Дружество извършва консултантски услуги. Дейността се извършва от управителя.
В момента се извършва услуга в Бейрут,Ливан по силата на сключен  договор.
Получателят на услугата е данъчно задължено лице, регистрирано в Ливан. Съобразно разпоредбите на чл.21, ал.2 от ЗДДС , доставката на услугата е на територията на Ливан. На основание чл.86, ал.3 от ЗДДС данък върху добавената стойност не  сеначислява, тъй като доставката е с място на изпълнение извън територията на страната.
Във фактурата за доставката на услугите като основание за неначисляване на данъка посочвам „обратно начисляване - чл.86, ал.3 във вр. с 21, ал.2 от ЗДДС“, а стойността на данъчната основа по доставката е  в кл.18 на справката – декларация за съответния данъчен период.
Имам нужда от съдействие по два въпроса:
1.Как следва да се третират фактурите за покупки, издадени към фирмата от доставчици, които са данъчно задължени лица от държави, членки на ЕС /напр.Гугъл, Ирландия и Испания/ и от данъчно задължени лица от държави извън ЕС / напр.Майкрософт, САЩ/. Следва ли да се издават Протколи по ЗДДС?
2. Дружеството има сключени договори с физически лица от ливан за извършване на анкети. С какъв документ трябва да се обоснове този разход?

Направих корекцията на Декларации 1 и 6 за 2019 г.. Внесените през 2019, но недължими суми ще останат ли в сметката на лицето за бъдещи плащания или трябва да се направи искане за възстановяване?
Здравейте, колеги.
СОЛ /ЕТ -специализирана медицинска помощ/ има внесени и декларирани осигурителни вноски върху 560 лв. Подадена е и годишна данъчна декларация и декларация6. През цялата година лицето има внесени осигурителни вноски по трудов договор върху МОД - 3000 лв.
След прочита ми на Наредба Н-8 смятам, че лицето има право на корекция на подадените Декларации 1 и 6 за 2019 г. в намаление /с дни без осигурителен доход/ и корекция на ГДД с увеличение на данъчната основа. Моля за още мнения по въпроса.