Благодаря! И аз така мислих, но исках и второ мнение
Забравих да доуточня - не работят на ненормиран работен ден, а на смени при сумирано отчитане на работното време
Здравейте!

Вече няколко лица, които ще назначим по трудов договор в компанията, твърдят, че трябва да имат 25 дни отпуск. Аз не намирам такива разпоредби в КТ. Може ли да ме насочите къде е записано, ако е така?
Здравейте!

За пръв път се сблъсквам с ЮЛНЦ и моля за помощ дали съм се ориентирала правилно.

Имам учредена фондация в частна полза през 2018г. За учредяването й е направено дарение, което е условие за учредяването й.
Фондацията не е извършвала никаква друга дейност.

По отношение на ЗМДТ, текущо, сме подали декларация за полученото дарение и сме внесли дължимия данък.

Не мога да се ориентирам, обаче, какви документи следва да се подадат към НСИ, НАП и ТР:
1. Това дарение следва ли да се третира като приход по СС 9? Правилно ли е да се тълкува като вноска от учредителя и да се счита за капитал? Ако не, дарение "под условие" ли е?
2. Ако не е възникнало условие за признаване на приход, мога ли да подам само декларации за липса на дейност в НСИ и ТР?
3. Ако се третира като приход, следва ли да се подава ГДД, т.к. не сме извършвали стопанска дейност? Или може само в НСИ декларация за приходи/разходи до 500лв и отчети към ТР?

Доколкото разбрах, вече сте си открили грешката. Първо сте маркирали, че ще прикачвате документи, пък после "защо системата ги търси".
Внимавайте повече :)

Да. Изобщо не съм видяла, че е било отбелязано това от лицето, когато преглеждах нещата. Вече се притеснявах, че аз нещо греша в облагането на дохода. Благодаря ви!
Установих проблема. Чисто технически е бил и в това, че е било посочено, че ще се прикачва 1 документ в основната част. Проблемът не идва от Приложение 3.
Ако администраторите преценят, нека изтрият темата.
Здравейте!

Самооосигуряващо се лице получава доход от авторско възнаграждение през 2018г.
Доходът е изплатен от предприятие. Как следва да попълня Приложение 3 към ГДД?

Въпросът ми е породен от грешката, която ми връща системата за задължително прикачване на служебна бележка. Такава не би следвало да се издава, когато получателят е самоосигуряващо се лице.

В същото време, ако не посоча в Част III име и ЕИК на платеца, не мога да пиша свободно в доход с код 304. Задължително се изисква да е попълнена Част III.

В Част III има и поле за доходи, получени от лица, които не са предприятия/самооосигуряващи се лица и така, предполагам, ще ме пусне системата.
Но това не е ли неправилно, т.к. реално предприятие ни е платило дохода?
Мисля, че ще търсят пълни 12 месеца месеца в осигуряване.
Ще получава минимума - 9лв. на ден, за период от 4 месеца.

Благодаря Ви много!
Здравейте!

Лице е ползвало обезщетение за безработица до 08.01.2018г (в пълен размер за максимален срок). След тази дата има осигуряване по трудов договор всеки месец, почти без прекъсване.
Тъй като не са минали 3г от упражняване на правото на лицето за обезщетение, то следва да получава минималната сума за срок от 4 месеца.

Но въпросите ми са:
- 12 месеца внесени/дължими осигурителни вноски преди датата на прекратяването как следва да се тълкува - да има осигуряване В даден месец или да е пълен месец? Ако се прекрати лицето след 08.01.2019г., ще придобие ли право на обезщетение, или трябва да се прекрати на 01.02.2019?
- след като е получавано обезщетение за целия полагаем срок преди година, ще получава ли лицето отново обезщетение, пък макар и минимално?
Здравейте!

Собственик на ЕООД получава възнаграждение за личен труд от дружеството си по т.26, буква "и". Същият е сключил застраховка "Живот" - застраховащ е ЕООД-то, а застрахован е собственика.
Застраховката не е общодостъпна за всички служители, а само за него.

В чл.204, ал.1, т.2 от ЗКПО са само служители и наети лица по договор за управление. А в т.4 попадат и тези лица с доход по т.26, буква "и", но това не са разходи, свързани с наети активи.

Моля за вашето мнение как следва да се отчете този разход.
Има ли вариант този разход да бъде данъчно признат?

А възможно ли е да се ползва данъчно облекчение от самото лице по ЗДДФЛ в личната му ГДД, при положение, че застраховащ е дружеството му?
Съгласна съм с Вас! В случая е еднократен клиент за консултация, който ще си подава сам декларациите и очевидно не му се разправя. Ако иска! Аз на моите клиенти си подавам.

Но споделих казуса, защото наистина във заповедта не пише за задължение, а за възможност. А документ, в който е написано задължение, аз не намирам.
И след като ми потвърдиха и по телефона, започнах да чувствам загубено времето си, прекарано в НСИ, за нулевите фирми  :smile1:

Хубаво би било да има един отговор писмен на такова запитване. Опитът ни е научил, че често зад казани думи по телефона никой не стои. На кого няма да му хареса да не подава още една /поредна / декларация. Добре би било да запитате писмено, ако не възнамерява същият този управител да подава. Впоследствие често забравят обаче какво са говорили, ако им се случи нещо негативно от какъвто и да било характер.
Успях да се свържа току с представителя на НСИ, който отговаря за тази декларация.
Потвърдиха ми, че не е задължителна!!

Но ако вбъдеще потрябва на управителя код за дейността или друг документ, то няма как такъв да бъде предоставен, поради неподадената декларация.

На сайта се позовават на чл.20 от Закона за статистиката .
Именно! И аз това цитирах. Но ми се отговори, че на сайта можело да си пише всичко....
И реално, има заповед и тя си противоречи с написаното на сайта.
Затова се чудя дали има нормативен документ или друга заповед/становище, с което да е "задължително", освен написаното в сайта?


Хубаво би било , но ... :smile1:

На основание на чл. 20 от Закона за статистиката, декларацията се попълва от всички предприятия, които са осъществявали дейност през отчетната 2017 г., но приходите и разходите за дейността са под 500 лева и не могат да попълнят годишен отчет за дейността, както и от предприятия, които не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводство (ЗСч) през 2017 година.

и   

Предприятия, които не са осъществявали дейност по смисъла на ЗСч и нямат задължение за подаване на ГОД, подават в НСИ декларация, с която да декларират икономическа неактивност за 2017 г., в срок до 30 април 2018 година.


източник : http://www.nsi.bg/node/15818/
Здравейте,

Смятате ли, че може да не се подава декларацията в статистиката от предприятия, които не са осъществявали дейност?

Питането ми е във връзка с въпрос на клиент за тълкувание на заповед от 19.12.2017 и по-точно - "предприятия, които не са осъществявали дейност и нямат задължение за подаване на ГОД, МОГАТ да подадат декларация в НСИ декларация (приложение 11) ...".

Пожелателна ли е декларацията?
"Не забравяйте после и справката по чл.73."

Чл. 73а
(4) В справката по чл. 73, ал. 1 не се включват доходите, изплатени на физически лица, местни на друга държава - членка на Европейския съюз, за които се предоставя информация по реда на ал. 1 - 3.

Вярно, че беше така, моя грешка.
Благодаря за корекцията!
Здравейте, имала съм аналогичен случай.
Знаете, че доходите се декларират в държавата, в която лицето е местно. Щом удържате окончателен данък, значи лицето не е местно за България. В този случай той трябва да декларира получения доход в Германия. Вижте СИДДО с Германия какви казва за този тип доходи.
Иначе вие си декларирате изплатения доход и удържан данък в декларация по чл.55 и в едното приложение към декларация по чл.55, която се подава сега за четвърто тримесечие. Справката е за ДУК и наеми, но на доходът за личен труд също се удържа същия данък, какъвто бихте удържали и по ДУК. Влизат в една и съща формулировка на точката от чл.37. Преди години имах същия казус, но след консултации, вкл. и с НАП, реших, че следва да се декларира.
Не забравяйте после и справката по чл.73.
Само искам да предложа да не ползвате термините "заплата" и "граждански договор" заедно, понеже не се знае кога и откъде може да възникне проблем :) Ако бях НАП-ър и случайно чуех това съчетание можеше да ми хрумне да се усъмня дали този ГД не е прикрит ТД...

Благодаря за съвета!
Ще уточня, че е еднократен хонорар за 1 седмица - без работно място и фиксирано работно време. Със сигурност няма да имаме проблеми с ИТ
Благодаря! Точно това бяха и моите разсъждения!  :good:
Здравейте,

Съгласно чл. 42 от ЗКПО не се признават за разход неизплатените задължения на физически лица към 31.12.
В ал. 5 е записано, че не се признават и осигуровките, свързани с непризнатите разходи за заплата.

Имам граждански договор за работа през м.12, по който е изплатено възнаграждението на лицето. Но осигуровките не са платени към 31.12, а през м.01.

Ако заплатата не беше платена, щях да увелича финансовия резултат със сумата и на разхода за заплата, и на разхода за осигуровки.

Щом е платена заплатата, означава, че ще признаем разхода за заплата.
Но ще признаем ли и разхода за осигуровки (защото нямаме непризнат разход за заплата)?
Колкото е разходът, доказан документално.

Командировката не е в страната, а в чужбина. Фактури си имаме за нощувките.
Да не ме ли притеснява "квартирни пари до" 90 долара?