много, много благодаря! сигурна бях, че ще помогнете !   :thumbup:
моля ви за помощ - услугата е логистична от аржентина към българия на фирма регистрирана по ддс. протокол по чл.117 се пуска със ставка 0 %, съгласно чл.82 от зддс, но не успявам да разбера протокола ще го покажа ли и в двата дневника ???  това не откривам къде е написано. моля да ми дадете едно рамо....., благодаря.
говорила съм по същия въпрос с одитор и ми каза,че ако не е голяма сумата и не е редовно - може да изплащам заплата от валутната каса. това е само,когато нямам налична обменна бележка и няма наличност в каса лева.
току-що ми приключи подобна данъчна проверка. чмр-то трябва да има всички печати, по-точно да е изцяло оформено и четливо, а към това ми поискаха и писмено потвърждение от купувача,че стоката е получена. общо взето под лупа ми гледаха чмр-тата, но накрая им припомних,че имам и писмено потвърждение и се приключи,като коментара на данъчната беше, че и тя се учела в движение... попълвах таблица,която тя ми поиска с "искането за проверката", в която таблица се описва по колони от-до на сделката с включени заверени копия на документите.
Може ли някой да ми каже как се регистрира гражданско движение? Дали е аналогично с регистрация на еоод/оод ?
ок, през фирмата, но когато СОЛ даде дек-я, че е СОЛ - нищо не удържат.
Д6 при СОЛ не е само годишна с код 13 ?
Благодаря ви за отговорите. И аз от известно време мисля за този "преносим документ А1". Като цяло е тъпо да се назначават други лица/бълг.граждани/ на управленска дейност във фирмата, конкретната, защото този човек няма какво да прави наистина. Този гръцки гражданин-собственик на ЕООД-то си живее в Гърция, но явно има много връзки и по този начин си върши услугите /сключва договори, пуска инвойси, рядко ходи до други в ЕС/. Просто няма какво да върши назначен човек тук в Бг като прокурист или на договор за у-е. Имам познат в счетов.къща, който също ми казва,че с години при него, такива чужди граждани /собственици на фирми в Бг/ не се осигуряват в Бг, нямал пролеми. Да, обаче, в един момент не се знае.... А и другото е - не може в Бг да внасяш осигуровки по № на парспорта. Тук осигуровките се внасят по ЕГН/ЕНЧ. Обаче за какво му е ЕНЧ, след като не е в Бг въобще !? Много неизяснено е все пак.... Може би фиктивно да се пусне договор за у-е на някой българин, но съм сигурна, че гръцкия собственик няма да я разбере причината и няма да иска да му внася осигуровки и данъци. Предполагам, че вече доста от нас имат представа за тези граждани на ЕС...., а и са тук, точно за да си спестят от ставките при тях. Просто незнам... Благодаря ви.
През 2012 гръцки гражданин прави ЕООД в Бг и тъй-като дейността е услуги в ЕС, то няма необходимост от пребиваването му в Бг, а съставя инвойси и изпраща по имейл, които тук счетоводителя ги трансформира във фактури и изготвя месечни дек-ии по ддс. Обаче при попълване на формуляра с ел.подпис на декл.чл.92 ЗКПО иска ЕГН на управителя. ЕГН-то е български номер, а той не се осигурява по бълг.закони, защото най-много 10 дена в годината да му се съберат,че е влизал в Бг. Въпроса е - трябва ли да му се издаде ЕНЧ, за да го осигуряват в Бг. Прочетох, че съществува преносим документ А1, който се издава от държавата,от която се осигурява към другата.Обаче не разбирам от къде да получа пълна инф-я. Има всякаква, но не и точна, за да разбера.И другия въпрос е как да попълня декл.чл.92 ЗКПО, след като няма ЕГН и същия проблем ще възникне и в Агенцията по вписванията - всичко с ел.подпис. ?
ок, благодаря ви, ползвах ексел, за да засека сумата. следващия път ще ползвам пдф. приятен ден! спестих си глобата ...  :bow:
доставчиците /401/ са ми под 50 х.лв., нали не трябва, ако е под ?
значи, попълних екселския формуляр и до колкото правилно го направих - по държави в хил. вал.единици, при мен в евро. в случая ми е с/ка 411, която я засекох към окончателната ми оборотка за 2012.  нали правилно съм го направила ? 
понеже сте много убедителни и дори да съм закъсняла изобщо за изминалата година, то днес още имам време да подам тези формуляри. благодаря ви, но разглеждах сайта на бнб и не можах да открия къде да се включа с ел.подпис, за да ги подам. може ли и с това да ми помогнете?
благодаря за напомнянето. сега съм в нова фирма от 2012 и до момента на нито едно тримесечие не сме подавали. смятам да започна направо от 2013 г. , а в предишните ми фирми изобщо не сме подавали и нищо не се беше случило като глоби.. хиляди отчети и статистики... благодаря наистина. :thumbup:
ние в нашата фирма, но имам предвид за 2012, взехме от нап-оборище справка по партиди. даваха без проблем с/у пълномощно. имаше много тяхни грешки, когато прехвърляха данните от нои към нап. направихме им копия на платежните и се беше образувала голяма папка. съгласиха се с всичко до колкото папката остана при тях за по-късна обработка, когато "имат време" и си оставихме телефона. в/у приложено придруж.писмо сложиха вх.№ и в един момент се обаждат, кое са поправили, кое не им е ясно и така грешките по фондовете бяха сведени до минимум. по този начим предполагам, че и при вас нещата биха могли да се поправят.
Благодаря, аз същото го мисля и съм сигурна, че е така, но исках да го покажа в точен текст.
Съгласно таблицата се вижда в/у какъв доход да се осигурява СОЛ през 2013, но въпроса е,че през 2011 дохода е бил доста голям и това означава,че значителни вноски трябва да се правят по фондовете през 2013. Не мога да намеря каква ще е глобата, ако не спазим праговете по тази таблица? Ако СОЛ се направи на разсеян..., че не е видял таблицата.
колко легла ще плаща? така се отчита и нощувката, с нея данъка и после в статистическите форми на хотела се попълва или ,че е имало 1 човек или е имало 2-ма човека . хотела дава инф-я от коя държава, бр.човеци и т.н.
нищо не мога да разбера. всичко изброено е взаимосвързано.