Здравейте,
Помолиха ме за разяснение относно трудов договор по чл.68, ал.1, т.1 във връзка с чл.70, ал.1от КТ сключен за срок от 1 година. В договора не е упоменато в чия полза е срокът на изпитване и какъв е срокът му и към това бяха насочени въпросите. Естествено елементарени въпроси , като отговор веднага изстрелях, че договора е в полза на двете страни (чл.70, ал.2 от КТ), а срока на изпитване е 6 месеца (чл.70, ал.1 от КТ), който гласи - "Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца, а когато за работата е определен срок, по-кратък от една година - срокът за изпитване е до един месец".
И тук възникна моето колебание правилно ли тълкувам чл.70 ал.2 от КТ  -  смятам, че срока на ТД от точно 1 година трябва да е 6 месеца, защото не попада в хипотезата на "по-кратък от една година".  Обаче ровейки в интернет и четейки статии и тълкования на юристи намирам следното твърдение - "Ако в трудовия договор не е посочена продължителността му, то се смята, че срокът за изпитване е 6-месечен. Това правило не се прилага, ако срокът на трудовия договор е за извършване на работа до една година. В подобни ситуации, ако трудовият договор е срочен и срокът му е една година или по-кратък, то продължителността на срока за изпитване се смята, че е един месец."
И така моля за вашия коментар, какъв е срока на изпитване при срочен трудов договор сключен за срок от точно една година - 1 месец или 6 месеца. Благодаря предварително.
А това дали лицето има деца, които издържа, лични данни ли са ? Или влиза в графата семейно положение? Защото ако лицето има запор, удръжките се правят ежемесечно при спазването на правилата на чл.446 от ГПК.
Например:
Чл. 446.(1). 1.ако осъденото лице получава месечно възнаграждение в размер между минималната работна заплата и двукратния размер на минималната работна заплата - една трета част, ако е без деца, и една четвърт част, ако е с деца, които издържа;
Здравейте, мисля че в таблицата на bobo може да се включи в категорията "Персонал", Вид Лични данни - Религиозна пренадлежност. Основанието е чл.173 ал.1, 2 и 3 от КТ. Ако имаме лице, което поиска отпуск на основание този член от КТ, то съхранявайки и обработвайки молбата му за отпуск, ние съхраняваме и обработваме лични данни, които влизат в графата Специални(Чуствителни).

Чл. 173. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя.
(2) На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен отпуск по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници, но не повече от броя на дните за източноправославните религиозни празници по чл. 154.
(3) Дните за религиозните празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, се определят от Министерския съвет по предложение на официалното ръководство на съответното вероизповедание.
Правилно сте ме разбрали, благодаря Ви за изчерпателния отговор.
Здравейте, имам следното питане.
Имаме платен наем за имот в Пловдив , ние се водим по регистрация в Бургас, собственика на имота живее в София. Удържания данък по сметката на коя ТД на НАП трябва да преведа? По адрес на имота, по наша регистрация или по адрес на физическото лице собственик на имота?
Предварително благодаря за помоща.
Dalila много Ви благодаря за бързия отговор. И на мен не ми се стори нормално да сключа ТД със срок на изпитване с някого на 15.12, на 01.01 да вдигнат МОД за длъжност, да подпишем Доп. споразумение и край с изпитателния срок.
 Добре би било , колежката ви да сподели на какво основание е глобата точно по този случай.
На основание именно на този член и алинея, които dalila е подчертала. И като гледам май ми се очертава писане на доста допълнителни споразумения, за да преведа нещата според това изискване. И обсъждайки тази дейност с колежка до която се допитах, тя ме сюрпризира, че ако имам договор със срок на изпитване и срока тече в момента, и подпиша доп.споразумение с лицето срока на изпитване се прекратява. Това вярно ли е?
И аз попълвам трудовия договор както вас. Записвам трудовия стаж към момента на сключване на трудовия договор, упоменавам и че за всяка прослужена година се начислява допълнително трудово възнаграждение в размер на 0.6%. Но вчера ми се обади една приятелка да ме пита, защото имала наложена глоба от Инспекцията по труда. Според тях в трудовия договор трябва да е записан трудовият стаж - примерно 6г.09м, процента клас - 3.6% и стойността в лева (примерно ако е на мин.работна заплата - 310.00 лева това е 11.16 лв.). И ако трудовия договор е сключен днес то следва след 3м. когато трудовия стаж стане 7г. да се напише допълнително споразумение към трудовия договор за това, че класа вече ще е 4.2% - 13.02 лв.
За мен това е много трудоемко особено ако имаш около 1000 служителя както е моята приятелка. На толкова много хора да следиш кой кога навършва пълна година трудов стаж и да издаваш непрекъснато допълнителни споразумения, пък макар и това да става с ТРЗ програма за мен е безумно. На практика в нормативната уредба не намерих нищо което да подкрепи изискването на Инспекцията по труда, но разгледах внимателно бланките на труд.договор и доп.споразумение от кочан, които имам да се търкалят за спешен случай и там срещу доп.трудово възнаграждение има ......... лв ..........% което ме навежда на мисълта, че може да се окаже, че ИТ да имат основание. Затова исках да видя как процедират другите, и дали този глоба от ИТ може да бъде оспорена.
Колеги, как отразява класа прослужено време в трудовия договор? Изписвате, че за придобит професионален опит начислявате 0,6% (примерно) за всяка прослужена година и спирате до тук. Или изчислявате според трудовия стаж на лицето и вписвате колко процента ще е допълнителното му възнаграждение и на каква сума в лева се равнява. И така, когато лицето навърти една година трудов стаж от сключването на трудовия договор, класа се преизчислява и се попълва допълнително споразумение.
 
Здравейте, имам нужда от помощ по един казус. Имам майка, която в момента е в болнични след раждане. Можели след като й свършат болничните да бъде уволнена от една фирма и да бъде назначена в друга, където ще работи един ден и ще излезе в майчинство? Разбира се всичко това със съгласието на майката и работодателя. Накратко шефа иска да прехвърли персонала от едната си фирма в другата при същите условия, притесняваме само нещо да не прецакаме момичето с майчинството така. Ще съм благодарна ако споделите опита си.
С тези дати съвсем се обърках. Нека да опиша аз как го разбрах, а ако бъркам вие ще ме поправите.
На 31.01.2013 год. начисляваме заплати. Ако имаме възможност (т.е пари) до 25.02.2013 год.плащаме осигуровките изплащаме заплатите и подаваме Декл. обр.1 и обр.6. Ако обаче няма пари за осигуровки и заплати на 25.02.2013 год. подаваме Декл.обр.1 и обр.6 с 2 и без авансовия данък по ЗДДФЛ и съответно от 25.02.2013 год. до момента в който платим осигуровките ще ни се начисляват лихви. Когато платим осигуровките и заплатите подаване Декл.обр.6 с 3 и авансовия данък.