Здравейте,
Мой роднина в момента е самоосиг. се лице, осигурява се на 460 лв.. Искаме да го пуснем на борсата, тъй като след около 2 години предстои пенсиониране. Не съм сигурна какво трябва да се направи точно - да бъде 9 месеца на трудов договор (на мин.раб.заплата 460 лв.) и после да отиде на борсата? Периодът на борсата как ще му повлияе на пенсията? Има ли значение дали точният момент на пенсиониране е точно при изтичане на периода му на борсата? В смисъл как е най-добре да се постъпи евентуално с борсата, за да получи по-добра пенсия?
Разбирам, че вероятно сметките са тънки, но все пак има опитни експерти в този форум, които могат да ме ориентират...
Благодаря!
Здравейте,
Интересува ме при наем на автомобил - наемодател физическо лице и наемател фирма, като физическото е съдружник във фирмата, какви декларации се подават и какъв данък се плаща? Наемът се изплаща един път годишно в края на годината. Автомобилът се използва за дейността на фирмата. Това означава ли, че:
1. Фирмата издава СИС на лицето за изплатената сума?
2. Фирмата не удържа авансово данъка и следователно фирмата не подава декларация по чл. 55 - понеже става въпрос за 4-то тримесечие?
3. Фирмата подава справка по чл. 73 от ЗДДФЛ за изплатената сума на физическото лице?
4. Физ.лице включва в ГДД служебна бележка от получения доход от наем и дължимия данък (изчислен на 10% от сумата, получена след приспадане на 10% НПР) и си плаща данъка ???

Това ли е, което трябва да се направи? Нещо да пропускам?

Благодаря! Весели празници!  :-)
Сумата след приспадане на нормативно признати разходи е под минималната работна заплата и осигуровки не се дължат
д1-не
д6-не (поради по-горното не)
Фирмата не удържа авансов данък, тъй като сумата е получена през последното тримесечие.
д.чл.55-не
и ви остава справката по чл.73

Благодаря много за бързия и компетентен отговор.
А може ли да допълня въпроса с това какво би било положение, ако сумата не е изплатена през последното тримесечие?
Д 1 - да? с вид осигурен 14, в поле 14 и 15 попълване на начална и крайна дата на полагане на труда през въпросния месец; В поле 16.4 - броя дни между начална и крайна дата на полагане на труда, които са без осиг.вноски; Поле 33 - сумата след приспадане на НПР; Поле 31А - 10 % от сумата след приспадане на НПР и удържан от фирмата данък
Д 6 - с код 4; по логиката, че там се попълват осигуровките, вероятно не се подава????
Декл. по чл. 55 - фирмата декларира удържания и внесен данък до края на месеца, предхождащ тримесечието на издаване на сметката за изплатени суми
Декл. по чл. 73 - до 30 април през годината
Лицето подава ГДД до 30 април през годината
Здравейте,
При граждански договор и сметка за изплатени суми на лице, което няма други доходи и договори, какви декларации е нужно да се подадат? Сумата след приспадане на нормативно признати разходи е под минималната работна заплата и осигуровки не се дължат. Фирмата не удържа авансов данък, тъй като сумата е получена през последното тримесечие.
- Д1 с код 14?
- Д 6? - тук само осигуровките се попълват, нали? Но в случая не се удържат и плащат такива.
- Декл. по чл.55 в за тримесечието?
- ГДД, което си подава лицето, е ясна.
Благодаря!
Здравейте,
Имам следния въпрос, ако може някой да се включи :-).
Самоосигуряващо се лице на основание, че е съдружник в ООД, има сключен договор с фирмата за полагане на личен труд на основание т.26, буква и) от ЗДДФЛ. Възможно ли е в период, в който самоосиг. се лице е в болнични и съответно не полага личен труд по въпросния договор, да сключи със същото ООД (т.е. явява се и свързано лице) граждански договор?
Четох, четох из форумите, но случаите са доста разнообразни, а не съм убедена, че намерих най-актуалната информация, но останах със следното впечатление:

Дружеството:
1. сключва гражд.договор със СОЛ
2. не удържа осигуровки на СОЛ
3. не удържа авансов данък по ЗДДФЛ на СОЛ
4. не подава Д1 за платената сума на СОЛ
5. не подава Д 6 за удържан авансов данък по ЗДДФЛ, тъй като СОЛ си го внася.

СОЛ
6. СОЛ представя декларация пред дружеството, че е СОЛ
7. СОЛ не приспада нормативно-признати разходи, тъй като е свързано лице
8. СОЛ издава на дружеството сметка-фактура по реквизити на Зскчет. за получения от дружеството доход
9. СОЛ декларира сумата в ГДД по чл. 50, където се изчисляват и дължимите осигуровки и данък върху въпросния получен доход. (какъв документ обаче прилага към ГДД не ми стана ясно - сметка-фактура с реквизити по Зсчет вероятно????)
10. СОЛ подава декларация по чл. 55 до края на месеца, следващ тримесечието, когато е получен доходът.
11. Какви осигуровки трябва да плати СОЛ не ми стана много ясно

Представи си на човек , учил или живял в САЩ примерно да му искат сертификат за езика . Или на чужденец , чийто роден език е този точно.......Варианти всякакви , но фирмата да си прецени за целите на дейността и какво да изисква.

Благодаря за отговорите. Може би не поставих достатъчно ясно въпросът: назначаването е по-скоро формално, т.е. интересува ме чисто законово и от гледна точка на съответните институции дали има проблем, ако няма висше филологическо образование за подобна длъжност.
Здравейте,
Интересува ме мога ли да назнача лице на трудов договор на длъжност преводач - код 2444-6006 от НКПД - което има висше образование, но не е филологическо или преводаческо специално?

Предварително благодаря!
Мноооого интересно питане.
Според мен останалите дни - в кл.16.4 и само здравно.
Но това е само според мен.

Та в крайна сметка отговора от НОИ: били възможни и двата варианта. Макар че мен малко ме съмнява, по-скоро служителката е сгрешила първият път. Щото кое лудо СОЛ ще взима болнични, за които нито ще получи обезщетение, дните в болнични нито ще му се зачетат като осиг.стаж, и ще трябва да плати пълни осигуровки за дните на болнични, все едно не е било в болнични. :-)
Мддааа, интересно е. Особено защото от НОИ ме накараха да коригирам нещо, което пък сега да си върна обратно. Аз затова искам законова база, а никоя институция очевидно не знае, или поне не по телефона. :-)
Уточнение: СОЛ се осигурява на високия процент за всички рискове.
Здравейте,

Имам следния щекотлив въпрос.
На самоосигуряващо се лице е издаден болничен лист за гледане на болен член от семейството за 30 дни. От тези 30 дни НОИ изплаща обезщетение за 10 дни, както е по закон.

По какъв начин трябва да се посочат дните в болничен, но без право на обезщетение в Декларация 1?

За дните в болничен без право на обезщетение същото самоосигуряващо се лице дължи ли осигурителни вноски в пълен размер /ДОО, ДЗПО и ЗОВ/ все едно тези дни са отработени или дължи само здравните осигуровки от 4,8%.

Благодаря!
Извинете, да Ви попитам - нали не искате да кажете, че тези, които "опират" до форумите са незадълбочени и им липсва детайлност ?

Искам да кажа, че нямаше да опирам до задаването на елементарни въпроси. Сигурно щях да задавам сложни обаче :-). И точно това ми харесва в тоя форум, че не се разводнява като разни други, където хората /жените особено/ се обиждат и се чудят как да се надприказват. Ето че и в тази тема със забележката на “колежката“ по-горе да съм четяла, се получи точно това. Като няма какво да каже, просто да си мълчи, и да не си губи времето с мен-новаторката-питаща-и-нищо-неразбираща. :-) Ако в сектора на счетоводството /подобно на много други в България/ нещата вървяха, както трябва, такива като мен щяха да си плащат с удоволствие на професионалните счетоводители, а вероятно и отделно на ТРЗ специалист /както би трябвало да е/, и да си се занимават с основната дейност, която им е на сърце :-)
Дано не греша, но при ГД, който след приспадането на необходимо присъщите разходи спадне под МРЗ се удържа само ДДФЛ. Не знам при преводачите има ли особености.
Може да си поиграете с този калкулатор, там се задават условията и изчислява всичко: http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php


Благодаря за краткия и точен отговор :-)
С лиск да бъда цензурирана, ще кажа следното:
Новатор, много често задавате въпроси свързани с трудови договори и осигуряване, уж за близки и познати. Ако мислите сериозно да за се занимавате с тази дейност ще трябва да четете повече. Не става само с въпроси по форумите.
Може да сте новатор, но няма да измислите нито нов КТ, нито нов КСО. Е, вярно е, че и КТ и КСО /особено КСО/ много често се променят, но основните принципи си остават.
Четете!

Г-жо/Г-не,

Извинявайте за причиненото ви неудобство и задаването на глупави въпроси. Добрите ми впечатления от този форум са, че се отговаря точно и ясно на конкретни въпроси, каквито смятам, че моите са. Не съм професионален счетоводител/ТРЗ специалист, но си оправям сама нещата на собствената си дейност, която включва и близки и познати. И това се наложи преди няколко години именно поради непрекъснатото вдигане на цените от страна на “колегите“-счетоводители. Не виждам какъв ви е проблемът. С моето чувство на задълбоченост и детайлност, мога да ви кажа, че ако бях професионален счетоводител, едва ли щях да опирам до каквито и да е форуми. :-)
Бъдете здрав/а!!!
А за каква работа ще е ГД?

Услуги с чужди езици.
Здравейте,

Бихте ли ми дали съвет - искаме да напишем граждански договор за лице за месеците от края на август до края на декември. Може ли да дадете съвет каква сума да напишем, за да се плащат по-ниски осигуровки, /лицето не е пенсионер/?
Как е най-удачно за всеки месец по отделно ли да сключваме граждански договор?
За всеки месец ли се подава Д1 за този граждански договор? Сумата по гражданския договор включва ли се в Д6?

Благодаря ви!
Здравейте,
На един от съдружниците в ООД /и двамата се осигуряват като СОЛ, като имат права за управление заедно и по отделно, вписани в Търговския регистър/ предстои излизане в болнични за БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО. За да си получава жената майчинството и да не правят спънки от НОИ:
1. Трябва ли да се предприемат някакви стъпки - да се подават някакви декларации в Търговския регистър, НАП или НОИ?
2. Достатъчно е ли е просто жената да спре да подписва всякакви документи, свързани с фирмата, без да подава нищо?
3. Има ли разлика в това, което трябва да се направи за първите 45 дни преди самото раждане и за останалия отпуск по майчинство до навършване до 1 година на детето и после до навършване на 2 години?
4. Предполагам по време на отпуска по майчинство за майката трябва да се подава Д1 и да се полагат осигуровките в/у болнични от 4,8 %.

Благодаря!
Ще помоля за малко помощ за изчисляване на стаж за трудова книжка, тъй като чета наредбата за трудовите книжки, но нещо се омотовам с тия 21 дни= 1 месец. Лицето е работило
от 6 ноември 2012 до 8 февруари 2013 (първият неработен ден-поне така знам, че се пише в трудовите книжки)


За същото лице ми трябва да изчисля и общият му стаж на всички длъжности:
от 6 ноември 2012 г. до 11 септември 2013 г. (първият неработен ден).


Благодаря предварително за помощта!!!
Здравейте,

Имам следното питане: баща ми е с лошо счупен крак в болница, месеци наред ще е възстановява по думите на лекарите. Майка ми е придружител - ще й издадат болничен за престоя там. Има ли значение за колко дни ще е нейният болничен, за да бъде изплатен - чета нещо за обезщетение до 10 календарни дни в една календарна година, но че ако бил по-дълъг болничният, се зачита за трудов стаж, но за останалите дни не се изплаща обезщетение - така ли е?!?...

Тъй като тя ще трябва да тръгне по-скоро на работа, мога ли аз да взема такъв вид болничен за гледане на близък, след като тя тръгне на работа - за колко време е възможно и за колко дни биха ми изплатили обезщетение???

Благодаря!