Здравейте,

 Предпочитам да подам декларацията за данъчното облекчение за деца по чл. 22 от ЗДДФЛ лично, а не чрез работодател. Работя само по ТД и нямам задължение за подаване на декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. При това положение възможно ли е да подам декларацията за данъчно облекчение директно в НАП?

Много благодаря.
Обезщетение за неспазено предизвестие

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.

По същият начин.

Това означава ли, че от страна на работника се дължи съответно изчислената сума/обезщетение за неспазения срок ПЛЮС тази, която няма да вземе като заплата за въпросния срок, т.е. губи ли се заплата за периода + обезщетение за периода (съответно двойно) или просто не се взима заплата/обезщетение за съответния период?
Много благодаря.
 
Благодаря много за бързите и изчерпателни отговори, не очаквах по това време на денонощието никой да ми отговори.
Относно счетоводителката- явно съм сбъркала, но нямам наблюдения от работата й, тъй като отидох за ГФО преди няколко дена.

Наистина съм Ви много благодарна  :thumbup:
Здравейте,

Управител съм на ЕТ на патент и за 2012г. съм се осигурявала на 420лв. по следния начин:
ЗО– 8%
ДЗПО- 5 %
ДОО- 12,8% + 3,5% ОЗМ
Счетоводителката, която изготви ГФО, не е включила в изравнителните вноски за ДОО 3,5% ОЗМ,
т.е. изчислени са на базата на 12,8%.
Каза ми, че ИЗРАВНИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ СА НА ОПРЕДЕЛЕН ПРОЦЕНТ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАК СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛА ВЪРХУ 420лв.,
което ми се струва най-малкото нелогично.
Има ли наистина такова нещо.

Благодаря.