За Искане за възстановяване на ДДС срокът за активиране е 7 дни, на осмият започват да звънят. Предполагам, че е такъв за всичко.
Благодаря! Само ще доуточня, че в настройките на ОПР в програмата, вместо заложените НДС 303+НДС 611- КДС 303 - КДС 611, настроих коресподенция на сметки 70*, 303, за да премахна дублирането.
Здравейте, през 2021 имаме изписана липсваща продукция със следните записвания:
609/303  100
      /453   20

Получава разлика в баланса и ОПР и не разбирам как да я коригирам. В ОПР сумата 100 лв е влязла в Намаление на запасите от продукция и  в  Други разходи със 120 лв.. В баланса активите са намалели със 120 лв. Трябва ли в ОПР да влиза само в една от двете категории разходи и как да го направя?
Да, благодаря на всички! Изясни ми се - когато фирмата откупува дяловете е ликвидационен дял, а когато ги откупува друг съдружник не е и се облага с 10% данък.
Да, съдружникът продава всички свои дялове на друг съдружник, което е ликвидационен дял доколкото четох.
Здравейте, съдружник в ООД продава всичките си дружествени дялове. Попълвам Декларация по чл. 50 с Приложение 5, Таблица 2 с код 508, но начислява данък от 10%. Според ЗДДФЛ чл. 46 (3) Ставката на данъка е 5 на сто за доходите по чл. 38, ал. 1. Може ли да ми помогнете, тъй като за пръв път попълвам декларация за такъв тип доход?
Здравейте, през месец март получих кредитно известие от месец декември 2016. Тъй като става въпрос за материали в склад, не се променя данъчният резултат. Правилно ли разсъждавам, че за дата на осчетоводяване използвам дата от март, на която съм го получила, за да влезе в дневниците по ДДС и не променям данъчната декларация?
Аз подобна грешка (сгрешена дата на издаване на фактурата) съм коригирала като сторнирах операцията и я осчетоводих с коректни данни. Мисля, че при положение, че няма промяна в данъчният резултат си е съвсем нормално.
Аз също си мислех, че те би трябвало да са запознати, все пак това им е работата. Но, за съжаление, се оказва, че за тях най-лесен е вносът и не се стремят особено да са гъвкави, въпреки подробните ни обяснения. Все пак Ви благодаря!
Благодаря Ви, запозната съм с различните видове внос и износ, за съжаление, никоя от спедиторските фирми в България изглежда не е. За това ни се налага да правим реален внос. Та сега остава проблема как да направим износ...
Никой ли няма такъв опит? Някой знае ли дали има такава фактура, която да не се плаща, а да се използва само за митнически цели? Ние от много контрагенти сме получавали такива фактури, на английски Commercial invoicе, на които пише, че са само за митнически цели. Но не съм сигурна дали българското законодателство позволява такъв тип фактури, които според мен не трябва да влизат в ДДС дневниците и изобщо да се осчетоводяват, защото клиентите не дължат нищо по тях.
Здравейте, някой знае ли какъв документ трябва да издаде фирма, регистрирана по ДДС, за износ на устройства, които няма да се плащат от клиента? Устройствата са върнати за ремонт и сега трябва отново да ги изпратим на клиентите, за което те не ни дължат нищо. Но, за да мине митница износа, трябва да издадем някакъв вид фактура.
Благодаря на всички! Така и ще направя. До сега просто не ми се е случвало и след като четох много какво следва да се направи съвсем се оплетох.  :blush:
 :blush: Мислех си да занеса едно уведомление по чл. 126, защото все пак е допусната грешка като не е включена фактурата на време.
Доставката е била през ноември. Фактурата е от ноември. Мога ли сега да й издам протокол? И трябва ли да уведомявам НАП?
Явно през ноември, сега ще търся пакинг лист.
Здравейте, можете ли да ми обясните с думи прости какви са стъпките при издаване на протокол по чл. 117 за стара фактура? Много се обърках. Например имам фактура от 11.2013, която ми дават сега. Аз издавам протокол по чл. 117 с пореден номер, до който съм стигнала до момента и днешна дата, но датата на данъчното събитие е 11.2013? Трябва ли да уведомя НАП за грешка в декларирането по чл. 126 и те ли ще ме уведомят за начислена лихва за просрочието? Благодаря!
Да, това е правилното основание.
По принцип трябва да ви издадат кредитно, но аз лично съм имала такъв случай и не го направиха. Затова издадох протокол по чл. 117 със начислено ДДС върху цялата сума на фактурата. Минах ДДС ревизия, но точно този протокол не са ми го искали.