Здравейте, предстои ми да изляза в болничен 45 дни преди раждането и съм назначена в една фирма по ДУК и в друга на 4 часа по ТД. Въпроса ми е ако прекратим ДУК, преди издаването на болничен, трябва да предоставя само 1 болничен лист за ТД, ще имам ли право на обезщетение на внесените ми осигуровки по ДУКа?
Благодаря, предварително :)
Съвсем се обърках, но моля за малко разяснение
Ние сме фирма, регистрирана по ДДС, но продажбите ни са освободени от ЗДДС - търгуваме със земеделска земя, следователно не използваме данъчен кредит за покупките, защото и не начисляваме ДДС на продажбите.
Та въпроса ми е трябва ли да начислявам ДДС за лично ползване на автомобил или на мобилни услуги, примерно?
Благодаря ви!
Здравейте искам да ви попитам нещо,относно промените в ЗДДС
Ние сме фирма, регистрирана по ДДС, но продажбите ни са освободени от ЗДДС - търгуваме със земеделска земя, следователно не използваме данъчен кредит за покупките, защото и не начисляваме ДДС на продажбите.
Та въпроса ми е трябва ли да начислявам ДДС за лично ползване на автомобил или на мобилни услуги, примерно?
Имам следния казус:
В ООД-то има 2ма съдружници и двамата се осигуряват по ДУК в други фирми на 1000лв.  Единият е вписан за управител в ТР, фирмата очевидно работи- осъществява сделки с недвижими имоти. В нотариалния акт  за сделките стои подписа на другия съдружник-не на управителя, на като пълномощник на управителя. Въпроса ми е как трябва да се случи осигуряването?
Според мен, трябва да се осигурява са този съдружник, който е вписан управител и отново да е на ДУК до максималния праг?
Здравейте, горе написаното не важи за лица, наети на Трудов договор, нали?
имам следния случей: леце на ТД с решение на ТЕЛК с 75% , мисля че трябва само да не и удържам ДДФЛ,  а всичко останало като при  всеки ТД, но управителя на фирмата ми спори, че на се плащали соц. осигуровки? моля помогнете и с текст от закона - или важи чл.4, ал. 1 от КСО
БЛАГОДАРЯ ВИ!
А когато лицето е с 75% ТЕЛК и е пенсионер, но е назначено на Трудов договор, тогава какво внася?
а по първата част от въпроса, какво ви е мнението???
Ситуацията е следната:
управителят иска да изплати 1.5 БТВ на служител,  които напуска, понеже са си близки и е   доволен от свършената работа, ама иска и всичко да е законно, как трябва до го оформя документално и какви последици ще доведе това!
Здравейте, имам следния въпрос:
Възможно ли е при прекратяване на трудово правоотношение по взаимно съгласие, да се изплати обезщетение, уговорено при сключването на Трудовия договор, например 1.5 БТВ?
Ако това е така, изплатената сума я прибавяме към полагащата се за месеца и начисляваме всички Осиг. вноски и данък, НАЛИ? А признават ли се направените разходи?
Имам същият проблем със стойността на фактурата при замяна на зем.земя и осчетоводяването и!
В СС 16 5.2. чета "Когато материален дълготраен актив се придобива в замяна на подобен актив, който има сходна употреба в същата сфера на стопанската дейност и сходна справедлива стойност, не се признава никаква печалба или загуба за съответната сделка. Цената на придобиване на новия актив е балансовата стойност на отдадения актив. Когато справедливата стойност на получения актив представлява доказателство за намалената стойност на отдадения актив, първо се намалява стойността на отдадения актив и тази намалена стойност се приписва на новия актив."
От тук не следва ли фактурата на отдадените ми имоти да е със стойност - балансова?
Автомобилът се ползва от управиеля, назначен по ДУК за изпълнение дейността на фирмата, проблемът е  че не са вземани фактури за гориво, но сега мога да напиша пътни листи. Така ще ми се признае ли амортизацията?
Благодаря ви!
Здравейте, вярно ли е че не се признава амортизация на лек автомобил на фирма, ако през годината  не са издавани пътни листи и няма осчетоводени фактури за гориво? Може ли да ми дадете информация къде да прочета повече по въпроса!
БЛАГОДАРЯ ВИ !!! :)
sega moga li platq osigurovkite i za dekemvri, kakto i da podam D1 do dekemvri vklu4itelno?
Здравейте, моля за помощ по следния казус:
Имам едно лице, родено през 1936год. - пенсионер, което е собственик на ЕТ! Какви осигуровки трябва да плати за 2013год. и какви декларации да поде! Аз смятам, че дължи само здравни в р-р на 33.60лв. на месец, но възможно ли е вноската да е по-малка?
Здравейте имам следния казус, ако може да ми помогнете :)
Разход ли е преотстъпеното право на ползване за ползвателя на зем. земя? И ако предоставеното право е за повече от една година, а се плати сега, кога се отчита разхода? Благодаря!
Здравейте, да се включа и аз с един въпрос:
Когато СОЛ в ЕООД не получава доход и се осигурява на 420лв. и едновременно е по ДУК в друго ЕООД, където получава ежемесечно възнаграждение и му се внасят осигуровки, ТРЯБВА ЛИ ДА ПОДАВА ГДД ПО ЧЛ.50???
Отговорът от информационния център на НАП  е НЕ! Вие как мислите???
Искам достъп до данъчно-осигурителна информация за упълномощено лице с КЕП, като подавам заявлението за достъп трябва ли да маркирам и предишните заявени услуги на същото лице в новото заявление или само "достъп до данъчно-осигурителна информация"?