Здравейте. Възстановявам  ДДС от повечето страни членки на ЕС през платформата на НАП. Фактурите не се нуждаят от превод. Сканирам ги и ги прикачвам. Същото важи и за   касови бележки, ако има такива. Често държавите възстановяват ДДС и по тях /но не за всички/. Проверка те явно си правят там на място по никакъв начин. От нас не са искали нищо с изключение на Румънците, който много бавят преводите и често искат допълнително документи, например платежни нареждания за плащане и всичко това написано на мейл на румънски :). Това е в общи линии. Останалите държави превеждат в срок. Има Ръководсво в сайта на НАП, в което доста добре е обяснено всичко.
Здравейте. Ние сме фирма, регистрирана по ЗДДС. За консултации във връзка с наш проект пристига делегация от Китай. Купуваме самолетни билети с протокол за маршрут София-Варна от Туроператор, който не ни начислява ДДС. Китайците искат да им префактурирам самолетните билети на китайската им фирма, за да ми ги платят. Питанията ми са следните: 1. Фактура ли следва да издам? И 2. Трябва ли да начисля ДДС при префактурирането?

Здравейте. Бих искала да се възползвам от темата, за да попитам: Ако командированото лице е международен шофьор и обикаля в няколко страни в ЕС и не се знае колко време ще бъде там? Може курса му да приключи до 30 дни, а може да продължи и три месеца? То се осигурява в момента по българското законодателство и му се плащат дневни пари за командировка. Трябва НАП да му издаде формуляр А 1?