Здравейте, имаме работник в болничен, който подава заявление за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие по време на болничния. Мисля, че няма проблем, след като е по взаимно съгласие. Вие как мислите? И другият ми въпрос е - аз подавам за промяна на обстоятелства в НОИ с датата на прекратяване на трудовите правоотношения? Благодаря предварително!
Здравейте, при така създадената ситуация, в която се намираме - извънредна епидемиологична обстановка, възможно ли е да освободим служител по чл.328, ал.1, т.12 от КТ? Дейността ни е хотелиерство и ресторантьорство. Благодаря!
А от 15-ти до влизането в сила на чл. 120в как е регулирано при вас неработенето на работниците ви?
Точно това се чудя. По принцип в платен отпуск, но не знам дали не трябва в престой...
Здравейте, имам няколко въпроса:
1) С каква дата пускам заповедта на осн. чл. 120в от КТ? Работниците не са на работа от 15.03.2020
2) При кандидастване за мярка 60/40, като период пишем от 15.03. до 31.03.? За месец април ново заявление ли ще се подава към АЗ?
3) Когато приключат дните платен отпуск на лицата, а те все още не трябва да са на работа, как ще ги водим (в неплатен отпуск, нормално - все едно са на работа или как?)?
Здравейте! Имам следният казус: Собственик на ЕТ и ЕООД се самоосигурява в ЕТ-то. Сега правим със същото лице договор за управление в ЕООД-то /няма да надхвърля 2000лв. /. Имам няколко въпроса:
1/ Лицето остава СОЛ в ЕТ?
2/ Договорът за управление не се обявява никъде?
3/ Осигуровки за Договора за управление - като осигуровките при трудов договор с процентното съотношение работодател/работник?
4/ Включвам ДУ във ведомостта за заплати за трудовите правоотношения?
5/ ДОД се удържа при изплащане на възнаграждението по ДУ?
Извинявам се, че такива тъпички въпроси задавам, но за първи път се сблъсквам с ДУ.
Благодаря предварително!