Здравейте.
Физическо лице през 2014 година е закупило право на строеж в кооперация и успоредно с това също е учредило и право на строеж от фирмата изпълнител. През 2016 има и нотариален акт за учредяване на право на строеж от фирмата изпълнител за изграждане на гараж. През 2018 лицето продава всички собствени недвижими имоти от обекта /апартамент и 3 гаража/. В този случай дължи ли се данък по ЗДДФЛ. Върху цялата продажна стойност минус разходите за право на строеж или само за гаража, който е строен по късно.
да, рових днес в документите. но е направено странно. в правилника за ВТР е вписано че се полага при ненормирано работно време и отделно в ДС на работниците са вписани по 10 дни на година. а реално работниците не са работили ненормирано и не са имали превишение. отделно от това са начислени и в трз програмата, където се трупат.
Благодаря. А по втория въпрос...  :blush:
Здравейте.
Трябва да направя трудов договор на лице, който по основно занимание ще е фрезист, но ако се наложи може да работи и на шлаиф машина т.е. според работата. Сега въпроса ми е възможно ли е да се впишат и двете длъжности в ТД? Предишната счети е вписвала в ТД точка: "други условия - може да работи на шлаиф при нужда"
по принцип съм чела, че за 2 длъжности трябват 2 ТД при един работодател, но сега се зачудих дали този начин е по добро решение.
И още един въпрос да не правя нова тема. В няколко трудови договора е записано, че работниците имат право на допълнителен платен отпуск, за работа при ненормирано работно време. Да, обаче никой от работниците не е полагал труд над 8 часа. И самите им договори е записано такова работно време. Няма и заповед за ненормирано РВ. При този вариант следва ли да се начисляват тези дни?
Здравейте. Има ли някакви пречки ЕТ да осъществява дейности облагащи се с патент, заедно с такива за общо облагане. Стара въпрос за ремонт и производство на муз инструменти. Ремонта е патентна дейност, а производството е на общо облагане.
Не съм имала такъв случай, но тази година, видях една колежка как го прави - от общия оборот изважда този на патентната дейност и облага с 15% остатъка, така ли е?
Благодаря.
Благодаря ви, Калина. уж и аз така четох, но за всеки случай реших да попитам.
Благодаря ви много.
Трябва да отидете до НАП, като носите и пълномощно на хартия. Не е необходима нотариална заверка
Здравейте.
Имам въпрос за попълването на справката за осигурителния доход към ГДД чл,50
Лицето е пенсионер, осигурен само за здравно и е свободна професия. За изравняване на здравната осигуровки кой доход трябва да взема предвид преди нормативно признатите разходи или след? в указанията на приложението към таблица 2 пише да се вземе клетка 6 на приложение 3, но там е само сумата за здравно.  :blink:
Здравейте. Този месец ДДС-то може ли да се представи на 15,02, защото 14 е неделя? Включително и по ел. път или 15 важи само ако се носи на ръка?
Здравейте.
Имам следното питане - фирма регистрирана по ДДС желае да внесе части за машина - с медицинска насоченост. Частите няма да се продават, а ще се използват в дейността на фирмата. Дължи ли се ДДС за вноса? Предполагам, че да. Също така дължимото ДДС ще се начисли и плати чрез митническата декларация, нали?
Просто не съм имала внос до сега и реших да питам за всеки случай.
Благодаря за помощта.
Здравейте. От микроинвест са се обадили на колежка счетоводителка и са казали че има промени в ЗДДС, които налагат актуализация на счетоводния софтуер. Имате ли представа в какво се изразява тази промяна - нещо във формата на ЗДДС дневниците или пък във формата на файла? Наложителна ли е подобна актуализация? Знам че и друг път е имало изменения в ЗДДС, но не винаги се правят промени в справка декларация и дневници по ЗДДС.
Благодаря.
Здравейте. Ще питам тук, за да не отварям нова тема. Предстои да назначим нов работник, но се оказва, че той е осъден и съдия изпълнител следва да събира дължимите суми. Поради тази причина отказва да подпише трудов договор. Има ли варианти, работодателя да откаже да удържа на работника сумите, в случай че получи писмо от съдия изпълнител?
Благодаря.
Благодаря ви. И аз го открих това указание. От НАП въобще не са запознати... поради това попитах тук.
Здравейте
Имам колебания при оформянето на Д1 и Д6 за еднодневни договори от м09.
1. Възможно ли е за един работник да се впишат всички отработени дни за месеца в една Д1 и да са последователни. Примерно отработил 5 дни да се впише от 7 до 11 или трябва да се прави отделна Д1 за всеки ден.
2. При подаването на Д6 с данъка сега ли трябва да се декларира заедно с осигуровките или следващия месец? Защото при еднодневните се изплаща възнаграждението всеки ден и се удържа съответно ДОД.
Ако някой има опит ще се радвам да ми помогне, питах в НАП Казанлък, но там нищо конкретно не казаха, освен че нямали такива до сега.
При мен клиентите винаги ми носят фактурите след края на месеца. Да не говорим че понякога може да мине и повече време. Как ще декларирам тогава?! Или трябва да ги изкомандвам абсолютно всяка ф-ра над 700 лв да се носи моментално, за да решаваме ще се декларира ли или не...  :blink:

Много неща са пускали през годините, ама това е най големия абсурд... Дори и претръпнали на глупостите хора като нас се изумяват...
 :good: Благодаря, Елена. Дано да не направят проблем. Жената не беше в града и затова се получи така, иначе е изрядна.
Здравейте.
Имам СОЛ, което през м.08 си взема болничен. Сега обаче видях, че е закъсняла с осигуровките си за м. 07. Дали ще и изплатят болничния, при положение че не е внесла осигуровките си да 25.08, а по късно?
До момента сравнително рядко ми се е налагало да ползвам калкулаторите и годишната такса /макар и не много висока/ не ме устройва, понеже ако сега платя не знам кога ще ми се наложи да ползвам абонамента. Ако може и аз да помоля да се въведе плащане със СМС за определена услуга и по кратък абонамент от 1 месец.
Не ми е проблем, че се плаща, просто да се направят по гъвкави абонаменти. :)