Договор за наем между две ЮЛ. Наема ще бъде със срок една година и плащането ще става в четвъртото тримесечие -в края  на годината. Плащането на наема ще се извършва по банка.Въпроса ми е какво следва за наемателя и наемодателя след плащането на наема в данъчен аспект  отношение . 
Физ. лице купувач няма регистрация по ДДС ? В протокол по чл.119 от ЗДДС трябва ли да се посочи ДДС на отделен ред?
Осчетоводяне във фирмата има само на база договора за продажба в м.1,2024.Няма издаден протокол по чл.119 от ЗДДС ,няма издадена и касова бележка за плащане на продажбата в брой.Може ли сега със закъснение да се пусне касова бележка и да се отрази протокола в следващ данъчен период . Какви са санкциите за продавача? 
Продажбата е без ДДС-автомобила е закупен 2000г. Защо трябва да минаваме през дневник продажби.
В м.1.2024г.ЕООД продава амортизиран товарен автомобил на собственика на фирмата по застр. стойност на автомобила. Във фирмата е осчетоводен приход от продажбата на база на Договора за продажба на автомобила. Трябва ли фирмата да издава фактура като го продава на собственика на ЕООД.
Автомобила е закупен от фирмата 2000г. и е ползван данъчен кредит. Какво следва за фирмата и физ. лице.
Така, както е написано никъде не става въпрос за добри финансови резултати през годината (например увеличени приходи от увеличени продажби), че да го тълкуваме като плащане за някакъв труд през цялата година и да го разхвърляме по месеци. Според мен си е декемврийско плащане.

Да ,извинявам се .По-скоро е реализирани икономии от средствата за работни заплати за годината.
"11.За еднократно допълнително трудово възнаграждение в размер до една основна работна заплата в края на годината при реализирани икономии формирани от предвидените средства за работна заплата и реално начислените такива за годината.  "

Това е записано във вътрешните правила. Вие как го тълкувате?                                                                                                               
"Разхвърлянето по месеци" и подаването на Д1 с код К ще позволи да начислите осигурителни вноски на разликите над декларираното вече помесечно и няма да остане необложена сума.

Да ,знам че е така. Чуденето ми е кое е правилното -да се разхвърля по месеци или да се начисли в месеца на изплащане?!Доста мои колеги го натрупват в месеца ,в който го плащат без да ги притеснява ,че се надхвърля макс. осиг. доход и не внасят осигурителни вноски за сумата на над него.
Уредени са във ВПРЗ. Става въпрос за бюджетно предприятие ,в което се изплащат ДТВ три пъти в годината за официални празници и веднъж в края при добри финансови резултати и се изчисляват пропорционално на отработените дни до месеца , в който се изплащат .След разговори със специалисти от НОИ след като се изчислявало на отработени дни за определен период задължително трябвало да се разхвърля по месеците за този период. Знам ,че работата е много ,но ме притеснява факта ,че ако е начислено в месеца ,в който се изплаща се надхвърля макс. осиг. доход и за сумата над него не се дължат осигуровки ,което според мен може да е проблем .Затова реших да се допитам и до Вашето професионално мнение .
От написаното по-горе останах с впечатление ,а може и да не съм разбрала правилно :),че бонусите изплащани в края на годината , 13-та заплата или там както всеки си ги нарича ,се изплащат в месец Декември и се трупат като осиг. доход само в месец Декември. Според мен трябва да се разпределят за цялата година ,макар че повечето колеги , с които сме го обсъждали не са на това мнение....
Здравейте ! Ако декемврийският бонус е поради добри финансови резултати и се изплаща в м.12 и се определя за всяко лице съгласно отработените дни за годината не би ли следвало да се разпредели за месеците от януари до декември ?Тъй като ,ако се начисли само в м.12 и се надхвърли мах осиг. доход върху тази сума ще има само данък?!
Здравейте!
Дали имате някаква допълнителна яснота относно изплащането на заплатите със задна дата и как тълкувате допълнението на чл.6,ал.2 от КСО?
Председател на читалищно настоятелство ,същият ръководи танцов състав.Може ли да му се заплаща с граждански договор ,като ръководител на танцовия състав?