Здравейте!
Лице, регистрирано като Земеделски производител иска да продава продукцията си. Това ще му е различен приход от този от получените субдидии.За целта трябва ли да издава фактура , ако са в брой трябва ли да регистрира касов апарат?
Благодаря предварително!
И аз това се опитвам да разбера.... От инспекцията по труда нямат отговор :D
Прекратява вторият договор и се връща в първото училище, в което към днешна дата все още е в неплатен ,до още няколко дни.
От инспектората държат да им предостави декларация, с която декларира,че е върнал парите за ползвания платен отпуск в първото училище.
Нещата са доста заплетени...
Здравейте!
Попаднах на много интересен казус и ще ми е интересно да чуя и вашето мнение.
Учител, работещ на безсрочен трудов договор излиза в платен годишен отпуск за цялата календарна 2014г. за периода 01.07-16.08 , след това излиза в неплатен. От 01.07 е назначен на друго място като учител. Първият договор не се прекратява, лицето продължава да е в неплатен. Сега прекратява вторият договор като учител и от първото училище и инспектората претендират връщане на платения годишен отпуск. На какво основание според вас подлежи това връщане и как ще стане самото връщане на парите, документално как следва да се оформи?
Ще бъда благодарна,ако някой успее да помогне!
А физическите лица ще трябва ли да си декларират дохода и да платят данък? Как е в двата случая-когато покупката на автомобила е по-рано от една година от датата на продажбата и обратното? Трябва ли да издам СИС и служебна бележка?
Здравейте!
Имам следният въпрос-фирма закупува автомобили на обща стойност 2500 лв. от физическо лице през месец март. Следва ли да се подаде декларация по чл.55 до края на април? Гледайки видовете доходи включени в декларацията не намират такъв за МПС и мисля,че не би следвало но все пак да се допитам и до вас. :)
Благодаря предварително!
а при същия случай,но работникът постъпил на 12.01.2015г. дните отново ли трябва да бъдат 3? Месец януари има отработени повече от половината раб.дни за месеца, затова го броя за цял месец и смятам като 2 месеца стаж.
Благодаря много!  :wink1:
Здравейте колеги и честит празник!
Работник е назначен на 06.01.2015 и освободен от 01.03.2015г., с уговорен размер работни дни платен годишен отпуск-20.Въпросът ми е, правилно ли съм изчислила,че трябва да начисля обезщтение по чл.224 в размер на 2 работни дни?
Здравейте колеги! Налага ми се да попълня производствена характеристика, в точка 6 Професионален маршрут трябва да бъде описан трудовият стаж на работника (от самото начало на трудовия стаж)...така тълкувам аз. Проблемът при мен е,че има само 20 свободни редове, а на мен ми трябват над 25. Как се постъпва в този случай, трябва ли наистина да попълня целият трудов стаж или трябва за последните Х години? И когато към настоящият момент работникът все още е на работа какво се пише , смята ли се трудовият стаж до момента и до коя дата(последният ден на последният изминал месец или..?) Моля ако някой се е сблъскал с подобно нещо да ми помогне! Благодаря предварително!
Обясних го по този начин,че разхвърляйки пропорционално на дните се получават по 2 часа дневно./просто исках да покажа логиката, която следвам/!
Да,ясно ми е,че АКО ще се признае ще е пропорционално, питам дали е редно?
Здравейте!
Искам да попитам следва ли да се изчислява трудов стаж и да се попълва трудова книжка при трудов договор сключен по чл.114 от КТ за работа по 2 часа дневно?. Четяйки КТ според мен не би следвало, защото няма изработени поне половината от законоустановените часове, но в различни форуми чета сблъсъци на колеги с НОИ, откъдето искат запис в ТК. Според мен е нужно УП-3. Вие как мислите?
Не е работил като помощник кухня, а като готвач, пом.кухня бееше пуснато сутринта, а за готвач на обяд. Работникът дойде на работа след обяд за втора смяна. А дори и да беше работил половин смяна пом.кухя и половин вече катоо готвач....не знам как ще се попълни дата на започване и прекъсване, трябва да има два реда:
10.06-10.06
10.06-01.09 (примерно). Как мислите?
Здравейте!
Имам назначен работник от 10.06 като помощник кухня, от същата дата е сключено и допълнително споразумение за готвач заведения за бързо хранене, заплатата е една и съща. Коя длъжност следва да напиша в трудовата книжка според вас? Аз мисля длъжността от трудовия договор, но все пак? :noexpression:
Благодаря на всички! :) :bow:
Здравейте!
Въпросът ми е клас прослужено време начислявам на база трудовият стаж, който работникът има по длъжността, на която е назначен или на база общият трудов стаж?
Благодаря предварително!
Искам да изчисля заплатата за месеца, като лицето работи само нощен труд. Не е на сумарно отчитане на работното време. Мисля,че трябва освен договореното възнаграждение по трудов договор към заплатата да прибавя и по 0.25 лв за всеки нощен час работа, т.е за 1 месец с 20 работни дни (примерно) при договорена заплата 194 лв. трябва да добавя още 20 лв. заради нощния труд. И върху сумата от 214 лв вече да начисявам заплати. Правилно ли е това?
Здравейте!
И аз имам случая с нощния труд, като лицето ще работи само нощен труд от 00:00 до 04:00- на 4 часов работен ден е назначено. Как да си пригодя коефициента в моят случай? Въобще не схванах как да направя и изчисленията със сумата на заплатата. Моля, помогнете ми :(