Благодаря! Зная, че не приспадам, но за  това , че ДДС ще го отнеса на разход, не съм съобразила!
Спорна  седмица!
Здравейте!
Ще помоля за помощ, какви статии се вземат за осчетоводяване на Протокол по чл.117, когато фирмата е регистрирана по чл.97А от ЗДДС?Получава фактури за реклама от Фейсбук.
Протоколът   се отразява само в Дневник Продажби и ще се дължи ДДС .
Така осчетоводявам: 496/499 и 496/453,2 - в Дневник Продажби. После извън Дневник продажби вземам 499/496 . Сметка 499 се закрива, но см.496 остава с дебитно салдо ДДС -то за внасяне. Моля за помощ!
дар точно това, но бързах да задам въпроса и съм допуснала неточност, извинявам се!
Здравейте!
Колеги,тази година дали ще може да подаваме декларациите по чл.55 от ЗДДФЛ с баркод?
Услугата е предоставена в м.12 и получена в м.12.Но има и едно допълнение, което сега ми се съобщава, че в м.11.23 има отново гр.д. със сума 54 х.лв.И при тази ситуация спрямо  м.12. 2023, облагаемият оборот за период 12.22 - 11.23 е 94 х.лв.
Благодаря!
Тъй като сумата ще се получава в м.12.23, м.12.22 вече е извън 12 мес. период за оборота.
Здравейте!
Физическо лице е получило сума по гражд. договор в 2022 г., м.12 48000 лв.
В м.12.2023 също ще получи сума по гражд.договор.И тъй като за регистр. по ДДС се разглежда период, не по- дълъг от последните 12 месеца преди текущия, за да не се премине прага за регистрация, защото този период започва от м.12.2022 да се брои,ако текущ месец, в който е получена сумата, е м.12.2023, сумата за получаване трябва да е сумарно до 100 000 лв., вземайки предвид и тези 48000 лв. от м.12.22 .
 Моля за мнение правилно ли разсъждавам?Предварително благодаря!
Здравейте!
Обещах да пиша за резултата от подаването на Окд-5. Първо направих опит да подам от Булстата на фирмата , в която местя осигуряването, като чекнах упражняване на дейност и съответно вида осигуряване..Не беше приета, с мотив, че вече има подадена такава декларация за упражняване на дейност.Следващата стъпка -  Подадох последователно: прекъсване на дейност на този Булстат и още една - възобновяване на дейност от същата дата с желания вид осигуряване. Проверих в Справката за осигуряването на това лице дали  се е отразило всичко - Изписва - Активен с осигуряване от желания Булстат.
Благодаря за отговора! Веднага ще го направя, но дали ще ми приеме системата това да стане от 01.01.2022, май съм закъсняла.Лицето е на високия процент.
Здравейте! Имам физическо лице, собственик на три ЕООД-та. Естествено ,се осигурява првз едното от тях. Тази година иска да променя осигуряването му през една от другите две фирми. Това документално как става, с прекъсване и започване на дейност, подавайки Окд-5? Според мен няма значение  през кой Булстат ще  бъде осигуряването, но ако греша, моля за съвет! Предварително благодаря!
Привет! От напрежение изключих - когато приходи и разходи са под 500 лв., кое Г подаваме до утре? Ако е Г3, прилагаме ли Декл. чл.38 от ЗС?
Здравейте!
Искам да назнача лице на работа като продавач и сервизен техник в обект за  пожарогасители.Затрудняв ам се с КИД. Спряла съм се на 47.78. Правилно ли съм се насочила? Благодаря!
Здравейте!
 Имам такава ситуация: Майка, СОЛ, се връща на работа при навършване 6 месеца на детето и е на осигуряване с право на болнични. Майчинството се прехвърля на бащата до навършване на 1 година на детето. От тази възраст  ще се прехвърля отново на майката.Датата е 06.10.2020. Детето няма да се дава на ясла.Във фирмата на майката ме интерисува какви документи да подам в 3 дневен срок от тази дата.Като майката ще продължи да работи. Според мен се подава Приложение 11.В него може би трябва да избера:"   Пар. обезщетение при неизползване на отпуска  за отглеждане на дете до 2г. възраст по чл.54 от КСО."
И удостоверяване на следните обстоятелства:
т.1 Лицето е осигурено като СОЛ.
т.3 Код за вид осигурен
т.16  Отглеждане на дете до 2 г.възраст - продължавам да упражнявам дейност като СОЛ.
Дали разсъждавам правилно относно документирането?
Благодаря! Така си мислех и аз , но в бързината пуснах с ПИК вече една Декл.7. Как мога да я залича?
Пенсинер/ по възраст или с телково решение/ с ЕООД , в което се осигурява само здравно. Прекъсва  временно дейност, във връзка с извънредното положение. Трябва ли да му се подава Декл. образец 7 от датата на прекъсване?
За дружества , които през 2019г. имат приходи и разходи до 500 лв., се подава ГДД, Приложение 11 в НСИ, че е осъществявало дейност, но пр. и разх. за дейността са под 500 лв.
А в  Търговския регистър какво и до кога се подава? Заявление Г2 е с такса, а за Г3 се изисква само тази Декларация чл.38 /9/от ЗС.
Благодаря, оправих се.Преминах през името в кадрова информация. Вероятно е разпознало някоя буква като латиница.
Здравейте! Попълвам спр.чл.73, ал.6, личен труд,на лице с две фамилии. Имах отказ с подадени четирите имена. Подадох отново без фамилията по съпруг. Отново отказ.Моля, ако сте имали подобен случай, да ми помогнете!