Моля за помощ! ООД регистрирано по ДДС купува употребяван лек автомобил през платформата ADESA. Фирмата не може да ползва данъчен кредит за лек автомобил, не е автокъща. Във фактурата няма начислено ДДС - като основание пише "Освобождаване от ДДС като тристранна операция. Сторниране. Член 141 и 197 на Директивата 2006/112/ЕО. Това се отнася за употребявани стоки".
1. Това ВОП ли е или фактура по марж? И в двата случая ли съставям протокол за дневниците по ДДС?
2. Ако автомобила се заведе като стока и следващият месец автомобила се продаде на физическо лице трябва ли да се начисли ДДС?

Предварително благодаря!
Не е такава дейността на фирмата. Просто изгражда ябълкова градина и натрупва разходите по изграждането в 613. Само, че не със свои работници, а има сключени договири с  фирми във връзка с играждането на градината.
Кой вариант е правилно да се използва при напрутване на разходи  чрез възлагане?
да 613 - Разходи за придобиване на ДМА. Благодаря delphine.
Мислех, че първия вариант се използва, ако фирмата извършва по стопански начин изграждането на ДМА. Явно при мен направо в 613 и без да отразявам в ОПР в края на годината.
Фирма изгражда ДМА, чрез възлагане /с договори с други фирми/. Как трябва да стане осчетоводяването:
601/401 и след това 613/601
или направо 613/401. Ако е втория вариант, къде се отразява в ОПР?
 :smile1: Най-вероятно защото ми се иска да има смисъл и логика и еднакво третиране на всички....
Каква е логиката ЗП да внесе данъка си авансово, а ЕТ с оборот до 300 хил.лв. да не дължи авансов данък? Някой има ли обяснение за това?
ЗП който се облага с 60% НПР има реализирана непреработена продукция през м.май. Трябва ли днес да подаде декл. по чл.55?
Притеснявя ме факта, че освен производството на собствена продукция, извършва и търговия със селскостопанска продукция - купува и продава стоки. Това променя ли нещата с осигуровките за довнасяне?
 
Здравейте
ЗП регистриран по ДДС освен производство на продукция, извършва и търговия със селскостопански стоки. Може ли да се осигурява на 240 лв. и попълва ли справка за окончателния размер на осигурителния доход  и съответно изчислява ли осигуровки за довнасяне? Благодаря