Начислена лихва по доосигуряване към НЗОК по ГДД може ли да се плати заедно с месечната вноска към НЗОК с едно платежно.
ЕТ СОЛ има 39г. стаж и ще подава документи за пенсиониране.От 2000г.до сега се е осигурявал и са заверени годините в осигур.книжка.Обаче през 1997 г.,1998 г.,1999 г. е развивал дейност и е подавал ГДД,но не се е осигурявал.Никога не са му излизали задължения за плащане на тия осигуровки.Сега тези 3 години без осигуряване ще окажат ли влияние на размера на пенсията и на индивидуалния коефициент,защото като СОЛ не може да се откаже от тях.
Питам,защото си мислех,че съдружник участва с личен труд само ако е на граждански или трудов договор.
Подава Окд 5 в НАП, а нещо в дружеството трябва ли да се впише.В годишната декларация за  облагане на доходите на физически лица попълва ли облагаем доход и с какво го доказва този доход , с какъв документ.Започва да се осигурява на 420 лв.Трябва ли да има реално получени доходи.
 Неработещ съдружник в ООД иска да се осигурява като СОЛ. Какво е необходимо да направи за да докаже,че извършва личен труд в дружеството.
A дали може за старо време да се подаде за започване с ПИК по електронен път и после да са подаде за спиране пак с ПИК без да се ходи до НАП.
Delphine,какъв документ ви издадоха от НОИ.
Не знам как да постъпим.В първата осигурителна книжка има 2 осигурителни номера издадени от РУСО, защото се е осигурявал от ООД като съдружник до 1997 г.,а после се самоосигурява от ЕТ от 2000 г. Книжката е заверена с печати и изчислен стаж от ООД -то и отделно от ЕТ-то.Издадена е втора книжка-продължение през 2012 г. и в нея са заверени останалите години до 2012 вкл. като остава да се заверят 2013 и 20014  и книжката свършва.Моля дайте съвет кое е по-разумно да се направи.
При справка с ПИК на СОЛ - ''история на осигуряването'' излиза - ''няма данни'', а се осигурява от 2000 г.  Веднъж в НАП казали,че не е подадена Окд 5 за започване.Това ли може да е причината. Осигурителната книжка му е заверена от НОИ от 2000 г. до 2012 г.и се е осигурява до момента. Как сега да подаде Окд 5 са спиране на дейност чрез ПИК.
Печалбата е 5550 лв.Ако разходите са празен ред ,Приходите-6,тогава печалбата трябва да се пише -6 ,така ли е .          Или приходи- 5,разходи -празен ред, печалба- 5.
Случая е следния. ЕТ - Приходи 5800 лв.от услуги. Разходи 250 лв. В отчета за статистиката е писано за приходи в хиляди лева 5, за разходи в хиляди лева- празен ред ,за печалба 5 . Правилно ли е направено.
Искам да попитам ,при попълване на Годишен Отчет за Дейността на ЕТ несъставящо баланс за НСИ, в Отчета за Приходите и Разходите ,когато стойностите са под 1000 лв.какво се вписва .И ако няма никакакви стойности вписва ли се нещо.Примерно разходите за суровини и материали и външни услуги са 300 лв. Вписв ли се 0, или остава празен реда.
  За дейност - доставки на стоки и извършване на услуги за обзавеждане на жилища,офиси и др.,кой код по КИД е най-подходящ.
Можем ли да подадем Декл. по чл.50 ЗДДФЛ на ЕТ в пощенски клон,който издава входящи номера на декларациите, при положение,че по деларац.6 има да се довнасят осигуровки,а в пощата не дават протокол за приета и обработена декларация 6.
Българска фирма, нерегистрирана по ДДС ще извършва обзавеждане на апартамент в България,закупен от немски гражданин на стойност около 10 000 лв.  Необходима ли е регистрация на фирмата по ДДС за тази сделка.
А не е ли по-добре да се спре осигуряването,да се подадат докум. за пенсиониране в НОИ и после след излизане решението за пенсиониране отново да възобнови дейността и да подаде декларац. ,че като пенсионер ще се осигурява само зравно.
ЕТ не е имало дейност през 2014 г. Трябва ли да подава ГДД и ГОД.
Значи, при прекъсване на дейност само в НАП , а при прекратяването на дейност ли се отива и до Агенцията по вписване.
Какви са процедурите при прекъсване /замразяване/ дейността на СОЛ / ЕТ/.Каква е последователността на действията и през кои инстанции се преминава.