Тъй като никой не ми отговори, реших да пробвам, пък каквото стане))
Да знаете, че по ел.път с ПИК може да се промени вида на осигуряването до 31.01. естествено.
Здравейте!
Някой от вас пробвал ли да променя вида на осигуряването на СОЛ по електронен път или това става само на място в НАП?
Всички операции трябва да имат освен валутна и левова равностойност. Дори не си представям как би станало по друг начин))
Аз лично не разбрах какво сте искали да напишете с ето това:

Ако Клиент А примерно ми плати $100, аз как трябва да ги осчетоводя?
Аз си мислех за:
411/гр.70 - $100
504/411 - $100
въпросните операции, без да смятам еквивалента в Български лева, просто понеже валутата постъпва по валутната сметка в долари и до там приключваме.
Божане, ти сам  си написал следното "как да начисля ддс след като не знам преди години какво е ставало и какво се е случвало, дали не е начислен? ". 
Ако не можеш да осъществиш контакт с предишния счетоводител, то поне опитай да направиш това с клиента.  Няма ли документация от предишни периоди, за да й хвърлиш едно око преди да се предприема каквото и да е било?
Сещам се за един вариант, при който всичко да е фактурирано и платено, но просто да не е осчетоводен правилно аванса.
А със сградите какво се случва - отписани ли са?
СОЛ се самоосигурява върху 2600 лв. без да декларира доходи - правилно ли разбирам какво правите?
ППЗДДС
Отчетни регистри "дневник за покупките", "дневник за продажбите" и "регистър за вътреобщностните доставки на нови превозни средства (Загл. изм. - ДВ, бр. 101 от 2006 г.)
Чл. 113. (1) Регистрираните лица водят задължително отчетните регистри по чл. 124, ал. 1 от закона: дневник за покупките и дневник за продажбите, съдържащи информацията за всички издадени и получени данъчни документи и отчети, които следва да бъдат издадени съгласно изискванията на закона или този правилник.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 10 от 2011 г., в сила от 01.02.2011 г.) Регистрираните лица следва да изготвят регистъра по ал. 1 "Дневник за продажбите" по образец - приложение № 10, независимо от вида и формата на водене на счетоводството. Регистрираните лица на основание чл. 97а, 99 и чл. 100, ал. 2 от закона отразяват в дневника за продажбите единствено документите, издадени във връзка с извършените доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка, както и получените доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3 от закона и извършените вътреобщностни придобивания с място на изпълнение на територията на страната.
Това съобщение в червено е за подсещане, че случайно може подаващият  да е забравил да  плати))) Подписвай и подавай.
athila, на това самоосигуряващо се лице не може да му приспадате 40% НПР и да подавате Д1.  НПР може да приспаднете на СОЛ, който не се самоосигурява през това дружество, което му изплаща възнаграждението.  Съответно в това дружество не се подава Д1, нито пък трябва да мислите за ДДФЛ.
Колегите дадоха толкова много информация и съвети и се надявам, че вече сте разбрали, че се опитвате да направите нещо, което не е както трябва))
Пробвай да подадеш декларацията по електронен път. При мен имаше такъв случай с един управител, който беше решил, че като има връзка на касовия апарат с НАП и не е задължен да подава декларация по ЗДДС)))  Подадох данните с около 10 дена закъснение и системата я прие.
Срокът може да е 7дена, но може и да е договорен друг срок. Не виждам защо се притеснявате.
КТ
Чл.63 (3) (Отм., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 1, изм., бр. 120 от 2002г.) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок от получаването на документите по ал. 1, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведоми работодателя до изтичането на срока.
В колона 4 на Таблица 2 попълване дохода без този, върху който са правени вноски за временна нетрудоспособност - този доход трябва да е в колона 3. Прочетете внимателно указанията.
Каква е датата на ред 18?
Този път от НАП са уцелили отговора)) Попълвате осигурителния доход за съответния месец както са данните от персоналния регистър.
1. Ако работодателят  няма  получен ТЕЛК от работника, то той няма как да възстанови данъка при годишното преизчисление и ще си го направите вие с подаването та ТДД.
2. Таблица 1 и 2 се попълва само от самоосигуряващи се лица. по смисъла на КСО и ЗЗО.
Много дълъг въпрос)) Трябва да декларирате всичките си доходи от БГ и чужбина.
Във всяко приложение има ред за деклариране на доходите от чужбина.
За доходите по трудов договор - трябва служебна бележка и попълване приложение 1.
Относно обмена на данни - би трябвало да съществува навсякъде в ЕС. В БГ вече подаваме такива и няма логика да сме единствени.
За дохода от чужбина удържан ли ви е данък?
И двете сметки са ти с кредитни салда. Погледни си счетоводната операция.
Алфа, напълно съм съгласна с теб, но аз съм упълномощено лице, а не представител. Замислих се, че като чекна представител, то си попълвам ЕГН, а никъде не се вижда ЕИК на ел.подпис. Преди това се виждаше и затова така съм изпаднала в съмнения дали има значение, че ще си попълня имената и ЕГН. Нещо не мога да намеря равенство между пълномощник и представител))
Ами аз пък чекнах "лично" и пак го прие))) Въпросът е кое е правилно?
Вдигам темата, че изпадна някъде по трасето:))
Вчера говорих с 2 служби по трудова медицина и от едната ми казаха, че все тая дали ще попълня представител или лично, а от другата твърдяха точно обратното.
Не успявам да се свържа с ИТ и ви моля който е подавал уведомление, да сподели какво точно чеква - представител или лично.