Благодаря, ХХХХХ! Така ми изглежда най-правилно в тази ситуация.

Абсолютно си усложних живота... от толкова подробности и в опит да се съобразя с всички нормативи и да няма прекъсване в осигуряването.

Така е, прави сте.

Знам, че е рисковано, но ако все пак изберем втория вариант - договор, уведомление и започване на работа на 29.04.2022 не би било грешно, нали?
Да, но нали основен е договорът, който е първи по време:
 "Основно трудово правоотношение" е всяко трудово правоотношение, което независимо от основанието, на което е възникнало, е съществувало преди сключването на трудовия договор за допълнителен труд.
На 28.04.2022 все още съществува първият основен договор. Това ме притеснява.
На 28.04.2022 е последен работен ден по първия основен договор. Притеснява ме фактът, че този един ден се явява и дата на сключване на новия основен договор, а стария не е прекратен все още.

Друг вариант - на 29.04.2022 сутринта прекратяване на допълнителния, регистриране на основния и започване на работа на същия ден, по-точно продължаване на работата на същото работно място.
Дано се получи...

Здравейте,

На 01.02.2022 е сключен договор по чл. 111 КТ. Основният договор при първия работодател ще бъде прекратен считано от 29.04.2022 и допълнителният трябва да стане основен трудов договор от същата дата, за да няма прекъсване в осигуряването на лицето.

Доколкото разбрах трябва да се прекрати договора по чл. 111 и да се сключи нов.
Ако заповедта за прекратяване на допълнителния договор е от 28.04.2022, считано от 29.04.2022 и новият договор е от 28.04.2022 с постъпване на работа на 29.04.2022, ще бъде ли правилно или новият договор пак ще е допълнителен, защото 28.04.2022 все още е работен по първия основен договор?
При по-подробно прочитане на темите стана ясно, че по Булстат това лице ще декларира данък за доход от наем, когато е платец на дохода и е задължен да го удържи и внесе. В моя случай е получател, а платец е друго физическо лице.
В ГДД също платеният авансов данък за приспадане е на общ ред по чл. 43, ал. 6 и по чл. 44, ал. 3.
Благодаря отново, delphine.
Благодаря, delphine,
Значи, когато данъчната основа от дохода като свободна професия + данъчната основа от дохода от наем надвишат 7920 лв., разликата х 10% и се подава декл. по чл. 55 по ЕГН като получател на доходи от друга стопанска дейност и доходи от наем /ред 1, колона 4/ с обща сума.
Това много улеснява нещата, ако съм разбрала правилно и за ТЕЛК.
Срещнах няколко отговора, че за дохода като свободна професия декл. по чл. 55 се подава по Булстат. Не е ли така?
Здравейте,
И аз имам въпрос за лице, упражняващо свободна професия, има получен наем от друго физическо лице и ТЕЛК.
1. Декл. по чл. 55 за дохода като свободна професия по Булстат ли трябва да се подаде?
2. Декл. по чл. 55 за получения наем - по ЕГН отделно от първата?
3. Как се определя поредността за приспадане на 7920 лв. /ТЕЛК/ в този случай, за да се определи данъка за внасяне отделно като свободна професия и от наем?
Когато се коригира декл. 1 на СОЛ за два месеца, с един файл ли се изпращат или всеки месец поотделно?
Защото в НАП корекциите са приети с един файл и сумите са коригирани, но в НОИ няма следа от корекциите, а са направени преди повече от месец.

Самоцитирам се.
Сега разликата е, че е подадена втора коригираща само за един от двата месеца, но пак няма отражение в НОИ.
Дали не трябва заличаване и нова декларация обр. 1, поотделно за двата месеца?
Става въпрос за СОЛ пенсионер, който спира да се осигурява за ДОО и коригираните (или новите) декл. обр. 1 трябва да са само със здравно.
И аз с един въпрос за корекция.
Когато се коригира декл. 1 на СОЛ за два месеца, с един файл ли се изпращат или всеки месец поотделно?
Защото в НАП корекциите са приети с един файл и сумите са коригирани, но в НОИ няма следа от корекциите, а са направени преди повече от месец.
Благодаря, ХХХХХ.

Притеснението ми беше дали клетка "последен ден в осигуряване" е обвързана с ОКД-5 за прекъсване или прекратяване на дейност, защото случаят не е такъв.
Здравейте,
ще си повторя въпроса отпреди месец с надеждата някой да се включи и да ме насочи.

СОЛ, пенсионер, който е продължил да се осигурява за фонд Пенсии една година след пенсиониране, сега от 01.12.2017 решава, че ще се осигурява само здравно. Дейността не е прекъсвана.
В декл. обр. 1 трябва ли да се попълни последен ден в осигуряване /30.11.2017/ и от следващия месец - само здравно?
Декл. обр. 1 и обр. 6 на СОЛ с личен труд може да се подават заедно. Декл. обр. 6 е с код 8 само с данъка.
Здравейте,
СОЛ, пенсионер, който е продължил да се осигурява за фонд Пенсии една година след пенсиониране, сега от 01.12.2017 решава, че ще се осигурява само здравно. Дейността не е прекъсвана.
В декл. обр. 1 трябва ли да се попълни последен ден в осигуряване /30.11.2017/ и от следващия месец - само здравно?
Вероятно и не става дума за някаква промяна в довнасянето, ако въобще има такова. Евентуално би имала влияние върху изравнителните вноски сума в ред 13, която следва да се ограничава до максималния размер на осигурителния доход.
Няма да има разлика в окончателните осигурителни вноски за 2016 г.
Аха, разбрах.
Според мен не коригирайте. Не знаем кое е вярното в крайна сметка.
Затова си мисля да се изчака до следващата година и ако не е правилно да се направи корекцията тогава. Само, ако има болнични през тази година, ще има разлика в изчислените обезщетения и то, ако болничните са след 01.07.2017 г.
Ако го разделите на 12 и го впишете в 11 кутийки как ви се е равнил?
Иначе по-добре сега корекция.
Разделен на 12 във 12 кутийки. Тъй като текста в указанието е ...на броя на месеците, през които лицето е упражнявало трудова дейност като самоосигуряващо се лице..., а лицето не е прекъсвало дейност като самоосигуряващо се. Явно съм в грешка и трябва корекция.
И като вече облагаемият доход е разделен на 12 и в двете таблици, защото така разбрах текста първоначално, сега корекция на цялата декларация без промяна в задълженията или Т1 и Т2 да си останат така и догодина с ГДД за 2017 г. да се подаде само корекция на справката за окончателния осигурителен доход за 2016 г.?
Имах предвид к. 5 на таблица 2. Ако въпреки болничния, през м. юли има получен доход, който се отнася за м. юни, то в Т2 ще има ли доход в к. 5 за м. юли?

Има получен доход през месеца, но няма отработени дни, ще делим ли на 12 или пак на 11?