна от майчинство, но детето и още не е навършило 3 години, но няма кой да го гледа и иска да я освободя-съкратя по чл.328 ал.1 т.12 - при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.Без да искаме разрешение от Инспекцията по труда.Може ли някой да ми даде съвет какво да пиша в Заповедта като причина все пак нали в самата заповед трябва да се посочът обективните обстоятелства, които са причина за прекратяване на правоотношението – т.е. заповедта трябва надлежно да се мотивира от работодателя. Благодаря.
чл.328, ал.1, т.3 Намаляване обема на работа както и е.Не че искаме ама нямаме избор просто няма достатъчно работа.
Здравейте налага се да съкратиме една служителка, която попада в категорията на закрила от закона и се налага да искаме разрешение за съкращаване от инспекцията по труда.Въпросът е за колко време се издава това разрешение и дали тя трябва да го представи с другите документи при регистрацията в бюрото по труда и НОИ после при регистрация???Или дали изобщо да се занимаваме да питаме, а направо да я съкращаваме ако при регистрацията няма да и искат такъв документ???
Здравейте роден съм през 1970г. трябва да си попълня осигурителната книжка.Какъв процент да пиша в графата осигурителни вноски за сметка на осигуреното самоосигуряващо се лице. При условие че, съм внасял всеки месец в
Фонд Пенсии - 12,80%
Фонд Общо заболяване и майчинство - 3,50%
Фонд Допълнително пенсионно осигуряване в УПФ - 5%
Фонд здравно осигуряване - 8%
Здравейте собственичката на ЕООД е самоосигуряващо се лице и се осигурява на 420 лева без възнаграждение работи сама в магазинчето си няма служители.Предстой и да излезе в майчинство въпросът е какво да направи в тази ситиация да спре-прекъсне дейността на фирмата за периода на майчинството или какво друго би могло да се направи.
Здравейте трябва да преведа за тримесечието авансово 10% от наем удържан от физическото лице за предоставено от него помещение на фирмата ни.С отделно платежно ли се внася или да добавя сумата към общата сума за плащане към Републиканския бюджет с осигуровките??? код 111111.
Здравейте имам сключен граждански договор при който сме платили 2 авансови вноски през Януари и Февруари и платена на 20 Март трета окончателна вноска и издаден Приемо-предавателен протокол и сметки за изплатени суми и т.н..Въпросът е докога трябва да се внесът осигуровките по гражданският договор??
Здравейте ЕООД, чиято дейност е продажба на дрехи.Собственичката продава дрехите, но приятелят и използва личния си автомобил за доставката на дрехите.Кой е най-удачният начин за да може тези разходи за доставките да бъдят включени като разход на фирмата??? Ако е възможно това!!! Все пак автомобила не е на името на фирмата. Ако имате подобен случай моля пишете.Благодаря.
Здравейте платихме за 2 превода по банков път на преводач, който заяви пред нас че е самоосигуряващо се лице и заради това не трябва да му удържаме осигуровки !!! Какъв вид декларация трябва да попълни САМООСИГУРЯВАЩОТО ЛИЦЕ ??? Понеже в Сметката за изплатени суми и Служебната бележка накрая пише, че Образците/Сметката за изплатени суми и Служебната бележка/ НЕ СЕ ПОПЪЛВАТ, когато получател на дохода от друга стопанска дейност е самоосигуряващо се лице и писмено е декларирало това обстоятелство пред платеца на дохода.Какъв е този ВИД ПИСМЕННО ДЕКЛАРИРАНЕ свободен текст или???
Благодаря.
Трябва ли собственик на ЕООД който извършва дейност с ЕООД-то и се самоосигурява на 420 лева да поиска от НОИ издаване на осигурителна книжка за тази си своя дейност, при положения, че работи на друго място на трудов договор на 8 часа.
Имаме служител който се разболя и лежа в болница, а оттам задължително му издадоха болничен-за 30 дни!!! Управителят иска вместо да е болнични да го пишеме отпуска за този период от 30 дни, възможно ли е подобно нещо??? За първи път имам подобен случай да не искат да се носи болничен??? Каква ще бъде глобата и възможна ли е подобна идея???
Здравейте ще направя годишно приключване на фирма с малък оборот приходи/раходи под 1000 лева.Какъв граждански договор да направя за тази услуга еднократна услуга - годишно счетоводно приключване и какви осигуровки да платя при положение, че работя на трудов договор - счетоводител съм и осигуровките ми на трудовия договор, където работя  са много под максималния осигурителен доход 2200. Благодаря Ви сърдечно досега не съм се занимавал с такъв тип договори-ГРАЖДАНСКИ !!!
Здравейте имам новосъздадена фирма с капитал от 10 лева, но преди да се получат приходи са направени разходи за 800 лева.Как да ги осчетоводя и какви сметки да използвам за да покажа, че собственикът е дал лични средства на ЕООД-то си и после си ги е получил.Това не е заем за да мине през група 15-та!!!