Не, не подлежи, след като всички разходи са за сметка на купувача.
Точно така. Когато всички такси се заплащат от купувача, то НЕ се увеличава дан.основа.
Много благодаря за бързия отговор. Съгласна съм с всичко, с изключение на това, че може да се самоосигурява. При положение, че собственик е юридическото лице, как ще бъде СОЛ?
А доколкото ми е известно, не мога да не го осигурявам по ДУК, въпреки че реално фирмата няма дейност.
Стигам до извода, че единственият вариант е да се впише нов ДУК.
Здравейте,
Собственик на ЕООД е АД, което е назначило единия от съдружниците от АД-то, като Управител по ДУК в ЕООД.
ДУК е публикуван в ТР с възнаграждение и към момента, управителят се осигурява по него.
Фирмата ще работи сезонно и в тази връзка, питането ми е дали е възможно да се избегне осигуряването през месеците, в които няма дейност.
При така изложената фактология, не мисля, че лицето може да се  е СОЛ
Някакви идеи?
Да, би следвало да потвърдите вземането им.
1. не. Трябва да има подадена ОКД 5
2. да
Скоро попитах в Общината за въпросната декларация, която уж освобождава от данък смет. Да, ама не. Този данък се формира от поне други три данъка, като не се начислява много малка част, т.е. почти не си заслужава. Бланка за освобождаване има, но  на въпроса ми "какво се случва ако в средата на годината, започне да се ползва или смени собственика?", не можаха да ми отговорят. С две думи, не правите никаква промяна, ако сте я подали, или начисляват за цялата година.
Благодаря, така и предполагах.
Здравейте, интересува ме следното: Заплатите за м.06, са начислени на 20.07.2014г. и са подадени Декларация 1 и 6  на същата дата. Изплатени са на 05.08.14г. внесени са и осигуровките. Интересува ме Д6 с данъка по чл. 42 от ЗДДФЛ, мога ли да я подам сега с дата 31.08.2014г. или трябва да чакам септември. Благодаря предварително.
Здравейте,
Искам да се обърна към irenabrili с въпроса: 37100лв.ли влиза в дневника за покупки, като дан. основа?
 
Незнам какво е толкова натоварена системата, на всичко отгоре свалиха справката за задълженията!!!
Дано до понеделник да се оправят..../поне така ми казаха/
Да, добре и точно затова си мисля, че трябва да се подаде информация с одк5 за прекратяване на дейността във втората фирма. Как да се случи това обаче без да се прекрати осигуряването като СОЛ от първата? :hmmm:
От НАП казаха да не подавам нищо, но не беше много сигурна...
Благодаря много за отговора. Моето мнение се припокрива.
Да, естествено е подадена декларация при започване на дейността във втората фирма, че ще се осигурява от първата. Мислейки и следвайки логиката би трябвало да се подаде декларация за прекъсване на дейността му във втората фирма, но при попълването на бланката, какво и как трябва да се напише....
След консултация по телефона със служител на НАП, ми бе отговорено, че не следва да се подава за прекратяване на дейността, тъй като попълвайки новия формуляр, ще прекратя осигуряването на лицето в ролята му на СОЛ.

Сол в  "А"ООД е съдружник в "Б"ООД. Подава ОКД 5, че ще се осигуряваот фирма"А" ООД.
Скоро няма да е съдружник в "Б"ООД, а ще бъде назначен по ДУК или Тр.договор в същата .Въпросите ми са:
1. Следва ли да се подава ОДК 5, за прекратяване на дейността в фирма "Б"ООД?
2. Кой е по-удачния вариант за сключването на договор?
 
Договор за заем с физическо лице до 10 000лв????
 :flower:
Предполагах, но исках и второ мнение.
И в  тази връзка се замислих... Ако се осигурява през фирма "А"ЕООД като СОЛ, по какъв начин и изобщо ще фигурира ли в Д1 на фирма "Б"ООД? А ако полага личен труд във фирма "Б'ООД?
Според мен -да! Най вероятно те притеснява, че сумата на  дан.основа + ДДС е различна от сумата за плащане във фактурата??? Мога само да гадая, но например ст-ст на ДА - 10 хил лв. МДТ 2% - 200лв. ; дан.основа 10200, ддс 2040, сума за плащане 12040лв./т.е. стойността на ДА + ДДС в/у МДТ/, а  данъка е платен отделно...
ПИСМО ИЗХ. № 91-00-261 ОТ 04.09.2007 Г. НА НАП ОТНОСНО: ДАНЪЧНОТО ТРЕТИРАНЕ НА ДОСТАВКИ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЯ И СГРАДИ, И ВЕЩНИ ПРАВА ВЪРХУ ТЯХ ПО ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ, В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г
 
....................
 IV. Определяне на данъчната основа
 Съгласно разпоредбите на чл. 26 ЗДДС, данъчна основа по смисъла на този закон е стойността, върху която се начислява или не се начислява данъкът в зависимост от това, дали доставката е облагаема или освободена.
 Данъчната основа се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки, без данъка по този закон. Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на лихви и неустойки, които имат обезщетителен характер.
 Така определената данъчна основа се увеличава със:
 С оглед регламентираните с чл. 26, ал. 3, т. 1 ЗДДС увеличения на данъчната основа с всички други данъци и такси, когато такива са дължими за доставката, в случаите на замяна на недвижими имоти, данъците и таксите, дължими от всяка от страните във връзка с прехвърлянето на собствеността съобразно уговорката помежду им, следва да увеличат данъчната основа на доставката на съответната страна. В случай че уговорка в това отношение липсва, данъците и таксите следва да увеличат данъчната основа на доставката на страната, в чиято тежест са съгласно закона. Например: при замяна местният данък по чл. 45, ал. 1 ЗМДТ, при липса на уговорка между страните относно заплащането на същия, следва да увеличи данъчната основа на лицето, което придобива имуществото с по-висока стойност.
Изтегляш си програмата от сайта на НОИ ел.услуги. Попълваш си данните за фирмата, данните от болничия лист, приложение 15 и си готов. Срок - до 15-о число на месеца, следващ този, през който лицето е представило документите за изплащане на обезщетението пред работодателя;