Дохода е получен 2023 - приложение 6 и облагане. Поне така беше през 2022
Като как е получил субсидии, пък и издал фактура за произведена от него продукция , а и подал декларация с 60% НПР??? Нещо не се връзва, или въпроса не е точен.
Здравейте. Фирма не регистрирана по ДДС - кафе аператив предлага топла кухня - полуфабрикати и няма отделна група Г на касовия апарат. При проверка е установено. Какви могат да бъдат санкциите за това нарушение? Фирмата не е регистрирана по ДДС. Благодаря за вниманието.
Здравейте, да споделя и тук - и на тези ЗП - които се облагат с НПР след дълга дискусия в групата във фейса стана ясно, че трябва да им подадем и отчет в НСИ. Отчета там по ЕГН. Въпреки, че излиза предупреждение, че няма такъв субект. Остава маркирано като предупреждение. Дали ще подадем или не, е въпрос на доста умувания. От разговор със служител от НСИ стана ясно, че имат някакво указание за това. А разплащателна агенция и от Мин. на Земеделието при среща със земеделци са им казали, че при кандидатстване по мерките, ще го търсят. Отговора на НСИ беше - че те няма как да им заверят копие, ако няма подаден. Подадох вече два. Ползвам отчет за несъставящи баланс. Приход продукция , други приходи -субсидията и посочена като финансиране, без да посочвам от правителството , защото мерките са различни и не се знае -местно финансиране или от ЕФонд, други разходи 60%. Дали е правилно???? не съм на 100%, ако не ще подадем и корекция.
Здравейте, ЧЕСТИТА НОВАТА 2023! Благодаря за навременната информация, но при запазване на МОД, следва ли да се променят заплатите където са на МРЗ - 710,00 лева. Необходимо ли е да се променят на 780,00 лева?
Здравейте, Трябва Ви отново да направите регистрация в програмата на НОИ за подаване на болничните, като упълномощено лице /ако подавате с Ваш подпис/ и с БУЛСТАТА. В системата за подаване на болничните автоматично като изберете ЕИК се зарежда да подаваме болничен. Не е необходима ново упълномощаване. Само файла на болничния да е с осигурител по БУЛСТАТ. Дано Ви бях полезна. Успех.
Добро утро и успешна седмица. На 07,01. подадох декларация за ДДС на ФЛ, регистрирано по ЕГН. Системата я обработи, появи се в подадените декларации, обаче не дава възможност за разпечатване на уведомлението - изписва ми че нямам права. Това за мен означава, че трябва ново упълномощаване с новия БУЛСТАТ.
Здравейте, а за аптеките, които работят по договор с НЗОК има ли "ОЛЕКОТЕНО СУПТО"? За тях нещо има ли което да ги облекчи? Благодаря
И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ... това поне можем да си пожелаем без да се притесняваме.
И друг момент. Клиентите плащат в брой, много рядко на пост терминала. Клон на банката в града /"селска аптека"/ затвориха всички банки в "селото". Всеки ден кой ще ходи до града да внася парите от оборота и да превеждаме по банка????? Въпроси много без отговор за сега. Но.... това не го мислят като мен, закона е приет. След като не може да го спазиш - спираш да работиш, идва "Веригата", зарежда си аптеката с вътрешни документи и работи.... лошо няма. Но..... в 18.00 часа най- късно вечер вече няма аптека в селото, защото са затворили, работното време е свършило. Събота и неделя също.  Това грижа за хората ли е?  Не е грижа за нас, хората. Това е грижа за бизнеса на тези които са там горе в Парламента.     
Добро утро. В аптеката зареждаме стока от един и същ доставчик. На месец само се събират над 10000.00 лв.  Плащаме по банка, това което склада ни е дал на разсрочено плащане, на ден имаме поне по четири в някой случай шест фактури Дали складовете на едро ще искат да се работи само по банка? А таксите не са хич малки. Ние си правим банкирането - електронно и пак имаме такси от порядъка на 60-70 лева месечно. Без месечната такса, а сега ще бъдат и по високи. Всички банки си вземат такси дори при електронно банкиране щом е бизнес клиент..... Та няма безплатен обяд. Това което се приема на мен ми изглежда само лобистко - има там горе хора защитници на определени интереси. Няма нищо общо с приказките за облекчаване на бизнеса. Вилата все още има място да бъде забивана. Има още оцелели, които не са от нашите.
Добър ден на всички. Отново искам да продължим дискусията по този въпрос. Ако сега лице ЗП се облага с НПР 60% отново ли остава така, или задължително преминава на облагане по чл. 29а? Мисля, че не но.... може да не съм прочела всичко. Благодаря.
Здравейте, ЕТ , респективно по ЕГН излизат задължения по данъчно осигурителната сметка за период 2007,2008 2009 година. През 2013 година има образувано производство и са прехвърлени към публичен изпълнител. Минали са 5 години от 01.01.2014. Може ли сега лицето да подаде заявление за отписване и дали всяко задължение да бъде описано едно по едно или  всички заедно като сума и лихва? Благодаря на отзовалите се.
Добро утро и предпразнично да споделя начина на работа в аптеките. Мисля, че доста от Вас работят и с аптеки.  В една аптека, която работи със здравна каса още преди години имаме връзка -софтуер от компютър и касов апарат. При продажба /изпълнение на рецепта, независимо дали е по НЗОК/ въвежда се лекарството и го изписваме. Излиза касов бон за цялата сума. Ако лекарството струва 5.00 лева, 3.50 излиза платено в брой, 1.50 излиза плащане с чек. Така набраните суми за периода от 15 дни се натрупват, прави се отчет за НЗОК и те ни плащат по този отчет. В касовия апарат е цялата сума, независимо, че ние я получаваме след 30 дни по договор с НЗОК. Другите продажби /свободна/ продажба се изписва в момента само в брой. Дали ще е необходим нов "Софтуер за управление на продажбите"? Мисля, че ние си го имаме още от преди години.   Сега само предстои да приведем нещата във връзка с верификацията на лекарствата - " един нов бар код четец" и софтуерната фирма да ни направи връзката. Ще се радвам да споделите опит от вашата практика.
Добро утро на всички. Честит празник на децата. Свържете се със счетоводител и дали не трябва преди да издадете фактури не следва регистрация по ДДС по чл. 97а. Не е много лесно да Ви бъде даден някакъв отговор във форум. Относно осигуровките ако сте подали ОКД 5 за започване на дейност ги дължите от датата на дейността.
Здравейте отново. Не знам какво ще предложат и какво точно ще направят. Ние така или иначе обработваме лични данни в специален софтуер за работа с НЗОК. Свързани сме и със система където изпращаме директно отчета в РЗОК. На рецептите за наркотични /зелените/ искат вписана лична карта и ЕГН на получателя на това лекарство, въобще работата на аптеките е все работа с лични данни и никога не знаем колко рецепти и нови клиенти ще имаме. Ако трябва да попълваме декларация на всеки че е съгласен да му обработим рецептата не знам как ще стане. Въпроси на които нито имам отговор, нито какво точно да се прави. С фирмата, която поддържа софтуера разговаряхме и сега подготвят ъпдейт за криптиране, но това мисля че няма да бъде достатъчно. В самата програма влизаме с парола, 
Добро утро на всички. Преди бях писала, че от РФК получихме писмо до търговците на дребно с лекарства, че искат да разработят "кодекс на поведение" и да акредитират БФС /Български Фармацевтичен Съюз/, като надзорен орган. Естествено срещу заплащане и после месечен абонамент за поддръжка. Въпроса ми е към счетоводители на аптеки - Дали това, което ще ни предложат горните организации е достатъчно да покрием изискванията на регламента и ако не какво още ще бъде необходимо? Предварително благодаря.
Добро утро. След като прочетох малко по диагонал искам да споделя, че вече разните съюзи на лекари, фармацевти се задействаха и ние като една "Селска" аптека, която работи със НЗОК попадаме изцяло в регламента. Но от БФС /Български Фармацевтичен Съюз/  подготвят някакъв "кодекс" /цитирам по памет/ и искат от аптеките да се включат и заявят до 15 април, естествено срещу заплащане и то неуточнено, само цитирано, че струва не малко средства.  В конкретния случай има един магистър и един оператор на компютър, да въвежда рецептите.  Това повече ми прилича на системите за самоконтрол и по този начин да се намира работа на службите които не произвеждат, а само консумират. Няма грижа за производството в тази наша държава, дирекция след дирекция, регламент след регламент и само дейности без производство. Задавам си въпроса: Докога няма да произвеждаме, а само ще консумираме?   
Здравейте. Имам сходен случай: лице започва дейност като упражняващо свободна професия от  08.02.2017  до 31.08.2017 год. От 01.09.2017 до 31.12.17 и продължава да се осигурява във ЕООД като само осигуряващо се лице.  В Т 1 и 2 дохода на 11 месеца и изравнява.  Няма в ЕООД личен труд. Осигуровките и от Своб. проф. и в ЕООД приспадаме в декл. по чл. 50. Права ли съм? Предварително благодаря и успех на всички.