Стоката ще пристигне с митническа декларация и нея ще включите в дневника.
Здравейте,
моля за мнение!
ЕООД има натрупана неразпределена печалба част от, която няма да бъде разпределена в дивидент (приблизително 100х). Дружеството е регистрирано със символичен капитал и през годините натрупва активи. Едноличният собственик иска да се увеличи капитала за сметка на неразпределената печалба. Необходимо ли е да се доказва стойността на активите, напр. стойноста на собствен офис към момента на взимане на решението? Ако с приемането на отчета за 2022г. се вземе и решение за увеличението в какъв срок трябва да се впише и каква трябва да бъде последователността на вписванията?
Благодаря!
Здравейте, моля за коментар по старата тема с ел. магазини и регистрацията им в НАП.
В случай, че ел. магазин, който до сега не е имал задължение да се регистрира в НАП вземе решение да започне да приема неприсъствени плащания, извършвани с дебитна или кредитна карта коя дата за начало на работа на ел. магазин посочва? Датата на която ел. магазин ще започне да приема неприсъствени плащания или датата на, която фактически е заработил преди 2-3 или 5 год.? Не откривам да е коментиран този случай.
Благодаря!
Здравейте, СОЛ получава писмо да направи корекция на декл.1 за 2020/2021, защото е декларирало осигуряване на високия процент, но е подавало декларации и е внасяло на ниския. Тази корекция води след себе си и декл. 6 и гдд, те в какъв срок трябва да се коригират или трябва да е едновременно? До сега не ми се е случвала такава ситуация... Благодаря!
Благодаря!
Осчетоводена е за разход, и според мен не би трябвало да участва никъде. Попълних табличката за да видя как ще излезе, получената разлика е отрицателна...
Здравейте, моля за помощ по следния въпрос.
ЕООД има банков заем (ипотечен), който се плаща регулярно главница и лихва. Лихвата как, къде и трябва ли да се опише в ГДД?
Благодаря!
Благодаря ви!
Отбелязах я в справка декларация, но по неясни за мен причини пак искат декларация.
Здравейте,

Въпроса ми е лаишки, но ще възстановявам ДДС за първи път. Декларацията за банкова сметка в свободен текст ли е или има бланка? Ако има бланка къде да я намеря, че нищо не откривам.  Много благодаря!
Да, има вземане. В ГДД трябва ли да се покажат в увеличение?
Здравейте,
През м.08 и м.09/2020 има отчетена продажба към население с отчет за извършени продажби. За някои от артикулите клиентите са използвали отстъпка (общо за около 20 лв.), но в отчета са отразени с редовна цена, ДДС е начислено и платено Ясно е, че няма да има плащане, а и не искаме да има. Как е най-правилно да се изчисти остатъка по клиента?
Благодаря!
Здравейте,
ЕООД регистрирано по ДДС иска да закупи употребяван лек автомобил от Белгия. Продавача е ДЗЛ, което ще издаде фактура на ЕООД-то. Автомобила ще се използва както за фирмени, така и за лични нужди.
Ако разсъждавам правилно трябва да се внесе ДДС с протокол по чл.117 (дейността на фирмата не позволява данъчен кредит), като при определяне на данъчната основа се включат всички документирани разходи за покупката на автомобила. Завежда се ДА с данъчната основа. Данък върху разходите ще се определя на 50% (за да се избегне писането на пътни листи), включително и на амортизацията. Признава ли се за разход цялата платена сума за автомобила? Има ли още нещо, което изпускам?
Благодаря на отзовалите се!
Ще използвам тази дискусия за сходен въпрос.

ГДД на СОЛ на патент,в колона 5 на таблица 1 и 2 за определяне на окончателния размер на осиг. доход трябва да попълня дохода/12 за всеки месец само за целите на осигуряването или...

Благодаря!
Здравейте,

Моля за помощ по следния случай. ЕООД регистрирано по ДДС внася стоки от ЕС и Китай.
Имаме фактура от китайска фирма, а фактическата доставка на стоката е от склад в ЕС. Имаме товарителница и сме разпечатали от куриера пътя на пратката. Други документи няма да ни предоставят. Въпроса е след като не сме минали митница, нямаме информация кой и как е внесъл стоката в ЕС нито документи за това и подозирам, че няма и да ни предоставят, какво правим с тези стоки, как да ги отразим?
Блатодаря!
Здравейте,

Моля за помощ по следния случай. ЕООД регистрирано по ДДС внася стоки от ЕС и Китай.
Имаме фактура от китайска фирма, а фактическата доставка на стоката е от склад в ЕС. Имаме товарителница и сме разпечатали от куриера пътя на пратката. Други документи няма да ни предоставят. Въпроса е след като не сме минали митница, нямаме информация кой и как е внесъл стоката в ЕС нито документи за това и подозирам, че няма и да ни предоставят, какво правим с тези стоки, как да ги отразим?
Блатодаря!
Здравейте,
има много изписано по темата за приспадане на загуба, но моля за едно уточнение, защото ми се случва за пръв път. През 2018 имаме загуба 10000, през 2019 имаме печалба 20000. Приспадам цялата загуба и плащам данък върху 10000.
В ГДД, това намалението го посочвам само в колона Б - Намаления. Точка 4, от част ІІІ се маркира само за преотстъпване по чл. 167 от ЗКПО, което не е нашият случай. Не прилагам Удостоверение за липса на задължения, само попълнена помощна справка.
Моля за мнение дали правилно разсъждавам.
Здравейте, моля за мнение по следния казус.
Ние сме фирма, която продава он-лайн стоки, приемаме плащания само по банков път. Фирмата се регистрира като търговец в Амазон, като стоките се изпращат само в Европейския съюз от България, плащанията си приемат от Амазон и на нас ни ги превеждат по банкова сметка. За всяка направена продажба се издава фактура, но не от нас, а от Амазон с нашите данни, с начислено ДДС 20 % когато е за физ. лице. Фактурите са с номер INV-BG-123456789-2019-1, INV-BG-123456789-2019-2.... За нас това си е продажба, която ще се осчетоводи в дневника, може ли да се посочи този номер в дневника за продажби или трябва да се осчетоводи като друг документ и какъв да бъде той?
Здравейте, как трябва да се направи корекция на протокол за ВОП в дневник продажби, който е осчетоводен в грешна колона. Протоколите са от м. Януари и Февруари.
В нашия случай собственика е единственият свързан с дружеството, няма назначени нито управител, нито служители. И желанието му е чрез него да извършва услуги за български и чуждестранни клиенти, докато работи по трудов договор  в Англия.