Здравейте,
Отдаваме наши складове и офиси под наем, които в Декларация по чл. 14 от ЗМДТ са декларирани, като "други нежилищни". В момента съм в спор с общината, защото те казват, че това са "търговски обекти" и трябва да се декларират както такива. Какво е вашето мнение?
Застрахована е, но застрахователя ще плати на доставна цена, не на продажна.
Клиента иска да му изплатим пазарна цена.
Здравейте,
Превозвахме стока на наш клиент и при разтоварването, част от стоката беше унищожена. Всичко е застраховано и застрахователя ще ни изплати обезщетението на база стойност на стоката към дата на събитието /доставна цена/. Клиента ни изпраща калкулация на стоката с разходи за данъци и марж за продажбата и. Той може да си слага и 300% марж, аз ли трябва да му ги платя? Смятате ли, че това е правилно? Не се сещам къде може да е записано това.

Здравейте,
Някой запознал ли се е с промените в МСФО 16 - Лизинг, които влизат в сила от 01.01.2019г?
Какво мислите по върпоса?

Точно това искам да си изясня. Ако всички заедно сключим договор със СО. Дали ще бъде законово,  договора за надзор, проектиране,строителство също да се сключи със всички съинвеститори, но фактурирането и плащанията да стават само от единия, който след това им префактурира пропоционално на база Договора за поръчка със СО?
Здравейте,
Казуса е следния:
Във връзка с наше инвестиционно намерение е необходимо изграждане на водопровод. Тъй като това нямам как да се случи от страна на Столична община, трябва да го изградим със собствени средства. СО има приета специална наредба за тази процедура, като това става с т.нар. Договор за поръчка. Всички документи и разрешителни по изграждането се издават на името на СО, като накрая ние им даряваме съоръжението. Във финансирането на този проект искаме да се включим няколко фирми. Проблемът е в това, че фирмите изпълнители на проекта не желаят да сключат договор с всички инвеститори едновременно, а искат да има един главен инвеститор от който да си търсят парите. Ако нашата компания стане главен инвеститор, по какъв начин счетоводно ще отчетат разходите останалите фирми?
Съществува едно СПОРАЗУМЕНИЕ между Европейската общност и Конфедерация Швейцария за предвиждане на мерки, еквивалентни на тези, определени в Директива 2003/48/ЕО на Съвета относно данъчното облагане на доходи от спестявания под формата на лихвени плащания.
В него се казва следното: Член 15
Плащания на дивиденти, лихви и роялти между
 дружествата
1. Без да се накърнява прилагането на вътрешните и базираните
 на споразумението разпоредби за предотвратяване на измами и
 злоупотреби в Швейцария и държавите-членки, дивидентите,
изплащани от дъщерните дружества на дружествата майки, не са
 предмет на данъчно облагане в държавата източник, когато:
— дружеството майка е притежавало поне две години 25 % пряко
 минимално участие в капитала на даденото дъщерно дружес-
тво, и
— едното дружество е регистрирано за данъчни цели в държава-
членка, а другото дружество е регистрирано за данъчни цели в
 Швейцария, и,
— няма споразумение за избягване на двойното данъчно облагане
 с трета държава, по силата на което регистрацията за данъчни
 цели на някое от дружествата да се намира в тази трета дър-
жава, и двете дружества подлежат на облагане с корпоративен данък
 без освобождаване и двете приемат формата на дружества с
 ограничена отговорност.

Възможно ли е на базата на това споразумение да липсва задължение за подаване на декл. по чл. 142 от ДОПК?
vilis, има и такива случаи за съжаление, но ако гледаме по този начин аз съм от 14 години гл. счетоводител. Имам собсветна фирма, която не се занимава със счетоводство. И ще трябва да плащам сега на адвокат да ми подава отчетите ли?