Ако е закупено МПС от ФЛ и в договора са посочени той и съпругата му като продавачи, как се посочва в справката - двете лица поотделно и сумата се разделя по равно или ....?
Здравейте,
Реших да се обадя на националния номер на НАП и ето какъв отговор ми дадоха:
Независимо от всичко (т.е. разпоредбите на ДДФЛ) не фатално да се посочат в справката доходите на всички ЗП-та  (независимо дали се облагат по чл.29 или член 29а), по-фатално би било ако не се посочат и доходите трябва да са с ДДС. Какво мислите за този отговор?
Благодаря nagletsa,
Но ако ЗП-то рег. по ЗДДС е задължео да асе облага по чл. 29а от ЗДДФЛ, тогава е ясно - няма да се включат в справката, но ако не задължно - остава въпросът как да разбера дали ЗП-то се облага по чл.29 или по чл.29а.
Здравейте,
През годината имам изплатена сума на ЗП (регистриран по ЗДДС) по фактура с ДДС. Въпросът ми е трябва ли да включа това лице ЗП в справката и ако трябва - сумата с или без ДДС трябва да е?
ОК! Благодаря
Прочетох цялата тема и стана ясно таксите на ЧСИ и нотариусите са включват в справката. Въпросът ми е сумата, коята се посочва с ДДС ли трябва да е или без ДДС
Здравйте,
Прегледах много теми относно гр.д. във форума, но не успях да открия отговор за моя казус и за това реших да го поставя тук. Имам лице на гр.д. през м01.2015, което декларира, че за януари е осигурено на няколко основания и общия му осигурителен доход надхвърля максималния. Ясно е че за него осигуровки няма да се внасят, а само ще се удържи ДОД. Въпросът ми е трябвали да се подадат д1 и д6 за това лице и какво трябва да се попълни в тях?
Сега прочетох коментар на nean  http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=9944.msg58874#msg58874 и от него разбирам, че ако ЗП  са избрали да се облагат по реда на чл. 29а ЗДДФЛ доходите не трябва да се посочват. Но как да знам дали са избрали по този член да се облагат. Моля за съвет.
Здравейте,
Имам следния случай: фирма е купила през 2013 продукция от земеделски производители, които са регистрирани по ДДС. Въпросът ми е трябва ли да са посочат в справката по чл.73 изплатените суми на тези ЗП и ако трябва, сумата с или без ДДС се посочва?
Здравейте,
Прочетох в закона, че авансовата вноска за първото тримесечие се прави до 15 април, а размера им се декларира с ГДД. При ЕТ ГДД се подава до 30 април. Какво трябва да се направи в случай, че ЕТ реши да си подаде декларацията между 15 и 30 април?
Да, ясно! Много ви благодаря за съветите. Ще го обмисля и ще реша какво да правя.
Добре, правилната фактура ще я пусна от друг кочан с февруарска дата, но не мога да я включа в СД за февруари, а за април, а и протокола за анулиране на грешната ще е с априлска дата. Как ще стане това?
Фактурите, които издавам са от кочан. Последната ми фактура е с номер 525 от 31.0314. Как да издам правилната фактура с номер 526, а с дата от февруари?!?
Да разбирам, че не е проблем фактурата да е от април а фискалния бон да е от февруари!
Как със същата дата? След грешната фактура имам издавани други фактури включително с мартенски дати.
Пропуснах да спомена, че в случая фактурата с грешния получател е описана в нашия дневник за продажбите за февруари, а не е описана в дневника за покупките на грешния получател.
А относно касовия бон - какво да правя с него? Правилната фактура ще е с априлска дата и към нея да прикрепя същия бон или и него да анулирам и да пусна нов.
Здравейте,
Имам следния проблем: През месец февруари съм пуснал фактура с касов бон, в която съм объркал получателя т.е написал съм данните на друг наш клиент, а не тези на който трябва и сега ми я връщат. Фактурата е включена в СД по ДДС за февруари. Какво трябва да направя за да оправя нещата.
Благодаря ти    irenabrili  :smile1:
Лицето е назначено на ГД при мен за периода 01.02.2013 - 31.12.2013, но то е на основен трудов договор в друга фирма. Ще му изплащаме хонорара сега през декември. Доколкото разбирам от предишните коментари трябва да се подадат д1 за това лице за всички месеци от февруари до декември. Въпросът ми е тези д1 като основни или с код корекция трябва да бъдат и може ли с една обща д1 да се направи или трябва за всеки месец поотделно да бъдат
Здравейте,
Имам подобен случай и искам да питам д1 като основни или коригиращи трябва да се подаде. В моя случай лицето е на трудов договор при друг работодател.