Здравейте, искам да попитам как плащате нощния труд? Преизчисления нощен труд ли умножавате по  15% от МРЗ или реално отработения?
Здравейте, мисля че не може. Трябва да се подаде промяна в обстоятелствата, че е започнала работа и така ще има право на 50 % от обезщетението от НОИ
Здравейте, имаме служители, назначени на минимална работна заплата, т. е. от 01.01.2023г. -780лв. МОД по указание на НАП си остава 710 лв. Въпроса ми е какъв е МОД за тези служители 780 лв. или 710лв.?
А имате ли идея в кой нормативен акт може да е регламентиран подобен случай?
Колебая се , защото се замислям, че ако лицето има болничен например, би трябвало да вземе само един болничен лист и в приложение 9 ще се отбележи, че има 2 правоотношения при същия работодател. 
Здравейте, управителя ни, който е назначен по договор за управление и контрол трябва да бъде назначен и на трудов договор в същата фирма. Тъй като той има трудов договор, сключен с друга фирма на основание чл. 67 ал. 1 т.1 , въпроса ми е , трудовият му договор при нас на какво основание да бъде сключен- чл. 110 или чл. 111?
Здравейте, предстои да назначим непълнолетен служител (17 годишен). Какви докумнети е необходимо да изготвим, за да получим разрешение от инспекция по труда? Трябва ли и някакво съгласие от родителите му?  и след като се получи разрешението има ли нещо по - специфично в изготване на трудовия договор, освен че работното време трябва да е 7 часа ?
Здравейте, имаме едно лице, което е назначено по ДУК в дъщерно дружество, но няма уговорено трудово възнаграждание. Лицето се осигурява в дружеството майка на максималния осигурителен доход. Въпроса ми е трябва ли да подавам декларация 1 за лицето от дъщерното дружество, въпреки че ще е без данни?
А защо да начислявам 11 часа дневедн труд, при положение че 2 часа от тях е в почивка?
Здравейте, въвеждаме няколко нови смени в работния график и искам д апопитам дали правилно съм изчислила работните дневни и нощни часове. Работна смяна от 11:00 до 23:00 часа с почивка от 120 мин. от 13:00 до 14:00 и от 17:00 до 18:00 , включена в работното време. Правилно ли изчислявам 9 часа дневен труд и един час нощен труд?
Здравейте, трябв ада удължа предизвестието на МОЛ по чл.326 ал. 3 . Молбата му за напускане е входирана на 21.01.2020г. , т.е влиза в сила от 22.01.2020г. и срокът му на предизвестието е 30 дни до 22.02.2020г.  Удължаваме го с още месец, т.е датата е 22.03.2020г.Моля за мнение дали правилно определям датите
Благодаря, може ли още един въпрос, според вас, кой е най- безобидния начин работодател да освободи служител, от който не е доволен?
1. Благодаря за поправката за размера на обезщетението.
2. чл. 326, ал. 2 го намесвам, понеже в него се уточнява срока на предизвестието за трудов договор за неопределно време.Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца.
3. Виждам виновно поведение, защото служителя е започнал неефективно да изпълнява служебните си задължения.
Здравейте, имам следния въпрос, освобождаваме служител по чл. 328, ал.1 т.5  във връзка с чл.326, ал.2 (неефективно изпълнение на възложената работа с предизвести 30 дни). Има ли право служителят на обезщетение пропорционално на трудовият му стаж или е на минималното обезщетение 7.20 на ден? Понеже съкратените във връзка с чл. 326 имат, но тези поради виновното поведение на служителя нямат, а тук сякаш касае и двете?
В ИТ вероятно ще искат ведомости, за да докажете, че лицето е работило в този период
Нямам доказателство, кашата е голяма, лицето се е разписало на договора и ведомостите с грешните имена и ЕГН. Единствено останалия персонал могат да потвърдят че тя работи там.
не е регистриран в НАП, регистриран е на другото лице, което не работи при нас
А трудовия договор, само него ли с молба НАП със задна дата?
Здравейте, имам следния казус, ако някой се е сблусквал с такова нещо ще съм много благодарна за съвет: м, Май съм назначила лице със сходни имена като на лицето, което в действителност е трябвало да назнача. Декларации 1 за м.май и м. юни са подадени на грешното лице, което не работи при нас.  Има ли вариянт да подам молба в НАП за да прехвърля трудовият договор и осигуровките на правилното лице.