Здравей irenbril, благодаря за отговора! Да разбирам, че и за пробовземането издаваме фактури по чл.21 и без ДДС?
Здравейте,

Служители от фирма в България редовно посещават Румъния и там на място вземат почвени проби, след което ги връщат в България, за да се анализират. За анализа е ясно, че се издава фактура на румънския клиент и тя е без ДДС (чл.21). Каква обаче фактура трябва да издадем за услугата, извършена на тяхна територия - с или без ДДС?
Благодаря за отговорите!

Христос Воскресе! Бъдете здрави и успешни.
Здравейте,

В м.март приключват двата месеца за приспадане на ДДС и излизам на възстановяване. Моля да ми кажете, след отпадане на Приложение 6 от ППЗДДС, освен попълване на сумата в кл.80, трябва ли да се подават други документи?

Благодаря и весели празници!
Здравейте,

Имаме получен аванс за стока от дружество от ЕС. Издали сме авансова ф-ра, въпреки, че не е задължително. Но нямам идея къде точно трябва да попадне в дневника на продажби. Моля ви за съдействие!  :blush: Само това е пречката все още да не подам ДДС-то за м.Декемри.

Благодаря на всички, които ще се отзоват на помощ  :good:
Задължително трябва да имате и заповед.
При 50:50 по ЗКПО не ни задължават да пишем пътни листа, но по ЗДДС категорично трябва да се пишат! За личните маршрути не е нужно подробен маршрут, достатъчно е само да се пише Лични нужди. И да не забравяме при изчисляван на данъка: По ЗКПО се обралагат амортизациите по САП, а по ЗДДС - амортизациите по ДАП, но с друга амортизационна норма (за автомобилите е 60 мес).
Осчетоводявате ги спокойно и в двата дневника, не забравяйте, че Протокола по чл,117 ще е за услуга и влиза в други колони
Спокойно, може въобще да не ги обработят  :wink1:
Или попадаме в чл.24 и трябва да начислим ДДС:

Място на изпълнение на посреднически услуги (Загл. изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, оказвана от посредник, действащ от името и за сметка на друго лице, предоставена на данъчно незадължено лице, е мястото, където е основната доставка, във връзка с която е оказано посредничеството.
Здравейте,
Трбява на италиански контрагент трябва да издадем ф-ра за комисионна във връзка с клиент, който сме му намерили на територията на РБ и съответно той му е продал оборудване. Дали трябва да се начисли ДДС във фактурата или попадаме в чл.21, ал.2 и ставката е нулева?

Благодаря на всички, които ще се включат! :bow:
Здравейте,

Имаме закупен софтурен сървър за съхраняване на данни. Фирмата, която ни го поддържа, извършва актуализация на софтуера и ни фактурира услугата на стойност 6 000 лв. Ясно е, че трябва да се направи протокол по чл.117 по ЗДДС. Но нямам идея как да бъде осчетоводен разходът - като НДМА или услуга? Моля за вашето компетентно мнение!

Благодаря на всички, които ще се включат!
срока различен ли е от 30,06,2016  за оод еоод ..

Не е различен.
Здравейте,

Дойде крайният срок за прословутия данък лични нужди  :blink:. Имам следният въпрос, след голямо главоблъскане: През месеца всички разходи на автомобилите са осчетоводени през разходни сметки. В края на месеца изчислявам за всеки един автомобил какъв е процента на лично ползване, определям основата и начислявам данък 20%. ДДс-то от протокола влиза в колона 16 на дневника на продажбите и съответно в кл.23. Тъй като нито основата, нито ДДС-то ще се признаят като разход на фирмата, какви операции трябва да взема, за да ги осчетоводя? Въртях различни варианти и се увъртях  :noexpression:
Как ще се осчетоводява данък уикенд за ползвано служебно МПС например?!
На базата на изготвен протокол но какви контировки ще се вземат?
Да кажем за месец 01,2016 год. след уточняване на км. и т н сумата която се получава че е изразходена за гориво е 560 лв., и от тук на татък как аз да я осчетоводя.

Този въпрос си го задавам нон стоп и отговор не намирам. Ако върнатия данък не се признава за разход по ЗКПО, никой няма да внася.
Чакам го с нетърпение, за да видя какво са измислили ...
Здравей pupa05, разсъждаваш правилно. Това е операцията и потокола влиза в дневника на покупките със знам минус