Трябва ли да подам веднага декларация обр.1 само с изплатеното обезщетение,или може наведнъж като подавам информацията за заплатите на месец 10ти?
Здравейте, съкращаваме работник и трябва да му се изплати отпуската. Периода който е работил е 22.06 - 10.10. Изчислявам че трябва да му изплатим 6 дни. Понеже 10ти месец не е цял, за база взимам месец 09.
510лв/18*6=170лв  Не се дължат осигуровки и му удържам 10% ДОД.
В обр.1 за месец 10 в кл.31 записвам дохода след приспадане на осигуровки + 170лв
Правилно ли е така?
Как се процедира когато регистрирано ЗП излиза по майчинство. а иска дейността на фирмата да продължи? Кой може да я замества?
Да кажа какво всъщност се случи. Вчера ми носят документа за регистрация по ДДС и на картончето вместо ЗП........ пише ЕТ............ и BG "булстата на ЕТ-то. Според мен са регистрирали ЕТ-то а не ЗП-то. Госпожата която ги е регистрирала незнаела как точно се прави питала колежки и накрая така го направила.
Мерси за отговора и аз така го подадох , но понеже не бях чувала за такива случаи се притесних , да не го направя грешно.
Здравейте,имам регистриран ЗП който се регистрира по ддс има и булстат номер,  на негово име и ЕТ с друг булстат и при регистрацията са им казали че щом има булстат като ЕТ трябва от там да подава декларациите по ДДС и номера им по ДДС сега е булстата на ЕТ-то.Понеже досега не съм чувала за такава практика както и колежките които питах . Сега в електронния подпис ми излиза ЕТ номера за подаване на ДДС с името на фирмата  и булстат на ЗП за осигуровки. Незнам дали обясних добре обаче и аз идея си нямам защо така са ги регистрирали. Ако може някой да обясни повече.Сега в справката за ДДС кое трябва да е задълженото лице името на ЕТ или на ЗП-то да напиша?
Какъв "вид осигурен" се избира при подаване на осигуровки на ЗП пенсионер който иска да се осигурява само за общо заболяване
И в Добрич искат отчет. Звънях и в НСИ и от там ми казаха че трябва да се подава.
Физическо лице, което не е регистрирано по ЗДДС и се облага след приспадане на нормативно признати разходи, може изобщо да не води счетоводство.
Значи само регистрираните по ДДС трябва да водят счетоводство
Става въпрос за земеделски производител който ще се облага 60/40 и не е регистрира по ДДС в такъв случай какво счетоводство се води - двустранно или може едностранно.
А ако е регистриран по ДДС може ли пак да има избор на формата на счетоводство или задължително се води двустранно счетоводство пак при облагане 60/40.
Назначете я на 8 часа, след като ще е в майчинство ще и плащате само здравни, а като започне работа винаги може да я преназначите.
Направете я на хартиен носител,отнема две минути. В графа месец записвате 13.2014г
През 2013 год. е подавано Приложение 2 по към дек. чл.50, за 2014 година, не е подавана декл. по чл.29 за избор на облагане. Приложение 3 ли да се подаде и обложи с НПР 60%?
Да , подавате приложение 3 има си ред за приспадане на НПР
Подадох ги , ще чакам да видим какво ще стане.
Колеги забравила съм да подам декл обр1 за работниците и за самоосигуряващото лице и обр.6 . Прочетох какви са санкциите за неподаване но не мога да разбера следното 
"който не подаде в срок декларация с данните по чл. 5, ал. 4 или декларация от самоосигуряващо се лице, се наказва с глоба от 250 лв. за всеки отделен случай, ако не подлежи на по-тежко наказание."
Какво се има предвид под всеки отделен случай ?
Прочетох също така че ако до една година не са ме глобили глобата отпада поради давност , но проблема е че Август месец ще се пенсионира самоосигуряващото лице и един от работниците,и в НОИ ще видят че няма подадени декларации и предполагам ще уведомят НАП и ще стане ужас и глоба и лихви,  а на всичкото отгоре имаме и работник в майчинство и се притеснявам да не спрът майчинството заради неподадени здравни осигуровки.
Та интерисува ме сега ако подам декларациите само 250лв ли ще ми е глобата или да се подготвя за нещо по солено.
Само да вметна че работодателя е физическо лице.