Благодаря!

Здравейте,
имам служител на втори трудов договор с непълно работно време - за по 1 час дневно. Има болничен за 5 дни. Първите 3 дни - за работодател ТРЗ-програмата ми ги изчисли добре, здравните осигуровки за тях също. По отношение на дните от НОИ, работодателят дължи здр.осигуровки- 4,8% в/у МРЗ, обаче програмата ми ги изчислява така, че все едно лицето е на 8 часа - на пълно работно време при нас. Не би ли трябвало да се внесат здравни осигуровки пропорционално - тъй като служителят е назначен за по 1 час на ден- на НЕпълно работно време. Благодаря!
Да, но нали има срок на ползване на отпуска - до 2 години мисля беше,  дали няма да го загубя, те тогава ще са минали 2 години.
Здравейте,
с молба  към знаещите, тъй като не зная как да постъпя!
Учителите имат право на платен годишен отпуск в размер на 56 дни, който се ползва по график съобразен с ваканциите. Какво е  най - добре да направя имам платен годишен отпуск тези 56 дни плюс 6 дни остатък от миналата година. В момента ползвам 14 дни  болнични  - ОВИ.  Лекарите ми препоръчват повече да не ходя на работа поради риск от ново заразяване и евентуални  усложнения, а лекарства не трябва да приемам   /причина- бременност/.  Какво да направя за да не загубя отпуска си. Сега ако подам молба за отпуск - няма да ми позволят. Поради този и др. рискове ще излизам в болнични почти до края на учебната година.  Как да постъпя за да ползвам отпуска си  /"дай Боже всичко да е наред"/  евентуално след 2-те години майчинство. Моля Ви, за отговор!
И изобщо фирми без дейност (ООД, ЕООД) ще правят ли публикации
ЕТ без дейност ще публикуват ли в ТР
Здравейте,
искам да поставя един въпрос за ситуация в която не съм сигурна, че се насочвам към правилно решение.
До м.01,2014г. в ООД има 5 съдружника - неработещи. Назначили са си управител, който им води дейността. Те не работят в Дружеството и съответно не се осигуряват, получават само дивиденти.
От средата на м.01,2014 единият от съдружниците ще се включи в дейността на Дружеството с ДУК /като управител/. ДУК ще бъде оповестен в ТР. Въпросът ми е как да се осигурява този съдружник.
1. По ДУК, съобразено осигурителните прагове за дейността.
2. А като СОЛ трябва ли да се осигурява при положение, че вече е работещ съдружник?
Благодаря за отговорите!
Всеки работодател се вписва на отделна страница  и се отбелязват месеците през които има осигуряване. При нас осиг. книжки се попълват от счетоводителя, а ревизора само проверява и после подписва.
Да, подава се. Само осигуровки без ДОД.
 :blush: О, вярно бе така беше! На гражданските дог. не се отбелязва ДОД в Декл.6. Благодаря много! Не съм правила граждански дог. поне от 2 години и ми беше изкочило от ума това обстоятелство. :no:
 :( Ами какво ще правим с Декларация 6 само осигуровки ли ще отбележим като внесени?
Да така е по ЗДДФЛ, но като се замисля възложителите трябва да внесат осигуровките и да изплатят сумите на изпълнителите - чистата сума + ДОД за да си го внесат  те след изравняване по Дан.декларация.
Здравейте, вече сме в 4-то тримесечие и както винаги отново започват коментари по годишното деклариране на доходите- ЗДДФЛ. Тази сутрин коментираха от НАП за гражданските договори. До сега беше декларираме с декл.по чл.55 и внасяме дължимият данък в месеца следващ тримесечието като за четвърто тримесечие не се декларира с Декл.по чл.55 и не се внася авансов ДОД. Но с ДОД не съм наясно, работодателя според мен трябва да внесе дължимия данък в противен случай трябва да изплаща сумата в брутен размер на лицата и те да се изравняват с Декл.по чл.50. :hmmm:
Моля вземете отношение по темата. Как ще процедираме с гражданските договори сключени и изплатени през 4-то тримесечие. Осигуряването предполагам ще си го превеждаме помесечно. :hmmm:
Благодаря много! Този път стана. Отворих страницата. :give_rose:
 :wave: Здравейте, благодаря Ви че се постарахте да ми дадете отговор на моят проблем. За жалост обаче не можах да отворя страницата. :no:
Здравейте колеги,
имам следния проблем. ООД с двама съдружници: от 2011г до момента в дружеството работи единия съдружник, който е записан в ТР като управител. Без ДУК осигуряване като СОЛ. Вторият - не работещ съдружник /подадено ОКД5  за прекъсване на дейност като СОЛ/. Сега ситуацията се променя: първият съдружник започва работа по тр.договор и прекъсва дейност в дружеството като СОЛ, а вторият възобновява работа в др-вото като СОЛ. Какви документи трябва да изготвя?
1. Ясно е за ОКД5 : на първия-прекъсва и втория- възобновява дейност.
2. Тъй като в ТР пише Управител първия / макар и без ДУК/, трябва ли да правим промени там и да правим управител втория съдружник, или е достатъчно Протокол от Общо събрание на което ще пишем, че управител/ представляващ ще бъде от .......еди коя си дата втория съдружник а първия съдр. се оттегля т.е. остава не работещ съдружник. Или ще стане с нотар. заверено пълномощно от Дружеството към втория съдружник? Тази част не ми е много ясна. Не съм имала до сега такъв случай.
Моля Ви за помощ и съвет.
Предварително благодаря на всички отзовали се!!! :give_rose:
Извинявам се не уточних става въпрос за  ЕООД. Осигуряването е на минималния осиг. доход /420лв/, няма получени никакви възнаграждения от това ЕООД само задължителното осигуряване като собственик  / за собствена сметка/. На 30,04,2012г.е пусната ОКД5 за прекъсване на дейност, поради липса на работа. Затова се е наложило и да започне работа на тр.договор. Т.е. като СОЛ няма доходи от ЕООД-то. Действителни доходи има само от тр.договор и гр.договор.