Благодаря! Сега, ако ми кажете как да се мотивираме, че е даден бонус за 3 дни отпуск, просто защото работодателя е решил.  :blush:
А дали ще е проблем, че все пак има освен болнични и 3 дни платен отпуск и в Д1 отива като отработени, ако не се лъжа? Няма иначе работни дни.
Здравейте,
Правилно ли е да се начисли тримесечен бонус на служител /от януари до март/ в заплати за м. март при положение, че лицето през целия м. март е в болнични и отпуск, т.е. няма никакъв отработен ден?
И ще е проблем ли, ако се изплати като доплащане за м. февруари със заплатите за м. март, и да се направи корекция на Д1 и Д6 за м. февруари. Проблема е, че лицето е получил някакъв бонус в м. февруари и сега трябва ново доплащане, ако това е вариант.
Много ще съм благодарна на вашата помощ.
Здравейте,
Имам въпрос относно икономическата дейност на фирма. Избрана е икономическа дейност на фирма според това къде са заети най-много служители. Да, но това в един момент се променя и в друга дейност стават повече заети лица, значи ли това, че фирмата трябва да си промени основната икономическа дейност и кога става това? И ако са променя тази численост през месеците, значи ли , че и основната икономическа дейност трябва да се променя всеки месец?Има ли правила за това?
Другият ми въпрос е свързан с ТЗПБ, фирмата реализира най-много приходи от дейност, която не е свързана с основната й икономическа дейност. Трябва ли всеки месец да се променя % за ТЗПБ на база тези приходи, защото може един месец да е в едно направление най-големия приход, в следвищия месец да е в друго направление?
Благодаря предварително на всички.
Благодаря.  Да, отпуските ги изплащаме точно така, ако са в давност. Просто се чудех дали и молби трябват.
Здравейте,
Бихте ли споделили при вас задължително ли е служителите да подадат молба за остатъците от платения им годишен отпуск за 2019 и 2020 да бъдат прехвърлени за 2021? И ако не се подадат такива молби, нали не се губи отпуската? Иначе служителите ще им бъде предоставена справка с оставащите дни отпуск от стари години и за 2021.
Здравейте,
Имам доста неясноти с доходи от авторски права. Интересува ме, суми които са платени по договор за авторски права трябва ли да се осигуряват?  Това което разбрах, е че ако е отстъпено правото, осигуровки не се дължат, дали е така?. И има ли значение дали е самоосигуряващо се лице или свободна професия? НПР са 40%.
Наистина ще съм много благодарна, защото ми е много объркано.
И е нормално в този случай, след като се приспаднат ЗО за неплатения отпуск без зачитане на тр. стаж, лицето да излезе на възстановяване на ДОД? Защото така се получава.
Здравейте,

Може ли да кажете, лице което през годината е било в неплатен отпуск без стаж и съответно чрез работодателя си е плащало ЗО. Следва ли при годишно преизчисляване, сумите които е платило за ЗО да се приспадат от годишната данъчна основа?
Предварително благодаря.
Здравейте,
Може ли да кажете, лице което през годината е било в неплатен отпуск без стаж и съответно чрез работодателя си е плащало ЗО. Следва ли при годишно преизчисляване, сумите които е платило за ЗО да се приспадат от годишната данъчна основа?
Предварително благодаря.
Честита Коледа! С пожелания за здраве, лични и професионални успехи.
Колеги, имам нужда от малко помощ. На лице е изплатено обезщетение по чл. 222 ал. 1 за оставане без работа, но то обхваща два месеца от 15.11 до 15.12. Това обезщетение ще е изплатено със заплатите за декември изплатени до 15 януари 2021. Как следва да се подаде декларация 6 - две отделни колонки за м. ноември с вид на плащане 6 и за м. декември с вид на плащане 6 или 5? ДОД се подва с редовната декларация, правилно ли е или трябва отнова да е отделно? И трябва ли да се направи корекция в други деклрации обр. 6 при които това обезщетение е подавано с вид на плащане 5?
Предварително благодаря.
Здравейте, Имам затруднение със следния казус. Служител, който е в дълъг болничен. След изтичането на 360 дни болнични с прекъсване, служителят представи ЕР на ТЕЛК в което е посочено, че лицето може да продължава работа при следните противопоказни условия на труд, ТФТ, нощен и извънреден труд. Служителят е портиер и полага нощни смени. Какво трябва да предприеме работодателя? На база ЕР на ТЕЛК трябва ли задължително да предложи на служителя друга позиция, която е с облекчени условия и няма нощен труд, при условие, че във фирмата няма определени лица за трудоустрояване? Може ли работодателя с предизвестие да освободи служителя на основание чл. 328 ал. 1 т. 12 и в случая трябва ли разрешение от ИТ или трябва работника да подаде по чл. 327 ал. 1 т. 1 или може да се използва чл. 325 ал. 1 т. 9?
И другият въпрос е може ли лице на което е определена пенсия за инвалидност да се регистрира  като безработен, за да получава обезщетение за безработица?
Предварително благодаря.
Благодаря!
А сумата, която лицето получава като пенсия трябва ли да се прибавя месечно, за да определи дали е преминал 7920 лв. до момента2
Здравейте,
Бихте ли ми помогнали със следния казус. Лице, което е пенсионер /не желае да се осигурява/, с ТЕЛК над 50 %, не е осигурено на друго основание, трябва да му бъде изплатена сума по ГД в размер на 700 лв. След приспадане на НПР 25% сумата за облагане става 525 лв. В този случай не дължи ДОД защото е под 660  лв. Няма и ЗО. Или дължи само ДОД ва за разликата от 700-660=40 х 10 % = 4 лв. Като чиста сума трябва да получи 696 лв.
Как смятате, дължи ли ДОД и има ли здравни осигуровки?
А може ли без да се въведе СИРВ,  просто работа на график?
Здравейте,
Може ли работодателят да има заети лица на една и съща длъжност, една част да работят от понеделник до петък, а други на непълно работно време напр. 4 часа, отново от понеделник до петък, но на график в едни дни по 4 часа, други дни по 6 или по-малко, като на седмична база няма да работи повече от норматива?
И ако това е законово, трябва ли да се промени нещо в Правилника за вътрешния трудов ред или някакъв друг вътрешен акт?
Предварително благодаря.
Здравейте,
Не ми е ясно следното нещо, ако може малко помощ от ваша страна.

Ако фирма е със списъчен състав от 102 човека  през м. август. Трябва да се съкратят 10 човека т.е попада в хипотезата на § 1 т. 9 буква Б - от 100 до 300 човека - 10%. През м. септември даваме предизвестията на 10-те човека, като 5 от тях освобождаваме още септември без да спазваме предизвестието, съответно с обезщетение за неспазено предизвестие, а останалите 5 освобождаваме през октомври, когато изтече предизвестието. Може ли така да се направи или след като са дадени едновременно предизвестията на тези 10 човека се брои за масово уволнение, кое се гледа връчването на предизвестията или самото освобождаване?
Ще съм много благодарна на всякакви насоки и съвети.
Здравейте,
Имам едно питане.
Служител излиза в отпуск от 3-7 август. След това от 17.08.20 с ДС е увеличена работната заплата на служителя. За юли месец има пълен работен месец. Питането ми е на каква база следва да се изчисли ПГО на база м. юли на старата работна заплата, защото новата заплата влиза считано от 17.08? Обърква ме чл. 21 ал. 2 от НСОРБ.
Благодаря предварително.