Не, посочвам ги. Благодаря.
Това, което ме смущава е, че недвижимият имот е в чужбина, в страна в ЕС.
Българско ЮЛ плаща наем на чуждестранно ФЛ за нает имот в чужбина /в ЕС/. Трябва ли да го включвам в декларация по чл. 73а?
Може ли да бъде сключен трудов договор с единият от управителите в ООД?
Фирма предстои да получи превод по фактура над 30 хил. лв. към чуждестранен клиент. Следва ли да уведомяваме някой да това - БНБ, Данс, НАП...
Видях го преходните и заключителни разпоредби.
Отпадна ли намалената ставка на данъка за ресторанти? Чета чл. 66а и не ги виждам споменати.
Благодаря много!
Колко е трудовия стаж от 16.01.2017 - 05.07.2017 при работа 2 часа дневно, а 8 часа законово работно време за длъжността?
Служителката ми каза, че в случая имаме дистанционна продажба.
От горещата линия на НАП ми казаха, че следвало да се регистрира...
Притесни ме фактът, че освен ВОП на стока /където ще следя прага за регистрация/ има и услуга..
чл. 97а
Здравейте, нерегистрирано по ЗДДС лице си поръчва консуматив от интернет магазин, на пръв поглед от БГ. При пристигане на консуматива получаваме фактура от Полска фирма. Във фактурата е изписан консуматива и на отделен ред - доставка. Следва ли  задължение за българското дружество да се регистра по ЗДДС?
Как ще коментирате това:
"лицето, което полага личен труд в дружеството срещу възнаграждение, следва внимателно да прецени дали съответната дейност е “независима икономическа дейност” по смисъла на ЗДДС.

   При условие че дейността по полагане на личен труд в дружеството срещу възнаграждение се квалифицира като независима икономическа дейност, следва да се има предвид разпоредбата на чл. 96, ал. 1 от ЗДДС. На основание тази правна норма всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон.
Означава ли това, че доходът, получен от СОЛ в собственото дружество като личен труд трябва да е под прага за регистрация по ЗДДС - вече 100 хил. лв, за да се избегне регистрация по ЗДДС?
Трябва ли осигуряването по ДУ да бъде МОД за дейността, въпреки, че възнаграждението ще е по-малко от тази сума?
Закупуваме ДМА на лизинг. Имаме фактура само за авансовото плащане /с ДДС/ и след това всеки месец получаваме фактура, в която имаме начислен ддс на главницата + лихва.
Какви опрации да направя. Много се обърках.
613,4531/401 натрупваме разходите, които формират цената на придобиване
гр. 20/613 заприходяваме актива
402,4531/4011 фактурата за аванса
625/159 - лихвата по лизинга
621/625 - всеки месец с полагащата се лихва
В 159 трябва да отнеса и остатъка от дължимата сума
С каква операция да осчетоводявам ежемесечните вноски?
А самият внос на стоки, в определен размер, от нерегистрирано по ЗДДС лице не може да доведе до задължение за регистрация, нали?
Юридическо лице, нерегистрирано по ЗДДС купува стока от Китай т. е. имаме внос на стоки. Очаквахме стоката да отиде на митница и там да си платим ДДС и евентуално мито. Но стоката пристигна при нас с куриер на Спиди. Трябва ли нещо по-специфично да направим?